сряда, 23 май 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2019 прочитания

  Райфайзенбанк: Очакваме слабо ускоряване на икономическия растеж през следващите месеци в България

  Вносът ще продължи да изпреварва износа, прогнозират анализаторите на банката
  17 май 2018, 14:02 a+ a- a

  През първото тримесечие на 2018 БВП се увеличи с 3.5% спрямо същото тримесечие на 2017. Това посочва Райфайзенбанк (България), която публикува месечния си икономически обзор.

  „През следващите тримесечия се очаква ръстът слабо да се ускори, благодарение на нарастване на потреблението и брутното образуване на основен капитал, докато нетният експорт ще остане в отрицателната област. Прична за това са нарастването на цените на петрола на международния пазар и растящото потребление и инвестиции, които ще ускорят вноса над темповете за нарастване на износа“, коментира икономическият анализатор на "Райфайзенбанк" Емил Калчев.

  Коефициентът на безработица намаля с 1.2 пр.п. през първото тримесечие до 5.7%, отразявайки положителната динамика на БВП, и се очаква бавно да продължи да се подобрява. На този фон средната работна заплата нарасна със 7.1% (в сравнение с първото тримесечие на 2017) до 1077 лв. на месец. Месечната инфлация за април беше 0.4%, след дефлация от 0.3% за март, а от началото на годината се натрупана инфлация от 0.7%.

  „За нея най-силно повлия поскъпването при хранителните продукти, докато нехранителните продукти, общественото хранене и услугите допринесоха далеч по-умерено“, допълва Калчев.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 5 часа
  Microsoft придобива компания, разработваща изкуствен интелект
  С технологиите си софтуерният производител се надява да подобри Cortana
  преди 5 часа
  Банкирането през мобилни приложения ще задмине това онлайн
  Този метод за достъп до личните средства ще стане по-популярен до 2019
  преди 20 часа
  преди 22 часа
  Откриха база за производство на бронирани автомобили в Самоков
  Инвестицията на “САМАРМ" е от близо 5 млн. лв.