сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1395 прочитания

    Китай е третият най-голям пазар за износ на български стоки извън ЕС

    Стокообменът между двете държави през 2022 г. достига $4,2 млрд.
    02 юни 2023, 13:25 a+ a- a

    Снимка: МИИ

    Китай е третият най-голям пазар за износ на български стоки извън Европейския съюз през 2022 г. и в топ 10 на търговските ни партньори в света. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на среща от формата „закуска с инвеститори“ с представители на китайския бизнес у нас. Той допълни, че стокообменът между двете държави отбелязва устойчив ръст и през миналата година достига $4,2 млрд.

    „Виждаме значителен интерес от китайски компании, които искат да инвестират в България, с цел по-лесен износ на стоки в рамките на Европейския съюз“, подчерта министър Стоянов. Той допълни, че държавните индустриални зони в страната предлагат изградена инфраструктура и отлични възможности за позициониране на производствени и развойни центрове. „Готови сме да окажем пълна институционална и експертна подкрепа на компании, които имат интерес да разработват своите проекти в България“, коментира Стоянов.

    По време на срещата беше обсъдено, че България има значителен потенциал за разширяване на своя износ към Китай на продукти, с които нашата страна е традиционно позната в Азия. „България е известна като страната на розите, киселото мляко и виното, но всъщност ние имаме много повече какво да предложим на китайския пазар. От друга страна българската държава се стреми да привлича повече китайски инвестиции в сектори, като високотехнологично индустриално производство и услуги, информационни и телекомуникационни технологии, автомобилостроене, селско стопанство, туризъм“, каза още министър Стоянов.

    По време на разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани със сътрудничеството между български и китайски фирми в областта на електронната търговия, мерките за подкрепа на компании, които искат да инвестират във възобновяема енергия, мерки за насърчаване на мултимодалния транспорт с Европа и др. Представителите на китайските фирми изразиха своята благодарност към българските институции за подкрепата, която получават при преодоляването и решаването на различни въпроси, свързани с техния бизнес в страната.

    В срещата участваха представители на над 15 китайски компании, инвестиращи в различни сектори в България: информационни и комуникационни технологии, електрически транспорт, атомна енергетика, възобновяеми енергийни източници, хранително-вкусова промишленост, туризъм и др. Закуската се организира със съдействието на Посолството на Китайската народна република в Република България. Участие в разговорите взеха Н. Пр. Дон Сяодзюн, посланик на Китайската народна република в България и Владимир Зиновиев, съветник в Министерството на икономиката и индустрията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 4 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 4 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 4 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 6 часа
    преди 9 часа