сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    34296 прочитания

    Кои са най-добрите книги, които излязоха в България през 2017?

    Вижте кои заглавия заслужават внимание според водещи български издателства
    21 декември 2017, 17:00 a+ a- a

    Коя е най-добрата книга, която издадохте през 2017, и защо според вас заслужава внимание?  Попитахме това някои от най-големите издателства в България. Вижте кои заглавия определиха те като книги на годината (подредени по азбучен ред):

    „Земята вика Майор Том“ от Дейвид М. Барнет, ИК „Кръгозор“, 18,00 лв.

    Въпреки че излиза в началото на декември месец, за кратко време романът „Земята вика Майор Том“ се превръща в бестселъра на 2017 г. за ИК „Кръгозор“. 

    Необичайна, сърдечна и забавна - това е история за самотата и за приятелството, за един човек, който се е отказал от света, но открива по най-невероятния начин, че светът не се е отказал от него.

    Книгата разказва за Томас Мейджър - кисел и намусен темерут, който след поредица от непредвидени трагикомични обстоятелства се оказва първият човек, който ще стъпи на Марс. И докато на Земята го превръщат в знаменитост с прякор Майор Том, той е щастлив, че напуска планетата завинаги и че получава единственото, което истински е искал – да няма хора и да е съвсем сам.

    Но един ден от космическия кораб Томас по погрешка се свързва със семейство Ормърод, което живее в Уигън, Англия. Дали възрастната Гладис и двамата й внуци ще могат да накарат Томас да разбере, че е нужен на някого и че синьо-зелената планета ще му липсва?

    На моменти сърдечна и трогателна, на моменти невероятно забавна, това е история за стените, с които сами се ограждаме, но и за невъзможността да живеем без други човешки същества. 

    „Земята вика Майор Том” не е книга за Космоса, както не е и роман за Дейвид Боуи. Това е човешка история – истинска и неподправена, за любовта и приятелството, за прошката и надеждата. 

     

    „Малък наръчник по хюга“ от Майк Викинг, „Хермес“, 19.95 лв.

    Най-добрата книга според нас за 2017 е „Малък наръчник по хюга“ - красиво практическо ръководство за датската философия на уюта, близостта с любимите хора и щастието от живота. В бестселъра си Майк Викинг разглежда аспектите на хюга като начин да се радваме на малките неща в живота, да оценим споделените моменти в компанията на любимите си хора и да се насладим на комфорта да бъдем себе си. 

    В наръчника ще намерите и интересни идеи как да постигнете хюга навсякъде и по всяко време: в делничните и почивните дни, по празниците, в различните сезони, у дома и на работното място. Наред с традиционните датски рецепти, ще откриете и как да си приготвите хюга комплект за спешни случаи.

     

    „Остров Камино“ от Джон Гришам, „Обсидиан“, 18,00 лв.

    Най-добрата книга за 2017 г. беше „Остров Камино“ от Джон Гришам, страхотен роман за кражбата на ценни ръкописи на Скот Фицджералд.

    Големият американски писател посвещава романа на читателите и на книжарите и обещава, че в него няма почти никакви адвокати.

    Нехудожествена – „След Европа“ от Иван Кръстев - размисъл върху това как историческият опит на Източна Европа определя начина, по който преживяваме сегашната криза на Европейския съюз.

     

     

    „Произход” от Дан Браун, „Бард”,  24.95 лв. (мека корица)

    Най-добрата книга за ИК „Бард“ я отредиха читателите. Това е „Произход”, която само за две седмици надмина по продажби два пъти следващия кандидат за челното място. 

    В новия си трилър Дан Браун остава верен на стила си и включва теми от символизма, науката, религията, историята, изкуството и архитектурата. Действието в книгата започва от музея на модерното изкуство Гугенхайм в Билбао, събитията продължават в Мадрид, Барселона и Севиля.

    В центъра на сюжета е „парадоксалното взаимодействие между наука и религия”, а Робърт Лангдън се сблъсква с „двата вечни въпроса за човечеството: Откъде идваме? Накъде отиваме?”.

     

    „Първите седем“ на Боян Петров, „Вакон“, 25,00 лв.

    Най-успешната и най-добрата книга на издателство „Вакон“ през 2017 г. е „Първите седем“ на Боян Петров. Единствената книга на българския пазар, написана и издадена от български автор и най-успешния български алпинист в момента. В „Първите седем“ Боян Петров разказва за изпитанията, провалите и успехите, които съпътстват изкачването на първите 7х8000, формирали го като блестящ катерач и лидер. Книгата е своеобразен наръчник за изкачване на високи върхове, в който детайлно се описват физическата подготовка и организацията, предшестващи експедициите към връх над 7000 метра. 

    В книгата ви каним да прекосите континенти и вертикални граници заедно с един от водещите алпинисти на България, който ще ви покаже, че непостижимите цели са само поредната илюзия на ума. 

    „Хубавото на върховете е, че от тях виждаш другите върхове и разбираш колко много имаш да работиш.“ - Боян Петров. 


    „Събрани приказки и разкази. ТОМ 1“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Ентусиаст“,  28,00 лв.

    Най-добрата ни книга за 2017 г. е „Събрани приказки и разкази. ТОМ 1“ на Ханс Кристиан Андерсен. Издателство „Ентусиаст“ поставя началото на амбициозна поредица, която ще се превърне в пълната колекция от произведенията на датския класик. Този път обаче любимите творби достигат до нас по различен и дори непознат начин – в директен превод от датски. Книгата събира 45 приказки и разкази, а останалите предстои да бъдат поместени в два тома, които ще излязат през 2018 г.

