събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11637 прочитания

    Посланикът на Австрия Роланд Хаузер: България може и ще бъде привлекателно място за австрийските инвестиции

    За предстоящата визита на федералния президент Хайнц Фишер у нас и за инвестиционната среда в България - новият австрийски посланик, Н. Пр. Роланд Хаузер, пред Economy.bg
    23 октомври 2014, 18:21 a+ a- a

    От септември тази година Роланд Хаузер е посланик на Австрия в България. Оглавявал е дипломатическите мисии на страната си в Катар, Кения и Кувейт. Бил е и на дипломатическа служба в Китай и Саудитска Арабия. Завършил е история, романистика и философия във Виенския университет и Дипломатическата академия във Виена.

    Разговаряхме с Н. Пр. Роланд Хаузер за предстоящото посещение на австрийския президент Хайнц Фишер у нас, за австрийско-българския икономически форум, съпътстващ визитата, и за това как политическата и икономическата несигурност в България влияе на австрийските инвестиции.

    Ваше превъзходителство, първо искам да Ви поздравя за назначението като посланик в България. С какви чувства и очаквания пристигнахте в София?
    Аз съм за първи път в България и се радвам, че ще имам възможност да опозная отблизо страната и хората. С оглед на по-нататъшното развитие на двустранните отношения, които и сега са отлични, естествено ме очаква много интересна работа.

    В края на октомври на официално посещение в България пристига австрийският президент Хайнц Фишер. Каква е целта на негова визита?
    Всяко държавно посещение е най-висок израз на взаимния респект между две държави. При това посещение се добавя и много доброто лично отношение и уважение на президента Плевнелиев към федералния президент Фишер.

    Какъв сигнал за страната ни е посещението на федералния президент Фишер?
    Посещението на федералния президент Хайнц Фишер е първото посещение на австрийски държавен глава в България от много години насам и това поставя много добрите двустранни отношения на едно още по-високо ниво.

    В рамките на това посещение е планиран австрийско-български икономически форум. Какви ще бъдат акцентите му?
    Основен акцент в рамките на икономическия форум ще бъдат възможни проекти за изграждане на инфраструктурата, особено в сферата на транспорта и околната среда. Освен това ще бъдат обсъдени и възможности за усвояване на средства от европейските фондове.

    Колко австрийски компании и от кои сектори ще вземат участие във форума?
    Представители от общо 40 австрийски фирми ще се включат във форума, като в съответствие с основната тема това ще бъдат предимно фирми от сферата на техника за транспорта и околната среда. Освен тях ще има представители и на банковия сектор и на услугите, както и от енергийния сектор.

    Ще бъдат ли обявени нови австрийски инвестиции в рамките на форума?
    Не е предвидено анонсиране на нови инвестиции. Във форума ще участват обаче представители на фирми, които все още не присъстват на българския пазар. Надявам се, че форумът ще предостави възможност за нови контакти, които да доведат и до нови инвестиции от Австрия.

    Австрия е чуждестранен инвеститор номер 2 в България след Холандия. Около 400 австрийски фирми имат търговски офиси в България, като близо 30 компании имат производствени мощности у нас. Сред най-големите инвеститори са: TelekomAustria, EVN, UniCredit/BankAustria, Kaindl/Kronospan, Knauf, Raiffeisen, OMV, REWE/Billa, WienerStädtischeVersicherung, UNIQA, Baumax, Strabag, VAE, Immorent, Wienerberger. Стокообменът между Австрия и България е интензивен. През 2013 за Австрия са изнесени български стоки на стойност 400 мил. евро, а вносът от Австрия е на стойност 630 мил. евро.

    В последните години се наблюдава отлив на австрийски инвестиции от България. Каква е причината?
    Наистина в последно време има известен спад на инвестициите на австрийски предприятия и фирми в България, но Австрия продължава да бъде вторият по големина чуждестранен инвеститор, с обем на инвестициите малко под 6 милиарда евро. Радващо е, че има и нови инвестиции от моята страна. Така например един наскоро открит търговски център в София е финансиран със средства на австрийска инвеститорска група.

    Бихте ли посъветвали австрийска компания да инвестира днес в България?
    Убеден съм, че България има сериозен икономически потенциал и затова страната може и ще бъде привлекателно място за инвестиции за австрийския бизнес.

    Как настоящата политическа и икономическа несигурност в България се отразява на австрийските компании, присъстващи у нас, и на тези, които искат да инвестират в страната ни?
    За всеки инвеститор стабилността, предвидимостта и надеждността на политическо и икономическо равнище са важни фактори при вземането на решения за бъдещи инвестиции. Правната сигурност и прозрачността при възлагането на обществени поръчки играят особено важна роля. Имам информация от някои от работещите в България австрийски фирми, че в тези сфери има възможности за подобряване на ситуацията.

    Какъв е потенциалът за сътрудничество между нашите страни в рамките на Дунавската стратегия?
    Австрия и България имат общи интереси за развитието на Дунавското пространство. По-доброто използване на река Дунав като транспортен път е от особена важност за Австрия. Дунавската стратегия предоставя нови възможности за икономическо сътрудничество - проекти в изграждането и разширяването на пристанищата, строеж на мостове и газопроводи, както и в развитието на туризма.

    Много австрийски компании в България се оплакват от недостиг на квалифицирани кадри. Може ли дуалната образователна система да реши този проблем?
    Някои от фирмите действително насочват вниманието към дефицити в професионалното образование. Дуалното обучение, т.е. съчетаване на обучението и практиката, със сигурност е добра възможност за повишаване на квалификацията на специалистите. Професионалното образование би трябвало да е в крак и с развитието и непрекъснато променящите се потребности на пазара на труда и да е насочено и към професиите на бъдещето.

    От 1 януари 2014 българи и румънци имат неограничен достъп до пазара на труда в Австрия. Имате ли данни колко българи живеят в Австрия и колко са се установили в страната след тази дата?
    Нямам конкретни статистически данни, но по моя информация живеещите в Австрия българи са много добре интегрирани в обществото и на пазара на труда.

    Какви са последиците от отварянето на пазара на труда в страната Ви?
    Отправените от популистки кръгове предупреждения за опасност от пренасищане на пазара на труда не се потвърдиха. Впрочем много от европейските страни имат нужда от работна ръка от чужбина, вследствие на актуалното си демографско развитие.

    Тази година честваме 135 години от установяването на дипломатически отношения между България и Австрия. Как оценявате развитието на двустранните връзки?
    Австро-Унгария е сред първите Велики сили, които признават независимостта на България след освобождението от Османската империя. Тесните исторически и културни връзки и до днес оказват положително влияние върху двустранните отношения. И по времето, когато нашите две страни принадлежаха към различни обществено-политически системи, отношенията между Австрия и България се влияеха от дух на взаимен респект. След промените от 1989 отношенията между нашите две страни се задълбочават, като това се отнася особено за икономическата сфера.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство