петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13915 прочитания

    Кой е човекът, който ще доведе Ричард Брансън в София?

    Момчил Кръстев, организатор на събитието, пред Economy.bg
    06 април 2017, 14:22 a+ a- a

    На 19-ти май в София пристига един от най-вдъхновяващите предприемачи в света – Ричард Брансън. Британецът е собственик на конгломерата от компании Virgin. Към март 2017 състоянието му се оценява на 5 млрд. долара, което го нарежда на 324-то място по богатство в света и на 7-мо във Великобритания според списание Forbes. В София той ще проведе публична лекция с основни теми: личен път към успеха; предприемачество; образование; иновации; устойчиво развитие на бизнеса и икономиката.

    Кой е човекът, който ще доведе Брансън в София, как се организира подобно събитие, колко струва то и има ли специфични изисквания британският предприемач за визитата си у нас – за да отговори на тези въпроси, Economy.bg потърси организаторът на предстоящото мероприятие Момчил Кръстев, основател на Archventure и председател на Ирландско-българска бизнес асоциация.

    Момчил, как стана така, че организирате лекция с Ричард Брансън?
    С тази лекция целим, на първо място, да вдъхновим младите, предприемчиви хора на България, за които Брансън е символ на предприемачеството и свободния дух. От известно време като фирма си мислим каква би била най-подходящата форма, за да мотивираме младите да преследват своите цели. Обмислихме много внимателно кои са най-вдъхновяващите световни лидери в бизнеса и за нас Ричард Брансън е може би най-вдъхновяващият. Втората ни цел е със събитието да повишим имиджа на България в международен план. Една такава визита поражда допълнителен интерес от инвеститори, които гледат към един нов пазар или производствена база, каквато би била България за много от тях.

    Как може да се случи това с една лекция?
    Само с една лекция най-вероятно не би могло да стане, но идеята ни е, докато Ричард Брансън е в България, ние да му споделим за интересните неща, които се случват у нас, и да породим интереса му към други.

    Как се свързахте с него и как успяхте да го убедите? Трудно ли беше?
    Не беше лесно. Имахме дискусии и преговори с неговия екип, които продължиха доста месеци. Направихме връзката на база на лични контакти, които имахме. Живял съм на доста места по света, учил съм от малък в САЩ, Великобритания и др.

    Срещали ли сте се него лично?
    На този етап предпочитам да не коментирам това. Но комуникацията ни е лично с него и екипа му.

    Има ли Ричард Брансън някакви специфични изисквания за участието си – по отношение на храна, престой и т.н.?
    Съвсем разумни са изискванията на него и на екипа му.

    Със собствен самолет ли ще пристигне той у нас?
    Много е вероятно да е със собствен самолет, предвид, че той има собствена авиокомпания. Но това и ние като организатор ще научим на малко по-късен етап. Заради натоварената му програма ще стане ясно малко по-късно и кога точно ще пристигне той – дали в деня на събитието, или предишен ден.

    Какво знае Ричард Брансън за България?
    Предстои да разберем какво точно знае той за България. През годините той е имал досег с българи, включително и с Лилия Стоянов, изпълнителен директор на Transformify, която е подкрепена от негова организация.

    Организирали ли сте подобен род събитие преди?
    Точно такъв тип събитие не. Това е първото ни събитие. Амбицията ни е да правим по едно подобно вдъхновяващо събитие с хора от ранга на Брансън в България всяка година.

    Как екипът на Ричард Брансън Ви се довери тогава?
    Разбрах, че е имало доста опити той да гостува у нас, но всички досега са били неуспешни. Със сигурност е комбинация от фактори. От самото начало на разговорите с тях сме заявили какви са нашите цели с това събитие и конкретно да вдъхновим младите хора.

    Това вероятно се изтъква като цел от всички, които са опитвали да организират подобно събитие. Личните контакти ли натежаха при вас?
    Трудно ми е да преценя и коментирам. Но от значение са и фактори като напр. да уцелиш точното време.

    Колко струва организацията на подобен род събитие?
    Не мога да коментирам бюджета ни, но обикновено организацията на едно такова събитие е доста скъпо и сложно начинание.

    Какъв е интересът към събитието към момента?
    Не мога да коментирам продадените билети, но интересът е доста голям. Уверени сме, че ще напълним зала 1 на НДК, която е с капацитет от около 3700 души.

    Ще оправдае ли интересът инвестицията?
    Със сигурност. Според нас инвестицията е оправдана.

    С какво се занимавате Вие и откъде е интересът Ви към Ричард Брансън?
    Занимавам се с няколко доста разнообразни бизнеси, като имам партньори в страни като Италия и Южна Африка. Едно от нещата, с които се занимавам, е търговия с медицинска апаратура, произведена в Южна Африка. Става дума за нова технология, която диагностицира рак на гърдата. Проектът е подкрепен от тяхното Министерство на здравеопазването и, разбирате, има важни социални измерения.

    Председател сте на Ирландско-българска бизнес асоциация. Каква е целта на тази асоциация?
    Това е една доста нова инициатива, която стартирахме миналата година. Идеята е да окуражим повече ирландски компании да инвестират в България, защото за разлика от други европейски страни, Ирландия не е толкова силно представена у нас. Виждам потенциал в развитието на двустранните икономически отношения. Моя фирма е представител за България на водеща ирландска компания – производител на шоколад. Това е и една от връзките ми с Ирландия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 13 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 14 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 21 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 21 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава