петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12306 прочитания

    Pura Vida, или да работиш от плажа в Коста Рика

    Защо една българска ИТ компания изпрати 4-ма от най-добрите си служители на „изнесен офис“ в екзотичната страна – вижте какво споделиха от Dynamo Software пред Economy.bg
    13 април 2017, 13:12 a+ a- a

    Оказа се, че и у нас е възможно! Често в Economy.bg ви разказваме за чужди компании, които изпращат служителите си на екзотични почивки или ги пускат в творчески отпуск, за да ги мотивират или да стимулират креативността им. Една българска ИТ компания също прегърна все още нестандартната за нашите ширини идея и реши да изпрати свои служители на плажен „изнесен офис“ по бреговете на Коста Рика. От 18-и март до 4-и април 4-ма служители на Dynamo Software се опитаха да разберат от първа ръка какво в Коста Рика наричат Pura Vida. Компанията, която освен в София, има офиси в САЩ, Великобритания и Сингапур, планира това да се превърне в дългосрочна практика, отворена и за служителите от чужбина. Два пъти годишно те ще пробват как се работи от "изнесения офис на плажа".

    Как се роди идеята за „изнесения офис“ в Коста Рика, как се работи от плажа, какви са предимствата и предизвикателствата и за кои сектори е работещ този модел – Economy.bg попита Dynamo Software.

    Офис на плажа: let's do it!

    Идеята
    „Идеята се роди доста спонтанно. С висшия мениджмънт на Dynamo Software обсъждахме бюджети, инициативи и т.н. Основателят на компанията Дилян Павлов беше на почивка в Коста Рика. Попита какво се случва в офиса в София. Заради големия сняг част от колегите ги нямаше, защото не можеха да стигнат дотук. Така в разговора ни хрумна идеята да пратим няколко служители в Коста Рика. Топло е, има плажове, сърф“, разказва ни Крис Георгиев, технически директор на Dynamo Software.

    Късметлиите
    Идеята допада на служителите и след две седмици четирима от тях вече летят за Коста Рика. „Имаше доста желаещи да тръгнат. Критерият беше кой как допринася за общия успех на фирмата. Четиримата избрани бяха тези, които се откроиха“, обяснява Крис.
    „Предполагам, че спечелих работодателите си с перфектните отношения с екипа, с който работя, и с отборната работа“, споделя Атанас Георгиев – един от 4-мата късметлии. Работи като специалист по качеството и повече от година той е част от екипа на фирмата.

    Работа на плажа: мисия (не)възможна
    „Не забелязахме никаква промяна в количеството и качеството на работата им. Имаха свободата да избират кога и как точно ще работят. Освен плажната къща, им бяхме подсигурили и „изнесен офис“ по средата на джунглата. Там се събират специалисти от цял свят от нашия бранш“, отбелязва Крис на въпрос дали е възможно въобще да се работи от плажа. Атанас също смята, че са били „достатъчно продуктивни“.

    Емоцията
    По думите на Крис четиримата късметлии са си изкарали много добре – плажове, слънце, дива природа, диви животни. „Много са доволни“. Самият Атанас се хвали, че му се е отразило много добре и дори е почернял малко. „Мястото беше много красиво, много различно, с диви животни, с уникален климат. Бяха създали за нас много комфортна и луксозна атмосфера“.

    Целта на приключението

    Целта
    „Целите са две. Едната цел е тези хора да усетят признание за това, което правят. Да видят, че трудът им се забелязва от нас като мениджъри. Другата цел беше останалата част от екипа да се почувства мотивирана, че те могат да са следващите. Голяма част от тях го възприеха именно така“.
    „Определено това приключение е голям мотиватор“, разказва вече от опит Атанас. „Това е уникален начин да изкараш човека от контекста му, да го поставиш на друго място, така че той да отпочине, да се развие, да му хрумнат нови идеи. Защото е много различно и можеш да погледнеш ежедневието си отстрани“.

    Какво е Pura Vida?

    Pura Vida от първо лице
    „Pura Vida е простият, чист и спокоен живот. Успяхме да се потопим в това усещане, макар че ни отне няколко дни. Когато такова приказно място те приобщи и обгърне, успяваш да изчистиш съзнанието си и да се концентрираш върху хубавите и важните неща“, споделя Атанас. По думите му „тук, в големия град, има много повече шум в пространството и в мислите ни“.
    „Много интересно е денят ти да започне със събуждане от маймуни, които си играят на метри от теб. Къщата беше много отворена с огромни прозорци и веранди. После карахме АТВ по плажа или карахме сърф“, разказа Атанас за това как е преминавал денят им.
    „Предпочитах да ставам рано сутрин, когато в София е следобед, за да си провеждам разговорите. Така ми оставаше повече време за плаж“, отбелязва той и посочва като една от големите предизвикателства за работата си от Коста Рика часовата разлика.

    Как ще се развие проектът Pura Vida оттук нататък?

    Pura Vida оттук нататък
    „Тази година ще го направим още веднъж, като идеята е занапред да реализираме проекта два пъти годишно“, споделя Крис. „В следващата група сигурно ще включим хора и от другите офиси в чужбина. Няма да е затворено само за R&D отдела в София“.
    На въпрос дали този модел е работещ само за ИТ сектора Крис посочва, че с комуникациите в 21-ви век моделът е подходящ за всяка работа. „Всички, които работят с технологии, биха могли да работят по този начин“.

    Dynamo Software след проекта
    В момента в Dynamo Software работят 110 души, като в офиса в София те са 53-ма. Софтуерната компания, специализирана в Cloud базираните CRM системи за управление на инвестиции и управление на инвестиционни портфейли, планира разрастване във всички офиси. „Постоянно търсим хора, но подходът ни при наемането не е в търсене на количество. Не наемаме по 30-40 души накуп, както правят някои големи фирми. Доста подбираме кадрите, които наемаме. И наемаме единици“, подчертава Крис. И потвърждава, че в резултат на кампанията и шума около нея желаещите за работа при тях са се увеличили.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове