сряда, 23 май 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3329 прочитания

  Обсъжда се падане тавана на осигурителния доход

  Бизнес и синдикати смятат, че това ще тласне много хора към сивата икономика и търсят варианти за баланс на системата
  05 август 2013, 11:48 a+ a- a

  Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система към Министерство на труда и социалната политика /МТСП. проведе третото си заседание. На него бе обсъдена стабилизацията на държавното обществено осигуряване и възможността за отпадане тавана на осигурителния доход. Целта на мярката е българите с високи доходи да плащат повече осигуровки.

  Според Пламен Димитров, президент на КНСБ, вдигането на максималния осигурителен праг ще доведе до намалени приходи в хазната и изтласкване на хората с високи доходи към сивия сектор. Според него хората с високи, доходи, колкото и да са малко, ще предпочетат да избегнат всякакво облагане и изцяло да преминат в сивия сектор.

  Зам.-председателят на БСК Камен Колев пък обясни, че ако тази мярка се приеме, тя трябва да бъде съспътствана с конкретни стимули за хората, които плащат по-големи осигуровки. Пример за това е гарантиран минимален здравен пакет за всички, а за тези, които плащат повече - разширен пакет, но без това да нарушава солидарния принцип на разпределение на средствата в здравеопазването.

  От Института за пазарна икономика са изчислили, че дори всички да продължат да плащат изрядно след падането на осигурителния таван, приходите в хазната ще са незначителни.

  Нагоре
  Отпечатай
  Коментари ()
   

  преди 4 часа
  Microsoft придобива компания, разработваща изкуствен интелект
  С технологиите си софтуерният производител се надява да подобри Cortana
  преди 5 часа
  Банкирането през мобилни приложения ще задмине това онлайн
  Този метод за достъп до личните средства ще стане по-популярен до 2019
  преди 20 часа
  преди 22 часа
  Откриха база за производство на бронирани автомобили в Самоков
  Инвестицията на “САМАРМ" е от близо 5 млн. лв.