четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4087 прочитания

    Повече от 900 баварски компании развиват дейност у нас

    България ще бъде представена като инвестиционна дестинация в Бавария
    07 юни 2018, 15:11 a+ a- a

    България ще бъде представена като инвестиционна дестинация в Бавария. За това се договориха заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и държавният министър на икономиката, енергетиката и технологиите на провинция Бавария Ханс Йозеф Пширер.

    Предстои да бъдат детайлизирани конкретни области, които ще представляват интерес за двете страни и ще бъде организиран форум в германската провинция, на който да се установят и повече директни контакти между представителите на частния сектор от България и Германия.

    „Редица баварски компании вече работят в страната ни, но за нас ще бъде много ценно, ако организираме събитие в Бавария за представяне на възможностите за инвестиции в България“, посочи зам.-министър Манолев.

    По думите му е важно да се създават и предпоставки повече български компании да разкриват свои представителства в Бавария. Министър Пширер се ангажира да се продължи работа по тези инициативи и подчерта, че германските компании не гледат на България като пореден пазар за техните стоки, а като място за дългосрочни инвестиции.

    Повече от 900 баварски компании развиват дейност в страната ни. Сред тях има международно опериращи технологични концерни, водещи автомобилни производители, банкови и застрахователни институции, както и много малки и средни фирми от различни сектори на икономиката, стана ясно по време на срещата.

    Задълбочаване на партньорството в областта на стартъпите, бе друга основна тема на разговора. Сред приоритетните сфери, в които страните ще обменят експертиза и добри практики е и дигитализацията. „Считаме, че не е целесъобразно всяка държава да разработва самостоятелна стратегия за дигитализиране на икономиката – това е сфера, в която трябва да обменяме опит и да си партнираме в рамките на Европейския съюз“, подчерта Александър Манолев.

    Министър Пширер представи платформите, по които работи баварското правителство и подчерта, че автомобилостроенето е една от сферите, в която се очакват най-големи промени през следващите години.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 8 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 13 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 14 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 14 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам