петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3397 прочитания

    ЕК: България не е готова за еврозоната

    Страната ни понастоящем отговаря на три от четирите икономически критерия, необходими за приемането на еврото
    23 май 2018, 16:58 a+ a- a

    Нов доклад на ЕК оценява напредъка на държавите членки към въвеждане на еврото. Той обхваща седем държави членки извън еврозоната, които са правно задължени да въведат еврото: България, Чешката република, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. В него се констатира, че като цяло тези държави членки са постигнали значителна номинална конвергенция, но понастоящем нито една от тях не отговаря на всички формални условия за присъединяване към еврозоната. Две държави членки — България и Хърватия, изпълняват всички критерии за конвергенция, с изключение на критерия за валутния курс, тъй като не са членове на валутния механизъм (ERM II).

    „България вече изпълнява номиналните критерии от Маастрихт във връзка с ценовата стабилност, публичните финанси и конвергенцията на дългосрочните лихвени проценти. Приветстваме настоящата работа на българските органи за включване във валутния механизъм (ERM II), така че да бъде изпълнен и критерият за стабилност на валутния курс“, подчерта Валдис Домбровскис, заместник-председател на Комисията, отговарящ за еврото и социалния диалог.

    Критериите за конвергенция включват ценова стабилност, стабилни публични финанси, стабилност на валутните курсове и конвергенция на дългосрочните лихвени проценти. Оценява се също така съвместимостта на националното законодателство с правилата на икономическия и паричен съюз.

    В доклада се стига до заключението, че:

    - Всички засегнати държави членки изпълняват критерия във връзка с публичните финанси. България, Чешката република, Хърватия, Унгария и Швеция изпълняват критерия за дългосрочните лихвени проценти.

    - България, Хърватия, Полша и Швеция отговарят на критерия за ценова стабилност.

    - Нито една от държавите не изпълнява критерия за валутния курс, тъй като нито една от тях не членува във валутния механизъм (ERM II): преди влизането в еврозоната се изисква участие в този механизъм за период от поне две години, по време на който да не се наблюдават значителни отклонения.

    Освен че в доклада се прави оценка на тези формални условия за присъединяване към еврозоната, в него се констатира, че с изключение на Хърватия, в никоя от посочените държави членки законодателството не е напълно съвместимо с правилата на икономическия и паричен съюз.

    Комисията обяви намерението си да предложи създаването на специален механизъм за сближаване за държавите членки извън еврозоната, които желаят да се присъединят към нея. Участието в този механизъм ще бъде доброволно, като ще се предоставя както техническа, така и финансова подкрепа.

    Според публикувано днес ново проучване Евробарометър подкрепата за въвеждане на еврото в държавите членки извън еврозоната, обхванати от доклада за конвергенцията, се е покачила с 4 процентни пункта спрямо данните от миналата година, достигайки 51%.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 6 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 7 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 7 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 9 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години