вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3024 прочитания

    Какво беше финансовото поведение на българина през 2019 и какви са прогнозите за 2020?

    Има ли ръст на инвестициите във физическо злато и накъде върви световната и българската икономика - Мартин Миланов, финансов експерт в Tavex
    09 декември 2019, 09:50 a+ a- a

    Мартин Миланов, финансов експерт в Tavex

    През последните години в България се увеличават инвестициите във физическо злато. Ръстът достига 15%, показват наблюденията на Tavex. Една от причините хората да инвестират в дългосрочен план чрез закупуване на злато е икономическата стабилност през последните години. Данните на БНБ показват, че хората и бизнесите имат в дебитните си сметки около 53 милиарда лева, което е индикатор, че българинът има възможност да спести част от месечните си доходи, коментират от Tavex. Същевременно все по-честите новини за нова предстояща икономическа криза и скокът на златото над 1500 долара за унция накара много хора да си купят от жълтия метал.

    Кои са най-търсените продукти, какво беше финансовото поведение на българина през 2019 и какви са прогнозите за 2020? По тези и други теми разговаряме с Мартин Миланов, финансов експерт в Tavex.

    Каква година изпращаме и има ли ръст на инвестициите във физическо злато?

    Какво беше финансовото поведение на българина през 2019?
    2019 година започна доста шоково. В международен план имаше голяма волатилност на фондовите борси, включително и в по-близките до нас страни. Турската лира поевтиня около великденските празници. Съответно много хора се притесниха и решиха, че е крайно време да изкарат парите от банковите си сметки и да направят нещо с тях. Това не е изненадващо предвид почти нулевите лихви по депозити в България. Считам, че българинът се активизира и може да се каже, че изпращаме сравнително динамична и позитивна година за инвестициите на обикновения потребител.

    Кои са най-търсените инвестиционни продукти при Вас?  Има ли ръст на инвестициите в злато?
    Увеличиха се инвестициите в злато и това е тренд, който се наблюдава през последните няколко години. 2019 г. не беше изключение. Дори увеличаващата се цена на златото, която се покачи от 1350 долара за унция до над 1500 долара, не спря българите да купуват злато. Дори напротив – съживи ги. Най-предпочитаните продукти са кюлчета от 20 и 50 грама, едноунциеви монети, но също така наблюдаваме интерес и към по-дребни златни инвестиционни продукти. Към тях се насочват предимно хора, които за пръв път купуват злато. За втора поредна най-продаваният инвестиционен продукт в България е родно производство и е без аналог в Европа. Това е еднограмово златно кюлче, което е на абонаментен принцип. Хората си купуват по един грам злато и спестяват малка сума пари, а накрая на годината получават още един грам злато безплатно. Така че общата цена на всички закупени златни продукти е почти равна на спот пазарната цена на златото, която дори някои големи банки не могат да си позволят. Тази възможност за закупуване на малки количества злато всеки месец стимулира много хора да се замислят какво правя с парите си и дали въобще правят нещо. Ние вярваме, че ако всеки човек в трудоспособна възраст, има по няколко грама злато, следващата икономическата криза ще е значително по-лека за него. 

    Кои са новите купувачи на инвестиционно злато?

    Кои са новите купувачи на инвестиционно злато? 
    Имаме два основни профила клиенти. Единият са хора, които купуват злато като подарък. Особено търсено е златото под формата на монети или кюлчета, което се подарява на майки. Вторият профил е на млади хора, които са се завърнали от чужбина. Вместо да спестяват фиатни пари, те предпочитат да инвестират в злато, недвижими имоти и др. типове дългосрочни инвестиционни активи. Имаме много примери за млади хора, инвестирали в криптовалута, които сред срива на тези пазари, дойдоха при нас и си купиха злато.

    Каква сума средно инвестира българинът в злато?

    Какви суми средно се инвестират?
    Обикновено средната инвестиционна стойност, когато човек реши да направи първата стъпка, е между 2 и 3 000 лева. Това са приблизително две средни работни заплати в големите градове, което отговаря на философията ни да имаме няколко спестени заплати в случай на непредвидени ситуации. А хората, които не са запознати с инвестиционното злато, предпочитат да направят по-малката стъпка и се насочват към еднограмовото златно кюлче, за което стана дума вече. Успявайки да спестят за една година около 1 000 лева, те могат да си позволят една почивка, да направят малък ремонт и т.н. Така златото вече придобива ново значение, хората спират да гледат на него като на едно потенциално бижу и нещо, което само богатите хора имат. И много често тези хора след това правят и следващата стъпка, а именно – да спестят няколко заплати. 

