четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6043 прочитания

    Вятърът на енергийната промяна: Made in Germany

    Какви са възможностите и предизвикателствата пред енергийния преход на Германия и какво може да научи България?
    17 октомври 2017, 13:27 a+ a- a

     

    Германия предприема най-радикалната промяна на енергийната си политика. Енергийната революция на страната, известна като Energiewende, ще трансформира Германия такава, каквото я познаваме. Преориентацията на страната към нисковъглеродна икономика ще окаже значително влияние върху всичко – от политика през индустрия и транспорт до околна среда, общество и образование. И като при всяка революция ще има печеливши и губещи, подчертаха в Щутгарт от германската журналистическа организация Clean Energy Wire по време на медийно обучение по инициатива на Федералното министерство на околната среда, опазването на природата, строителството и ядрената безопасност и консултантската агенция adelphi.

    Целите
    След атомната авария във Фукушима Германия решава, че най-късно до 2022 ще прекрати използването на ядрена енергия. Постепенно трябва да се премине към енергия, произвеждана от вятър, слънце и биомаса. Тя трябва да замени фосилните енергийни източници като въглищата и земния газ.
    Плановете предвиждат намаляване на емисиите на парникови газове с 95% до 2050 (спрямо 1990) и преориентирането към възобновяема енергия (60%) до същия период. До 2030 енергийният сектор ще трябва да намали значително (61-62%) емисиите си спрямо нивата от 1990, а индустрията - с над 50%.
    Проектът за енергийна трансформация включва и планове за по-добра топлоизолация на сградите, поставяне на фотоволтаични инсталации на покривите на къщите, изграждане на множество ветрогенераторни паркове в северните части на Германия.

    Международен контекст
    Преди две години 195 държави подписаха най-амбициозния пакт за ограничаване на емисиите въглероден двуокис. С т.нар. „Парижко споразумение за климата“ те се договориха да ограничат „доста под 2 градуса повишаването на средната годишна температура на Земята в сравнение с прединдустриалната епоха и да продължат усилията за задържане на затоплянето до 1,5 градуса“.

    Европейски контекст
    До 2030 ЕС си е поставил за цел да намали емисиите на парникови газове в ЕС с 40% под нивата от 1990 и увеличаване с 27% на дела на потребяваната енергия от възобновяеми източници. До 2050 ЕС е поел ангажимент да намали емисиите си с 80-95 % спрямо равнищата през 1990.

    България
    Новата енергийна политика на ЕС поставя и пред България сериозни предизвикателства. Заедно с останалите страни членки на ЕС ние също ще изпълняваме общата цел за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 40% до 2030. Според поставените от Брюксел цели до 2030 делът на възобновяемата енергия в крайното енергийно потребление в държавите членки трябва да достигне 27%. По последни данни на Националния статистически институт делът на възобновяемата енергия в брутното крайно потребление на енергия у нас към 2015 е бил 18.2%.

    Energiewende: Плюсове
    • Благодарение на енергийната си преориентация Германия харчи по-малко за внос на енергийни източници. По данни, представени от adelphi, за 2012 страната е избегнала внос в размер на 26 млрд. евро благодарение на енергийната си ефективност.
    Всеки германец е спестил по почти 500 евро през 2016 благодарение на политиката за енергийна ефективност на страната, подчерта наскоро в Берлин Фатих Бирол, директор на Международната енергийна агенция.
    • Децентрализираното енергийно производство дава възможност на гражданите да генерират приходи от производство на енергия.
    • Ако енергийната революция на Германия се увенчае с успех, страната ще бъде възприемана като пример за останалите индустриални държави, а германските компании могат да спечелят от износа на ноу-хау и оборудване. През 2013 глобалният пазар на технологии, свързани с енергийна ефективност, устойчива мобилност и екорешения за производство, съхранение и дистрибуция на енергия, е бил в размер на 1.5 трлн. евро, като Германия е държала 14% дял от него.
    • Проучвания сочат, че в периода 2006-2013 в Германия са били създадени 170 хил. стартъпа в „зелената икономика“, които са създали 1.1 млн. работни места. Близо 390 хил. от тях са били в сектора на възобновяемата енергия, а около 510 хил. – в сектора на енергийната ефективност.

    Energiewende: Предизвикателства
    • Пропуснати цели: въпреки че Германия често е сочена за пример в борбата с климатичните промени и енергийната ефективност – делът на възобновяемите енергийни източници в брутното производство на енергия за 2016 в Германия е 29.5%, а в брутното потребление на ток е 32.3% спрямо 3.2% през 1991, увеличават се съмненията, че страната ще изпълни амбициозните си цели за енергиен обрат. Проучване на Bundesverband Erneuerbare Energie (BEE – Германска асоциация за възобновяема енергия) показва, че Германия се отдалечава от целта делът на възобновяемите енергоизточници в брутното енергийно потребление до 2020 да достигне 18%. Според оценките на BEE постижим е дял от едва 16%, като за 2016 този дял е бил 14.6%.
    • Висока цена: Годишно за енергийния преход Германия харчи над 20 млрд. евро. По оценка на Института за конкурента икономика към Университета в Дюселдорф (Dice) за периода от 2000 до 2025 Energiewende ще струва на страната 520 млрд. евро.
    • Висока цена на тока за потребителите: Въпреки че около 93% от германците са на мнение, че ролята на възобновяемата енергия е важна за страната им, те трябва да платят висока цена за това. Германците плащат 29.2 цента за киловатчас електроенергия през 2017 спрямо 20.6 цента за киловатчас през 2007. Това до голяма степен се дължи на факта, че за строежа на соларни инсталации и ветрогенератори се получават държавни субсидии, както и гарантирана изкупна цена, която се финансира от всички потребители на електроенергия в Германия, включително и от частните домакинства.
    • Опасения за загуба на конкурентоспособност: Много германски бизнес лидери предупреждават, че разходите за изключването на атомната енергия от енергийния микс и преминаването към енергия от възобновяеми източници може да постави под риск конкурентоспособността им, което да ги принуди да изнесат производството си в чужбина.
    • Предизвикателства пред автомобилните гиганти: преминаването към „зелено“ транспортно бъдеще отправя сериози предизвикателства пред компании като BMW, Daimler и VW. Бъдещето им в ерата на нисковъглеродна икономика и самоуправляващи се коли изглежда не толкова ясно.
    • Загуба на работни места: германски бизнес лидери предупреждават, че енергийната преориентация на страната ще доведе до загуба на много работни места в традиционните икономически сектори.
    • Други предизвикателства: Стремителното разрастване на сектора на възобновяемата енергия създаде нови предизвикателства: как да се пренася електроенергията там, където е необходима - например от Северна Германия, където са ветрогенераторните паркове, до южните части на страната, където има най-много индустриални фирми? Как ще се гарантира енергийната сигурност на страната, когато няма слънце или вятър?

    Ще се превърне ли енергийната трансформация в успешна история за Германия или най-голямата икономика в Европа ще загуби конкурентоспособност, предстои да видим.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 50 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 1 час
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС