четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10215 прочитания

    Хората, които ни вдъхновиха през 2016

    Вижте кой ни провокира и накара да се замислим през тази година
    28 декември 2016, 15:07 a+ a- a

    В края на годината обикновено всеки прави равносметка на постигнатото през последните 12 месеца. Какъв път е извървял? С какви предизвикателства се е справил и къде се е провалил? Понякога обаче за да можеш да прецениш адекватно къде си, е добре да се отдалечиш за малко от себе си и да погледнеш на своите победи и загуби през перспективата на чуждите. Обикновено за ориентир се оглеждаме в историите на различни успешни хора. Как са успели да преодолеят моментите на слабост и вътрешни борби, през които са преминали? Как са се справили с провала? Какво ги е вдигнало отново на крака? Какво им е дало сили да продължат?
    През годината Economy.bg успя да ви срещне с доста вдъхновяващи хора. Предлагаме ви да изпратите старата и да посрещнете новата година с мъдростта и ценните съвети на хората, които ни поведоха на пътешествия из различни страни, които разкриха пред нас нови хоризонти, които ни предизвикаха да излезем от зоната си на комфорт и които ни окрилиха да мечтаем.

    Припомняме ви някои от най-впечатляващите хора, с които ви срещнахме през 2016:

    Мъдрост от Шаолин:
    „Добре е да се научиш да приемаш промяната. Тя ще дойде независимо дали искаш, или не".
    "Добре е да се дава израз на емоциите, но не е добре да оставиш емоциите да те водят. Защото ти не си емоциите си. Емоцията ти принадлежи, но тя не те прави човека, който си".
    Още от мъдростта на двамата шаолински монаси можете да почерпите в интервюто с тях тук.

    Вдъхновение от един от най-мъдрите хора в света днес
    „Всеки човек е ценен и има на какво да те научи“. „Аз съм любопитен и ми е интересно какво другите имат да кажат. Защото за да знам какво мисля аз, ми е нужна връзката с други хора“.
    Още мъдрост от известния оксфордски учен, историк и писател Тиодор Зелдин можете да намерите в „разговора“ с него тук.

    Мъдрост от Африка
    „За да изградиш лидерски умения, е важно да възпитаваш децата по начин, по който те да се чувстват самоуверени, особено младите момичета. Още от малки да им казваш, че са умни, че могат да постигнат това, което и едно момче може да постигне. Моят баща имаше шест дъщери и двама синове. Той ни казваше, че можем да постигнем, каквото поискаме, ако се постараем. Това се опитвам да предам и на моите деца. Това трябва да предадем и на всички деца по света“.
    Какво е да си жена премиер в Африка – вижте какво сподели Амината Туре, бивш премиер на Сенегал (и може би първата жена президент на страната) в интервюто тук.

    Мъдрост от една съвременна принцеса
    „Туризмът говори на езика на човешката душа. Хората винаги ще искат да пътуват, да заведат семействата си някъде. Те винаги ще са любопитни да се докоснат до различни култури. Винаги ще искат да нахранят душите си. Да, сигурността се превърна в глобален проблем, който засяга всички ни в една и съща степен. Затова ние трябва да адресираме този проблем като глобална общност, а не само да се опитваме да гарантираме сигурността в рамките на собствените ни граници, като се затваряме. Това няма да ни спаси от потенциални заплахи. Трябва да адресираме заплахите и причините за възникването им като глобална общност“.
    Още за това какво означава да си принцеса днес, вижте в разговора ни с Н.В. Дана Фирас, принцеса на Йордания тук.

    Когато животът те изправи пред трудна дилема…..
    „Нещата, които ти са се стрували невъзможни и не си смеел да направиш, се оказват възможни. Никога през живота си не съм си представял, че съм способен да организирам подобно бягство и че мога да фалшифицирам паспорти. Но ето, получава се, когато човек е решен и когато го прави с добра цел. Научих, че си струва да се бориш за правилните неща. Разбрах също, че е добре да имаш много конкретно разбиране за семейството, така че когато един изпадне в нужда, другият да му помогне, ако е възможно. И че си струва да се бориш за свободата“.
    Още за това как настоящият посланик на Германия в Русия е фалшифицирал западногермански паспорти, организирал е бягството на братовчед си от ГДР във ФРГ през България и уроците от преживяното, вижте в интервюто с Н.Пр. Рюдигер фон Фрич тук.

    Мъдрост от един събирач на светове
    "Ако живеем в глобализиран свят, тогава трябва най-накрая да разберем, че сме отговорни за този свят. Ако вдигаме много шум за убитите в Мадрид, Париж, Лондон и т.н., трябва също непременно да обърнем внимание на хората, които заради подобни убеждения са убити в Пакистан, Бангладеш и т.н. Иначе не само не сме последователни, но и хората в тези страни започват да мислят, че европейската позиция е лицемерна“.
    Още вдъхновение от живеещия в Германия писател от български произход Илия Троянов, чийто последен роман беше сред номинираните за най-добра немскоезична книга на 2015, почерпете от разговора с него тук.

