събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9908 прочитания

    Актуални промени в данъчното законодателство за 2020

    Милен Райков от „Ърнст и Янг“ България разяснява кои от вече приетите през 2019 година промени ще влязат в сила и ще окажат влияние върху данъчното законодателство през 2020
    11 декември 2019, 09:19 a+ a- a

    Милен Райков, съдружник в „Ърнст и Янг“ България разяснява кои от вече приетите през 2019 година промени, ще влязат в сила и ще окажат влияние върху данъчното законодателство през 2020 г.

    Основните промени в данъчното ни законодателство за поредна година са свързани с въвеждане на инициирани от Европейския съюз промени в областта на данъчното облагане. По-долу са отбелязани някои от основните промени. 

    Трансферно ценообразуване
    Въвежда се изискване за изготвяне на досие за трансферно ценообразуване за документиране на сделки със свързани лица в чужбина. Предвидени са глоби за съществени санкции за неизпълнение на задължение за предоставяне на документацията на НАП при поискване. Санкциите се изчисляват като процент от общата стойност на сделките, които е трябвало да бъдат документирани. Задължението за изготвяне и поддържане на документация възниква за големи предприятия. Останалите обаче не са освободени от задължението да предоставят доказателства за пазарния характер на сделките им със свързани лица при ревизия. 

    Оповестяване на трансгранични данъчни схеми
    Въвежда се задължение за подаване на информация към НАП от посредници по т.нар. „трансгранични данъчни схеми“, при които са спестени данъци. Задължението е насочено към широк кръг лица - предимно данъчни консултанти, адвокати, счетоводители, финансови съветници, но също и банки, инвестиционни или застрахователни посредници и др. При определени хипотези данъчно задължените лица, които участват в такава схема, също следва да подават информация към НАП.  

    Първото оповестяване на трансгранични данъчни схеми трябва да се осъществи в срок до 31 август 2020 г., което ще се отнася за договорености след 25 юни 2018 г. Неизпълнение на това задължение ще води до значителни санкции в размери до 10 000 лв. Неизпълнение на задължението за отчитане може да привлече и лична отговорност на представляващи/служители на участници в такава договореност.

    Лични данъци
    За 2020 г. минималната работна заплата е 610 лв., а пенсионната възраст е 61 г. и 6 м. за жени и 64 г. и 3 м. за мъже. Няма планирани промени в данъчната и социалноосигурителна тежест за физическите лица през 2020 г. Запазват се и заложените нива на постепенно увеличение на минималната работна заплата и пенсионната възраст. 

    ДДС
    На 1 януари 2020 г. влизат в сила решения, които касаят различни ДДС аспекти на доставките на стоки в рамките на ЕС до очакваната „окончателна“ реформа, която ще се основава на принципа на данъчно облагане в държавата членка по местоназначение.
    Въвежда се опростен режим за складиране на чуждестранни стоки, според който данъчното облагане се отлага до прехвърляне на собствеността им.
    Новите правила регламентират и транспорта във верига от трансгранични сделки, когато има един-единствен превоз.
    Въвежда се уточнение за тристранни операции, според което посредниците могат да притежават валиден ДДС номер в държавата, от която се изпращат стоките или в държавата по местоназначение. Условие за това е да са извършили придобиването с ДДС номер на трета държава. Посочената промяна дава възможност за оптимизация на парични потоци при международна търговия.
    Въвеждат се и правила за документиране на трансграничния транспорт. Въвежда се оборима презумпция за освобождаване при наличие на два непротиворечащи си документа, съставени от две независими лица. 

    Отговорност на държавата
    След години на неяснота и серия от дела в съдилищата, се въвежда ясна уредба на реда за ангажиране на отговорността на държавата за вреди от нарушение на правото на ЕС, включително и във връзка с неправомерни начети за данъци и социални осигуровки. В това отношение в правото на ЕС практика има отдавна и се очаква промяната да даде допълнително ниво на защита на правата на гражданите и организациите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство