четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7627 прочитания

    Маргарита Наумова за пътя от Microsoft до „Инспирит“

    Един най-авторитетните SQL Server експерти в света пред Economy.bg
    05 януари 2017, 15:48 a+ a- a

    Маргарита Наумова е един най-авторитетните SQL Server експерти в света. Има 15 години опит с бази данни и SQL Server, който включва дизайн и имплементация на решения в България, Великобритания, Финландия, Германия, Швеция, Норвегия, Дания и др. Маргарита Наумова е сред малкото носители на престижния сертификат Microsoft Certified Master. Това постижение я нарежда сред 100-те водещи експерти в света в областта на SQL Server. От октомври 2000 г. е Microsoft Certified Trainer и многократно е удостоявана с признанието Microsoft Most Valuable Professional (MVP).

    През 2005 г. Маги се присъединява към екипа на Microsoft в България и за 5 години успява да изгради успешна техническа кариера в компанията. През 2010 г. решава, че е време да поеме по собствен път.

    „В един момент осъзнах, че корпорацията е нещо наистина много хубаво, но аз имах нужда да давам повече – имах идеи както за консултантска дейност, така и за собствена учебна програма. И реших, че е време да започна да реализирам идеите си по друг начин с всичко, което съм натрупала до момента“, спомня си тя.

    Така се ражда консултантската компания „Инспирит“ – първата и единствена българска компания в ИТ бранша, която изцяло е фокусирана върху SQL Server Data Platform. Част от портфолиото на „Инспирит“ е и програмата за професионално обучение SQL Master Academy, която до момента е обучила над 1200 курсисти в България (повече за обученията може да прочетете ТУК).

    За страстта към технологиите и преподаването, за кариерата в голяма корпорация и решението да стартираш нещо свое... Как се ражда „Инспирит“, каква беше 2016 г. за екипа на компанията и какво предстои през 2017 г.? Вижте какво разказа Маргарита пред Economy.bg.

    За страстта към технологиите и преподаването

    Маги, как се запали по технологиите? Помниш ли каква беше първата ти работа и как стартира кариерата ти в технологичния свят?
    Помня, че видях „Правец 16“ в гимназията и реших, че е нещо наистина много интересно за мен. В тази кутия имаше неща, които тепърва трябваше да откривам и преоткривам. Разглобих го, за да видя какво има вътре. Избрах да уча в тази сфера и записах „Информатика“ във Варненския икономически университет. Спомням си също, че като бях малка, нареждах баба и дядо, за да им преподавам важни уроци и да ръкомахам пред тях. И в един момент нещата се срещнаха – технологиите с преподаването. Завърших „Информатика“ и първата ми постоянна работа беше в „Катедрата по информатика“ като асистент по бази от данни. Това бяха много интересни за мен години, тъй като успявах да съчетая и двете неща – и да преподавам, и да се занимавам с технологии. 

    Кое ти е по-интересно?
    Честно казано, не мога да определя. За мен преподаването е нещо, което можеш да си позволиш да направиш - да се изправиш пред аудитория, когато имаш достатъчно опит и имаш какво да кажеш. Така че двете неща за мен вървят ръка за ръка. Консултантската дейност, проектите, натрупването на опит, комуникацията с клиентите, различните сценарии, които се опитвам да разреша – всички те от практиката влизат в обученията. И двете неща са ми интересни, защото са много различни, а аз не обичам рутината.

    За опита в Microsoft и основаването на „Инспирит“

    Как стартира кариерата ти в Microsoft и как се стигна до основаването на „Инспирит“?
    Бях асистент във Варненския икономически университет 7 години, след което тръгнах в посока сертификационни изпити на Microsoft. Исках да се занимавам с бази от данни в областта на SQL Server. Тогава имаше академични програми на Microsoft, насочени към университетите. Започнах като участник в едно обучение и така станах сертифициран обучител на Microsoft. Паралелно с това работих и по проекти. Воденето на обучения и проектите вървяха ръка за ръка. Работих в „БОРА Системс“ като инструктор и консултант. След това бях част от екипа, основал CTEC (понастоящем New Horizons). Впоследствие бях поканена в ITCE като консултант-инструктор по SQL Server, където по-късно станах трейнинг мениджър. И в един момент, през 2005 г., бях поканена като консултант в Microsoft по същата технология.

    Следваха шеметни 5 години в Microsoft, свързани с възможността да уча технологията отвътре, докато се създава. Натрупах много богат опит и достигнах много върхове в моята кариера като служител. Учих усилено, попивах знания и умения, защото работих по проекти в чужбина, пътувах много и постигах много.

    В един момент бях избрана да участвам в мастърската програма на Microsoft и преминах обучение в Редмънд, което беше изключително интензивно, изискваше сериозна подготовка от моя страна и успешно полагане на редица изпити. Успях да постигна мастър сертификация (бел. Ред. Microsoft Certified Master), която е най-високото техническо постижение в тази технология в световен мащаб, а след това станах член на Microsoft Services Worldwide Technical Leadership Team. За 5 години успях да стигна до върха на техническата си кариера в Microsoft и научих наистина много неща.

