четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15158 прочитания

    Какви са предизвикателствата да развиваш собствен онлайн магазин?

    За отговорностите и възможностите разказва Сузана Теофилова, собственик на онлайн магазина Struvasi.bg
    05 април 2017, 15:49 a+ a- a

    Сузана Теофилова е собственик на онлайн магазина Struvasi.bg. Завършила е ПР и журналистика в Нов български университет. В момента изучава дигитален маркетинг и електронна търговия в Софтуерния университет. Била е на стаж в различни телевизии и медии в България. След това близо година и половина живее и работи в САЩ, но решава да се върне в България и да стартира нещо свое. Така започва да развива собствен онлайн магазин.

    Срещнахме се със Сузана по време на нейната „работна ваканция“ в co-mad, за да ни разкаже повече за предизвикателствата и възможностите да работиш за себе си. Как преминава работния ѝ ден, какви отговорности има, как поддържа знанията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за това да работиш за себе си.  

    Работният ден

    За отговорностите и работното време 

    Един мой работен ден започва в 9:00 или 10:00 часа с проверка на имейлите, запитвания от клиенти и евентуални проблеми. След това актуализирам реклами, постове в социалните мрежи, актуализирам информацията на сайта, комуникирам с дистрибуторите, търся нови, следя редовно конкуренцията. Някои дни ми се налага да съм пред компютъра по 2-3 часа, някои дни – въобще. Но се случва да прекарвам и по 12 часа пред компютъра и то 7 дни в седмицата, не 5, както при повечето хора. Едното от нещата, които ми харесват да работя за себе си, е сама да разпределям работното си време. Мога да си позволя да ставам по-късно и да работя до късно, тъй като вечер съм по-активна. Също така обожавам да работя неделя, когато всички почиват. Този вид работа ти дава възможността да се настройваш спрямо своя биологичен часовник и да си в хармония със себе си.

    Отговорностите 

    В момента получаваме нова колекция и по цял ден качвам продукти, обработвам снимки, пиша описания, правя реклами във Facebook и Google Adwords, отговарям на клиенти... Периодът сега е доста динамичен и зает. Но задълженията се променят в различните месеци. Например януари и февруари не са чак толкова натоварени, но има месеци, в които се налага да прекарвам по 12 часа на компютъра. Също така имаме служители, с които комуникирам постоянно. Освен онлайн магазин, имаме и три физически магазина, които използваме и като офис и складове. Така че и там на място също имам много отговорности – зареждания, актуализиране на информация и поръчки, поддържане на маркетинг каналите, комуникация с дистрибуторите и др.   

    Самодисциплината 

    Какво е сам да си си шеф?

    За да работиш за себе си, е нужна воля и самодисциплина. Колкото и примамливо да звучи да си работиш от вкъщи и едва ли не от леглото, понякога се оказва доста трудно. Първо, защото няма никой, който да те контролира и трябва сам да си си шеф и сам да се мотивираш. И второ, винаги може да се разсееш, както например, ако работиш от кафене. Трябва непрекъснато да се „саморитваш“, както обичам да казвам, и да си суров към себе си, за да може да си разчертаеш план, да се изолираш от Facebook и приятели. Защото сам отговаряш за себе си и крайният резултат те касае пряко. Що се касае до професионални умения, ПР-ът и журналистиката, които съм учила, ми помагат много за описанието на продуктите и постовете в социалните мрежи. Работата е доста комплексна и изисква много умения и поради това в момента съм се записала да уча и да надграждам електронната търговия.  

    Наред с това постоянно чета, следя определени канали и медии, които са по темите, които ме интересуват. Често посещавам споделени работни пространства, ходя по организирани уъркшопи и конференции. Но не толкова заради лекторите, а най-вече заради хората, с които се срещам и с които споделяме опит, съвети и знания. 

    Благодарение на лаптопите и бързата интернет връзка в България, имаме възможност да продаваме и споделяме това, което правим, с цял свят. Което значи, че нямаме никакви ограничения, но се изисква желание, упоритост и много работа. Няма нищо лесно. 

    Митовете 

    За представите и реалността

    Преди да започна да правя неща сама за себе си, имах усещането, че тези хора, които се разкарват се едни лаптопи и непрекъснато се снимат на различни места, работят по 2-3 часа. Мислех си, че е много по-лесно, но всъщност работя много повече, отколкото преди, когато бях на стаж или работех за друг човек. Тогава знам, че от 9:00 до 17:00 ч. имам отговорности, но след това работата приключва. Да, мога да отговаря на някой имейл или да си вдигна телефона, но това е. Докато сега, когато знам, че всичко го правя заради себе си и крайният резултат идва при мен, се налага да отговарям и през нощта на имейли или ако се случи нещо  непредвидено, стресът е много по-голям. Така че в никакъв случай не трябва да се заблуждаваме, че когато започнеш да работиш сам за себе си от лаптопа и си независим от локация, това значи, че животът ти ще стане много по-лесен и всичко ще е песен. Има много трудни моменти и всяко решение, което вземаш, го вземаш ти.  

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 43 минути
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 2 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 2 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 18 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 19 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 19 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място