    Защото всяка от нас може да е на нейно място…..
    „Ако една жена загуби всичко в живота си заради войната и потърси убежище в любовта, то впоследствие измяната в тази любов за нея може да се окаже по-разрушителна от самата война. Защото жената, която е загубила всичко заради войната, може да намери спасение единствено в една истинска любов“.
    Разберете повече за съдбата на жените бежанки и опасностите, които ги дебнат във и извън бежанските лагери, от интервюто с турската журналистка Мелтем Йълмаз, написала романа „Сорая“. Той описва историята на 20-годишната Сорая, която бяга от войната в Сирия и се подслонява в Турция с надеждата за ново бъдеще. Когато се съгласява да се омъжи за 30 години по-възрастен от нея мъж, попада в капан, по-смъртоносен и от войната: любовта. На филмовия фестивал Berlinale тази година романът на Мелтем Йълмаз е селектиран сред книгите, които са най-подходящи за филмиране.

    Мъдрост от „човека, който забрави да умре“
    „Невъзможно е само неизпробваното“.
    „Поздравления, че най-сетне стигна дъното, защото сега има само една възможност да продължиш – нагоре. Прости на себе си за егоистичните си действия. Прости на другите, които са те наранявали. Позволи си да си отдъхнеш и започни да мечтаеш отново, да мечтаеш смело. Твоят успех и постижения ще бъдат отражение на твоите мисловни модели и вярвания“.

    Почерпете вдъхновение от разговора с Халил Рафати - наркозависим бездомник, превърнал се в милионер предприемач.

    Вдъхновение от програмиста, който създаде моден бизнес за 1.5 млрд. долара
    „Най-големият риск е да не рискуваш въобще“.
    Как се прави бизнес за милиарди и кои са предизвикателствата по пътя към успеха – разберете от разговора с португалеца Жозе Невеш, който през 2015 беше определен като един от 20-те топ технологични предприемачи на Европа от Financial Times.

    Говори иноваторът…
    „Има запитвания от три места в чужбина. В момента водя преговори с шейх от Абу-Даби”.
    Владимир Ичевски работи над 20 години над българския часовник преводач. Влага цялото си време и всичките си средства в него. „Умното” му устройство поддържа превод от 7 езика. За предизвикателствата и мотивацията да създаваш иновативни продукти в България – вижте повече в разговора ни с изобретателя тук.

    Българският принос в борбата с рака
    През октомври 2016 българският учен Николай Славов, работещ в Америка, получи наградата New Innovator на Националния здравен институт на САЩ за постиженията си, които могат да намерят приложение в борбата с рака. Заедно с наградата той получи и грант на стойност 2.35 млн. долара, за да продължи работата си.
    Няма нищо по-вълнуващо от науката. За мен в момента тя е еквивалент на Дивия Запад преди 200 години. Науката е вечното приключение. Винаги има вълнуващи новости, догадки, изследвания. За мен това е най-интересната и най-малко скучна кариера“.
    Още за значението на откритията му вижте в интервюто със Славов тук.

    Българска следа в Космоса
    Името на българина Веселин Костов обиколи през юни водещи световни медии като CNN, Guardian и Washington Post като откривател на планета с две слънца. Българският астроном е ръководител на екип в НАСА, който анализира данните от мисията „Кеплер”, търсеща земеподобни планети.
    „Откритието отне доста дълго време. Отдавна знаехме, че това най-вероятно е планета, но отнема време, за да го потвърдим. Но като всяко откритие, в началото винаги е много интересно“.
    Още за значението на откритието на Костов и има ли шанс да се натъкнем скоро на извънземен живот вижте в разговора с него тук.

    Вдъхновение от момчето, сбъднало мечтата си да пилотира най-големия пътнически самолет в света
    „Това е доказателство, че човек трябва да гони мечтите си. И въпреки че ще има неща, които ще ти се струват невъзможни в началото, както и хора, които ще ти казват, че не можеш да се справиш, човек не трябва да изпуска целите си от фокус, да се бори за тях и да ги реализира. Това е пример, че почти няма невъзможни неща“.
    Повече за „полета” към случването на детските мечти, за турбуленциите, за живота от перспективата „горе в небето” – вижте в интервюто с Марио Бакалов, който през октомври приземи в София най-големия пътнически самолет в света.

    Вдъхновение от човека, обиколил света почти без пари
    Научих се да бъда по-признателен за малките неща, които обикновено не забелязваме. Защото всеки път оценяваш и се радваш, когато има какво да хапнеш на пътя или когато намериш къде да спиш. По принцип тези неща ги приемаме за даденост. Най-важният урок вероятно е да бъда по-признателен за нещата, които имам. Друго важно нещо, на което пътят ме научи, е да скъсам с предубежденията си. Осъзнах, че хората по света са до голяма степен еднакви. Няма кой знае какви разлики между мюсюлмани, християни, бели, черни, гей или хетеросексуални“.
    Още за приключението да пътуваш по света почти без пари вижте в интервюто с 30-годишния хърватин Томислав Перко.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 6 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 6 часа
    преди 21 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 22 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 23 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата