четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1209 прочитания

    Министър Петкова: Русия продължава да е ключов партньор за България в ядрената енергетика

    16 април 2019, 10:40 a+ a- a

    „Продължава отличната съвместна работа между АЕЦ „Козлодуй“ и Държавната корпорация „Росатом“ в изпълнение на програмата за модернизация на 5-и и 6-и блок на атомната централа“. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов, която се проведе в рамките на XI Международен форум „Атомекспо 2019“ в гр. Сочи, Русия. 

    Министър Петкова запозна представителите на „Росатом“ с етапа, на който се намира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“. „Предстои публикуване на документацията в Официален вестник на Европейската комисия. След това ще информираме писмено заинтересованите компании, че 90-дневният срок за подаване на заявления е започнал“, заяви Петкова.

    „Национална електрическа компания" ЕАД ще довърши процедурата за лицензиране на проекта, допълни тя. Получено е становище от Агенцията за ядрено регулиране, с което се потвърждава валидността на издадените до момента разрешения. Завършването на процедурата по лицензиране ще даде възможност на потенциалните инвеститори да разполагат с пълната информация по проекта.

     По думите на Петкова българската страна разчита на партньорство с Държавната корпорация „Росатом" на всички етапи от реализацията на проекта АЕЦ „Белене". Двете страни ще продължат активния си диалог във връзка със стартиралата процедура за избор на стратегически инвеститор.

    По-рано министър Петкова разговаря и с представители на американската компания „Дженерал Електрик". От тяхна страна бе потвърден интересът им за участие в АЕЦ "Белене" като доставчик на част от оборудването и инженер по проекта. „Дженерал Електрик" би могла да сътрудничи и при осигуряването на част от финансирането за проекта, стана ясно по време на срещата.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 54 минути
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 59 минути
    преди 17 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 18 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 18 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата