събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    864 прочитания

    ЕК: До 70% от работните места могат да бъдат частично автоматизирани в близко бъдеще

    Нов доклад изтъква предизвикателства пред заетостта в Европа, свързани с автоматизацията и цифровизацията
    13 юли 2018, 14:25 a+ a- a

     

    Европейската комисия публикува своя годишен преглед на заетостта и социалното развитие в Европа. Тазгодишното издание потвърждава текущите положителни тенденции на пазара на труда, както и подобряването на социалното положение. Според доклада броят на заетите е достигнал рекордни нива. С близо 238 милиона души на работа заетостта никога не е била по-висока в ЕС. Все пак, макар че броят на отработените часове на отделен работник е нараснал през последните години, те все още са под равнищата от 2008. 

    Предвид отражението обаче на развитието на технологиите съществува несигурност относно бъдещите последици от автоматизацията и цифровизацията.

    Комисарят, отговарящ за заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност, Мариан Тейсен заяви: „Технологичните промени имат голям потенциал за насърчаване на растежа и създаване на работни места, но само ако ние сме тези, които моделират тази промяна“.

    Тазгодишното издание на доклада има за цел да анализира възможностите и рисковете, свързани с технологичните иновации, демографските промени и глобализацията. Прегледът показва какво трябва да се случи, за да може всеки да се възползва от развитието в тези области.

    Изтъква се, че технологичният напредък е от ключово значение за увеличаването на общата производителност. Същевременно този напредък е свързан със замяна на рутинните задачи, неизискващи висока квалификация, и с повишаване на прага на уменията, определящи пригодността за заетост. Въпреки че няма категорично заключение относно евентуалната степен на въздействие на технологиите върху работните места, проучванията показват, че при наличие на повтарящи се рутинни задачи работните места са най-податливи на пълна или частична автоматизация; според едно проучване от 37% до 69% от работните места биха могли да бъдат частично автоматизирани в близко бъдеще. Ключово значение за адаптирането към променящия се свят на труда имат подобряването на образованието и ученето през целия живот, както и това да се гарантира, че нашият пазар на труда и институциите за социална закрила са съобразени с тази цел.

    Новите технологии допринасят за увеличаването на броя на работещите с нестандартна заетост и на самостоятелно заетите лица. В прегледа на заетостта и социалното развитие в Европа се констатира, че новите форми на работа носят ползи както за работниците, така и за предприятията. Тези ползи се изразяват в повишена гъвкавост и по-добър баланс между професионалния и личния живот, като се предлагат и нови възможности за хората, включително хората с увреждания и възрастните хора, да навлязат или да останат на пазара на труда.

    При все това в него се установява връзка между нарастването на нестандартната заетост и влошаването на условията на труд, свързано с повишена нестабилност на доходите, понижена сигурност на работните места и недостатъчен достъп до социална закрила. Такъв например е случаят с работниците през платформи. В тази ситуация Комисията излиза с предложения за модернизиране на законодателството в областта на пазара на труда и на системите за социална закрила, за да се отговори на новия свят на труда. В предложението за директива за по-прозрачни и предвидими условия на труд са включени нови минимални стандарти за всички работници, включително за хората с нестандартни форми на заетост. А с предложението за препоръка относно достъпа до социална закрила насърчаваме държавите членки да предоставят достъп до социално осигуряване на всички работници и на самостоятелно заетите лица, включително възможностите за прехвърляне на права между работни места и трудови статуси.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 16 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 16 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 17 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 19 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години