    Има ли симптоми за икономическа несигурност?

    Знаем, че златото поскъпва, когато има опасения за стабилността на финансовата система, тъй като е предпочитан вариант за инвестиция. Наблюдават ли се такива опасения и как бихте коментирали икономическата ситуация в момента?
    Когато достатъчно голямо количество хора вярват, че нещо ще се случи, особено на финансовите пазари, те обикновено са пророци на собствената си съдба. Т.е. то ще се случи. Когато всички хора вярват, че златото ще поскъпне, те започват да го купуват и съответно цената му расте.

    Относно икономическата ситуация – може би следващата криза е най-очакваната в световен план. Няма икономист, който да не крие своето притеснение относно краткосрочното и дългосрочното бъдеще на финансовите пазари. Виждаме какво се случва около нас, примерите са много. От почти нулевия икономически ръст на ЕС, през Румъния, чиято валута наскоро удари ново дъно, до САЩ, които определено не постигат своите цели. Ако обърнем поглед към Южна Америка, ще видим тоталния фалит на Аржентина, размириците в Боливия, хиперинфлацията във Венецуела. И това са държави, които имат големи залежи на естествени ресурси и би трябвало да са богати и проспериращи. Но това не е така. В Близкия изток пък виждаме как Саудитска Арабия се задъхва. В Ливан има масови протести, хората не могат да изтеглят парите си и има недостиг на долари. Видяхме и поредния масов протест в Иран срещу една от най-големите банки в страната. И това социално притеснение буди след себе си още социално притеснение. Това е като един порочен кръг, от който единственото спасение е истинска криза. За съжаление хората вече трябва да имат едно наум, защото ако преди облаците бяха зад хоризонта, то днес вече се виждат. 

    Каква е ситуацията в България?

    Има ли повод за притеснение в България?
    Ние сме малка икономика и донякъде това е в наша полза, защото големите трусове не идват мигновено при нас. Т.е. България има малко повече време да се защити. Но в същото време сме достатъчно малка икономика, за да не може да постигнем много. Може и да показваме сравнително завидни икономически показатели в сравнение с останалите страни в ЕС (3% икономически ръст, БНБ отчете над 53 млрд. лв. в депозитните и спестовни сметки на българите за миналата година, което определено ще помогне при външна финансова криза), но не можем да се похвалим с големи икономически успехи през последните няколко години. Това, което ние можем да кажем като компания, която се занимава с инвестиции във физическо злато и която обслужва хиляди клиенти всеки ден, е, че българинът запазва традициите си да спестява. Което винаги е класическата застраховка срещу криза. Забелязваме, че все повече млади хора в България се замислят за тяхното бъдеще, за разлика от Западна Европа, където младите живеят повече за момента. 

    Ако навън обаче има криза, то тя неминуемо ще застигне и България. Няма начин нашата икономика, особено предвид това, че е свързана с европейската и огромна част от износа ни е към ЕС, да не бъде засегната. Това, което можем да посъветваме хората, е да помислят какво ще се случи, ако наистина трябва да започнат да броят парите си. И те сами ще си отговорят на въпроса какво трябва да направят.

    Какви са прогнозите за 2020?

    Какви са очакванията за 2020?
    Очаква се отново да има ръст, но той да е значително по-слаб. Това е свързано не само със ситуацията на вътрешния ни пазар, но и със забавянето, което се случва в ЕС и в световната икономика. Най-простичко казано, няма как да имаме голям ръст, ако никой не иска да купи това, което искаме да изнесем. От гледна точка на външните инвеститори в България, не мога да дам коментар, но наблюдаваме как все повече градове посрещат международни компании, които отварят офиси. Пловдив и Варна са много добри примери и този тренд се очаква да продължи. Това е позитив, тъй като води до повишаване на средните заплати в частния сектор. От гледна точка на инвестиционното злато и движението на валутите през 2020, малко е рано да се каже. Всички прогнози за златото са то да продължи да поскъпва. Относно пазара на валути – там в момента ситуацията е доста волатилна и всички се надяваме догодина тя да се успокои.  

    Важното е дори световната икономика да продължи да забавя своя темп, той да е предвидим. В противен случай се случват сривове, каквито наблюдавахме през 2008, и има огромна несигурност, която е във вреда на всички.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 8 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 9 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 10 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 13 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