неделя, 24 юни 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2495 прочитания

  "Индъстри Уоч": Най-силен е интересът за работа в чужбина в Търговище, Перник, Шумен и Сливен

  Най-скъпи са апартаментите във Варна, а най-достъпни за работещите са жилищата в Пловдив, сочи анализ на изследователската компания
  14 юни 2018, 15:27 a+ a- a

  Пазарът на труда в България продължава да бъде динамичен през 2017, като коефициентът на заетост на лицата на 15-64 години възлиза на 66.9% и вече надхвърля предкризисния пик от 64% през 2008. Въпреки че заетостта в относително измерение вече надвишава равнищата в апогея преди настъпването на световната криза, заетите лица като абсолютен брой през 2017 г. са с 210.5 хил. по-малко от 2008. Свиването на общия брой заети лица за десетилетие се дължи както на съкращаване на работни позиции, така и на демографски процеси, изразяващи се в застаряване на населението и значителна нетна емиграция, която се засили след окончателното отпадане на ограниченията за работа на българи в ЕС през 2014. Това се посочва в редовния анализ за цената на труда на "Индъстри Уоч".

  Според доклада от гледна точка на търсените професии, през 2017 най-голямо е увеличението на заетия персонал в услуги, търговия и охрана (31.5 хил.) и лицата, ангажирани в професии, неизискващи специална квалификация (31 хил.). Тези два класа професии обясняват близо половината от отчетения растеж на заетостта през изминалата година. Общо над 41 хил. лица нетно са новозаетите квалифицирани работници, машинни оператори и монтажници.

  Засиленото търсене на труд в българската икономика през 2017 в условията на твърди демографски ограничения стои зад двуцифрения ръст на заплатите – средно с 10% общо за икономиката през 2017. 

  Делът на работните места в столицата и област Пловдив се разширява през изминалата година – близо една трета от наетите лица през 2017 са концентрирани в София-град, а около една десета в област Пловдив. Неслучайно, общият доход на наетите лица, отчитащ както повишението на заплатите, така и създадените работни места, се увеличава най-осезаемо именно в тези 2 области на страната. Други области с двуцифрен ръст на дохода от труд са Габрово, Ямбол, Софийска област, Бургас и Разград. Най-незабележимо – с под 1% годишно нараства доходът, който са получили наетите в областите Силистра и Добрич, а във Видин трудовият доход дори се свива през изминалата година.

  Цените на жилищата в шестте най-големи града на страната се различават значително, ако бъдат пречупени през средното възнаграждение на работещите. След отчитане на различията в заплатите, измежду шестте най-големи града на страната относително най-скъпи са апартаментите във Варна (с 14.4% по-скъпи от София-град), а най-достъпни за работещите са жилищата в Пловдив.

  Възможностите за намиране на заетост в други европейски страни също оказва силно въздействие върху заплащането по области и трудностите, които работодателите срещат при осигуряване на необходимия персонал. Трябва да се отбележи, че интересът към работа в чужбина варира значително по области - най-висок е интересът в Търговище, Перник, Шумен и Сливен.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  22 юни 2018, 14:22
  „Софарма Трейдинг“ разширява операциите си в Сърбия
  Компанията планира да разшири националното си присъствие в Сърбия като основа за развитие в региона на Източна Европа
  22 юни 2018, 13:51
  Milestone Systems ускорява иновациите и увеличава капацитета за развитие с 45%
  Част от тази инвестиция ще бъде насочена към офиса на компанията в София
  22 юни 2018, 09:47
  Интерактивен технологичен център за деца и младежи отваря врати в София Тех Парк
  TechnoMagicLand е проект на българската софтуерна компания „ТехноЛогика“ и подготвя днешните деца за професиите на бъдещето
  22 юни 2018, 09:33
  Столичната община стартира кампания за алтернативно предвижване в градска среда
  София е европейската столица с най-много автомобили на глава от населението, а в 70% от колите се вози само по 1 човек