сряда, 18 юли 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  636 прочитания

  Над 8200 работни места ще бъдат разкрити в автомобилния бранш у нас

  Темповете на нарастване в автомобилния сектор задминават тези на ИКТ сектора
  12 юли 2018, 16:47 a+ a- a

   

  От началото на 2016 са сертифицирани 10 проекта и е създадена подходяща нормативна рамка за още един. Инвестиционните проекти са в сферата на автомобилостроенето и са на стойност 300 млн. лв., като създават над 8 200 нови работни места. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който участва в дискусия на тема „ДА! На Българското автомобилостроене“, организирана от в-к „Стандарт“.

  Борисов подчерта, че износът на бранша също се увеличава, като за периода януари – април 2018 е 512 млн. лв. и съставлява 4% от общия износ на страната.

  Над 170 фирми оперират в България, произвеждайки компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. Броят на заетите в сектора продължава да нараства, като надхвърля 40 хиляди, това са хора, които работят не само в този сектор, но и в свързаните към него. Борисов беше категоричен, че темповете на нарастване в автомобилния сектор задминават тези на ИКТ сектора. Прогнозата на автомобилния сектор е, че над 45 хил. нови работни места ще бъдат необходими в следващите години.

  „Министерството на икономиката, по линия на Закона за насърчаване на инвестициите, може да подпомогне обучението на кадри и персонал за индустрията“, допълни зам.-министър Борисов. Икономическият заместник-министър изтъкна, че автомобилостроенето е един от приоритетните високотехнологични сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в България.

  По думите му за периода 2005 - юли 2018 само по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 21 сертификата в автомобилната промишленост, а общият размер на инвестициите по проектите надхвърля 1 млрд. лв., като генерираната заетост по тях е 13 хил. нови работни места.

  „Годината започнахме със стартиране на проектите на „Самарм“, Самоков, за производство на бронирани автомобили, „ВИТТЕ Аутомотив България“ в гр. Русе за 308 работни места и 12 млн. лева инвестиция, „Одело Фарба България“ гр. Пловдив за 338 работни места и 62 млн. лв. инвестиция и „Леони“ в гр. Плевен 2 хил. работни места и 64 млн. лв. инвестиция. Водим преговори за производство на електро камиончета в България, също така разговаряме с няколко компании за асемблиране на електробуси. Информирани сме и за конкретен проект за доставка на електробуси за областен град, с които компанията да оперира за 7 години, след което да ги предостави на общината, като тенденцията е тази компания да изгради и завод в страната. Не на последно място, имаме запитвания за асемблиране на трактори. Нашата основна цел е изграждането R&D център за автомобилната индустрия в сферата на автономните автомобили и електромобили“, подчерта икономическият зам.-министърът.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 минути
  13 медала за българските математици от Сеул
  Всичките 11 представители на България са с отличия от престижния световен форум World Mathematics Invitational
  преди 17 часа
  Аквапарк и басейни с минерална вода ще има в парк „Възраждане“ (Видео)
  9,5 млн. лв. ще бъдат вложени в изграждането на новите атракции и разширението на парка
  преди 17 часа
  Комисията за финансов надзор създаде технологичен иновативен център
  Той ще подпомага сътрудничество между регулатора и компаниите, предлагащи нови финансови технологии
  преди 19 часа
  ЕС и Япония подписаха споразумение за свободна търговия
  То ще премахне мита, възлизащи на 1 млрд. евро, заплащани всяка година от фирмите от ЕС, които изнасят за Япония