    Освен превода на оригиналните творби, книгата съдържа и илюстрациите на Вилхелм Педерсен – първия художник, поел нелеката мисия да създаде рисунки по произведенията на Андерсен преди повече от 150 години. В Дания и до ден днешен тези илюстрации се смятат за неразделна част от Андерсеновите приказки. В тома e поместена и откритата през 2012 г. в Държавния архив на Кралство Дания приказка „Лоената свещ“, датираща от времето на ученическите години на писателя.  

     

    „Тайният живот на дърветата“ от Петер Волебен, „Ера“, 15,00 лв.

    Бестселър в над 20 държави, „Тайният живот на дърветата“ плени милиони читатели по света и предизвика огромен интерес към неподозираните способности на дърветата. 

    В „Тайният живот на дърветата“ Волебен споделя дълбоката си привързаност към горите и увлекателно обяснява невероятните процеси в тяхното общество. Например старото дърво се грижи за младата фиданка, която залинява, като я подхранва с въглехидрати, които пуска през корените си. Нападнато от вредители дърво изпраща сигнал до останалите чрез веригите от гъби, живеещи в корените му и покриващи цялата гора. 

    Авторът предлага не само обширна информация и задълбочени познания. Волебен излага своите възгледи и доказва правотата си с неоспорими факти, наблюдения, заключения, научно установени специфики за живота на дърветата. Най-важната роля, най-значимото послание на тази книга е в това, че тя изгражда ново отношение към дърветата като към живи същества – спътници на хората, не само съвременници, а вековни свидетели на бурни и тежки времена, съумяващи да преодолеят всичко. 

    Очаквайте следващата книга на Петер Волебен през 2018 г.

     

    „Хубостта е рана” от Ека Курняван, „Колибри“, 19,00 лв.

    Едно от най-силните ни заглавия за 2017-а е „Хубостта е рана” на Ека Курняван. Когато книга от екзотична Индонезия пристига у нас с куп награди и препоръки от световната критика, е малко стряскащо. Първо - защото не всеки ден четем индонезийски автори. Второ, Ека Курняван е първият и последен засега индонезийски писател, номиниран за „Ман Букър”. Алхимията на „Хубостта е рана” си има ключ и той се казва „магически реализъм”. Още първото изречение задава тоналността на този импозантен епос: плодородното въображение на автора разказва историята на едно семейство, но и на една нация. В тази готическа приказка, обладана от тъмна магия и неукротими мъже, има едно голямо чудо: бликащата радост и жизненост, въпреки болката. Неизкоренимият инстинкт да пребъдваш, да се самосъхраниш през физическата наслада. Сатиричното повествование е гъсто населено с герои и с лекота разгръща близо столетие от бурното минало на Индонезия – от холандската колонизация през японската окупация по време на Втората световна война до революцията, геноцида над комунистите и диктатурата на Сухарто. Цветист и дързък до скверност език, преплетени сюжетни линии и живописни поточета на мисълта - един пълноводен шедьовър, в който клокочат страсти и погроми, исторически бяс и гротескни измислици. 

     

    „Царицата на нощта” от Алегзандър Чи, „Еднорог“, 17,90 лв.

    Винаги е трудно да се открои безапелационно само една книга от издадените през годината, това е все едно да попиташ страстния читател коя му е любимата книга на всички времена. Но тъй като въпросът изисква от нас да посочим едно-единствено заглавие за изминалата 2017 година,  то е „Царицата на нощта” от Алегзандър Чи. Да определим този роман като амбициозно начинание би било силно омаловажаване на действителността. „Царицата на нощта”, плод на петнадесетгодишни усилия, е исторически роман с елементи на пикареска, чийто внушителен обем от над 600 страници не бива да ви плаши – действието е бързо, изпъстрено с драматични обрати, уравновесени от връщания в миналото на героите или кратки потапяния в техния сенчест вътрешен свят.

    Книгата отдава почит на музиката и литературата на XIX век по възможно най-бляскавия начин. Сюжетът е издържан изцяло в духа на авантюристичните романи, включващ всички пищни елементи на великите опери от онази епоха: любов от пръв поглед, интриги, печал, предателство, тайни, заговорничещи аристократи, драматични бягства, легендарни тоалети, убийства, паднали жени и саможертва – същински пантеон на лудостта на хората, оставени единствено на милостта на Съдбата. Темпото на романа танцува неуморно нагоре-надолу по скалата победа-загуба-победа-загуба и така до самия край на представлението, когато завесата пада за последен път с фатална окончателност.

    Романът е в селекцията за „Най-добра книга на 2016” на изданията „Ескуайър”, „Сан Франциско Кроникъл” и „Бостън Глоуб”. Избран е за „Най-добра книга на лято 2016” от вестник „Гардиън” и финалист в категорията „Най-добър исторически роман” за 2016 на GoodReads. 

     

    „Чамкория“ от Милен Русков (Т.1-2), ИК „Жанет 45“, 25,00 лв. 

    Мисля, че никого няма да изненадаме като кажем, че най-добрата книга, най-големият литературен успех – не само в листата на ИК „Жанет 45“, но и в цялото българско литературно пространство през 2017-а, е романът „Чамкория“ на Милен Русков“.

    Близо до него се нарежда книгата с историко-философски диалози „Време и всичко“ на Андрей Райчев и Александър Андреев. Дълбоки, мъдри разговори, които карат читателя да мисли и реагира според своята мярка.

    Не бихме пропуснали и дебютния роман „Отлъчване“ на младия автор Николай Терзийски. Впечатляваща книга, със стил, психология и с изключителен съвременен прочит на историята ни от последните два века.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 3 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 3 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 4 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 5 часа
    преди 8 часа