петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1406 прочитания

    Джинджифил, чесън и лимон са поскъпнали най-много по време на епидемията

    Вижте как са се променили цените на основни хранителни и нехранителни стоки в страната през март
    03 април 2020, 20:03 a+ a- a

    Джинджифил, чесън и лимон са поскъпнали най-много през последния месец.

    Това показва проучване за изменението на цените на основни хранителни и нехранителни стоки в страната, проведено от Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. Целта на експресното изследване е да представи ценовата динамика в периода преди и в началото на епидемичната криза (1 март – 1 април 2020). Проучването обхваща 26 областни центрове.

    По-силно изразено нарастване на цените се наблюдава при зеленчуците, сочат данните на синдиката. Най-много са поскъпнали:

    Джинджифил - със 100.8%

    Чесън - с 45.4%

    Лимон - с 43.6%

    Картофи - с 26.1%

    Зеле – с 15.3%

    Моркови – с 14.3%

    Лук – с 13.9%.

    Увеличението на цената на джинджифила е повече от 2 пъти, след като през първия ден на март средната цена е била около 7.5 лв. и достига 15 лв към настоящия момент.

    Цената на едро по тържищата и борсите също се задържа на високи нива (около 14-17 лв.) и това е причината малките търговски обекти да свиват количеството на изкупуване. Джижифилът става една от дефицитните стоки или бързооборотни, посочват от КНСБ.

    От 26 областни градове в 12 от тях  средната цена на джиндифила е нараствала над 2 пъти: Габрово и Благоевград +240%, София+245%, Шумен +221%.

    Наблюдава се леко намаление при цените на доматите и краставиците с около 3.9% и 6.8%. Тези стоки не са характерни за сезона и нямат силно потребление. 

    Ръст на цените се наблюдава и при плодовете. Най-търсения плод за укрепване на имунната система по време на епидемична криза – лимонът, се оказва все по-трудно достижим за нискодоходните домакинства. Средното нарастване на цените е с 43.6% през наблюдавания период. В някои области се очертава драстично по-високо увеличението, като в Търговище и Добрич цената достига до 5- 5.50 лв., при 2,50 -3 лв в началото на март. 

    При останалите хранителни стоки се наблюдава леки колебания нагоре и задържане на цените при някои от тях. Очертава се нарастване на цените на свинското месо с 5.2%, като този процес се очаква да продължи и следващите месеци, след като основният внос на свинско месо е от Испания, а българските производители задоволяват едва 40% от потреблението. Забележимо е нарастването на цените на слънчогледовото олио с 4.2%. 

    Възходящ тренд се отчита и при наблюдаваните нехранителни стоки, които в този момент са с повишено потребление, с оглед спазване на противоепидемичните правила. Цената на антибактериалния гел нараства над 2 пъти, като достига средна цена от 44 лв. при 18 лв. от началото на кризата. Цената на белината се покачва с 8%, мокрите кърпи поскъпват с 11.1%.

    В мотивите към законопроекта за актуализация на бюджета за 2020 г., правителството очаква външните и вътрешните фактори на инфлация да бъдат силно ограничени. За 2020 г. се очаква общото равнище на потребителските цени да остане почти без промяна, т.е. инфлацията да бъде близо до нула процента, се посочва още в анализа на КНСБ.

    Оттам очакват, че общите нива вероятно ще бъдат постигнати, след като се отчете спадът на цените на горивата и на природния газ, но е голяма вероятността някои стоки от първа необходимост да продължават да поскъпват, особено на пресни зеленчуци, които се внасят от големи страни-износители и в момента изпитват силен недостиг на сезонни работници. Дали ще бъде ограничен пазарът на международните борси за зеленчуци и плодове, зависи от продължителността на кризата. Съществен фактор за задържането на инфлацията ще бъде намалената платежоспособност на българското население и стагнацията на икономиката, посочват експертите на синдиката.

    Оттам посочват още, че подкрепят призива на министър Танева да се насърчават търговските вериги да предоставят стоки от националното производство. Така ще се запази българското производство, като се гарантира реализиране на продукцията, от което следва запазване на работните места и доходите на заетите лица.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 11 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България