    До момента, в който осъзнах, че корпорацията е нещо наистина много хубаво, но аз имах нужда да давам повече – имах идеи както за консултантска дейност, така и за собствена учебна програма. И реших, че е време да започна да реализирам идеите си по друг начин с всичко, което съм натрупала до момента. Не беше лесно, но пък след 6 години определено мога да кажа, че не бих направила различен избор, ако можех да се върна назад. *Повече за „Инспирит“ и обученията, които Маги и екипът ѝ провеждат в България, може да прочетете тук.

    За баланса между работа и личен живот

    Сега колко продължава един твой работен ден? А работна седмица?
    Може би защото 2016 г. бе доста интензивна на нови неща - формиране на екип, обновяване на съдържание на обученията ни, нови проекти, курсове в Норвегия, бих казала, че от септември насам работната ми седмица няма почивен ден. Но пък има периоди, в които е натоварването е различно и мога да се похваля, че имам планирана ваканция. Понякога работният ми ден продължава 16 часа, друг път умишлено казвам: „Достатъчно, ще наваксам впоследствие!“ и започвам да се занимавам с нещо друго, защото усещам, че стресът и умората ми идват в повече, че ми е необходима енергия, за да мога да мисля креативно, да решавам проблеми и технически задачи. И трябва да съм отпочинала.

    Моят голям проблем е, че не успявам да разбера кога съм изтървала баланса, но има механизми, които ме връщат много бързо обратно.

    Как намираш време за себе си и за семейството на фона на всички тези ангажименти? Как си почиваш, какви са хобитата ти? Каква е твоята формула за баланс между личен и професионален живот?
    Ако трябва да отговоря с една дума, то тя е „трудно“. Наистина има периоди в годината, в които буквално е невъзможно да намеря баланса и да си почина. И най-вече да обърна повече внимание на дъщеря ми, която е все още малка и има нужда от това. Стремя се поне тук да не правя компромис и понякога жертвам почивката, наспиването и всичко онова, което иначе е нормално да присъства е денонощния ми режим.

    Обичам моментите на спокойствие, които успявам да си открадна, когато отидем на вилата ни в планината. Да се заровя в градината заедно с дъщеря ми, да гледаме цветята и билките, които сме посадили - това е нещо, което ме зарежда много. Рядко успявам да си го позволя, тъй като ми е много натоварено и нямам много свободни уикенди. Но знам, че, когато успеем да отидем, дори само стоенето на верандата и гледането в една точка ми е достатъчно, за да постигна баланс, да усетя тишината около мен, да си почина и да се върна обратно в себе си.

    Равносметката за 2016 и какво предстои през 2017

    Каква беше 2016 година за теб и за твоя екип?
    Много значими неща се случиха при нас през изминалата година - екипът ни се увеличи, имаме успешен проекти в много нови за нас области и услуги, стартирахме обучения по облачни Data Platform технологии, работим много успешно с норвежките си партньори. През 2017 г. предстои да разработим част от Microsoft University в Норвегия, което е 6-седмичен Boot Camp за най-добрите студенти в страната.

    Това са само част от нещата, които се случиха през 2016 г. и сега, понеже е време за равносметка мога с гордост да кажа – тонове работа успяхме да свършим и видях реализирани много от идеите си. Други тепърва, надявам се, предстои да се случат и вече ги обсъждаме в екипа.  Въодушевяваме се от голяма част от тях и се надяваме да имаме силите да се справим с реализацията им. Основният ни недостиг е време, всичко друго имаме в изобилие. Времето е нещо, което бих искала да си пожелая занапред. 

    Какво предстои през 2017 година?
    Планираме нови тренинги, включително нови форми на обучение. Част от тях стартираме още от януари.

    Планираме много нови услуги  в сферата на поддръжката. Част от дейността ни е отдалечена администрация и поддръжка на SQL Server системи. Там имаме да развиваме много идеи и да предложим на своите клиенти уникална услуга.

    Планираме също разработването на цял Boot Camp за колегите ни в Норвегия, което ще е голямо предизвикателство за нас.

    Предстоят също и сериозни проекти по отношение на ъпгрейд/надграждане към нови версии и оптимизация.

    Имаме да извървим доста път с някои от нашите постоянни клиенти в това да направим техните системи по-ефективни и да им вдъхнем увереност, че технологията може да работи за тях и да реши проблемите. Така че пътят, по който сме тръгнали не е само път на нашия екип. Убедена, че го вървим заедно с нашите клиенти и партньори.

    Искаме да се развиваме тук, в България. Искаме в момента, в който някой си помисли за SQL Server, да знае, че може да стигне до нас и да разчита на нас. Това искаме да постигнем на нашия пазар, а и навън. И се надявам със съвместни усилия да имаме силите и времето да го направим. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 4 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 9 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 10 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 11 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам