петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6171 прочитания

    Отпадането на визите за Канада ще допринесе за подобряване на двустранните отношения

    България е сред топ дестинациите за канадски инвестиции в ЕС - Н. Пр. Кевин Хамилтън, посланик на Канада за Румъния, България и Молдова, пред Economy.bg
    12 февруари 2018, 10:06 a+ a- a

    От 2016 Кевин Хамилтън е посланик на Канада за Румъния, България и Молдова. Базиран е в Букурещ. Economy.bg се свърза с Н. Пр. Хамилтън, за да коментира как отпадането на визите за българи и румънци от 1 декември ще се отрази на двустранните отношения, как българският бизнес може да се възползва от СЕТА, и дали можем да очакваме нови канадски инвестиции у нас.

    Ваше Превъзходителство, Канада отмени визите за българи и румънци на 1 декември. Как тази стъпка ще се отрази на двустранните отношения между България и Канада?
    Отменянето на визите за българските граждани през декември 2017 ще улесни пътуванията от България към Канада с бизнес или друга цел. Тази стъпка ще допринесе също за подобряването на двустранните връзки в търговията, образованието, туризма и други сфери. За тези, които планират да дойдат да работят в Канада, все още са нужни съответни разрешителни за работа, макар че СЕТА (бел. ред.: търговското споразумение между ЕС и Канада) допринесе за подобряване мобилността на професионалистите от ЕС и на други доставчици на услуги чрез установяването на рамка за взаимно признаване на квалификациите им.

    Имате ли данни колко българи са посетили Канада след отпадането на визите? Има ли ръст?
    В момента не разполагаме с такива данни.

    Как CETA ще допринесе за задълбочаването на българо-канадските икономически връзки?
    CETA e най-амбициозното и обхватно споразумение за свободна търговия, подписвано някога както от ЕС, така и от Канада. То отразява нашия ангажимент към споделяне на ценностите, ускорява сътрудничеството и подсилва международните норми и стандарти по въпроси от взаимен интерес като: устойчиво развитие и управление, интелектуална собственост, опазване на екосистемите и застрашените видове, трудово право и нетарифни бариери.

    Как българският бизнес може да се възползва от CETA?
    Най-общо казано, има 8 аспекта на това споразумение, от които смятам, че конкретно България и българите могат да се възползват: премахване на митническите такси за българските износители и вносители; създаване на нови възможности за българските фермери и земеделски производители; отваряне на канадския пазар на услуги за български фирми; възможности за български фирми да участват в повече обществени поръчки в Канада; по-добра защита на интелектуалната собственост; улеснен достъп на български професионалисти до трудовия пазар на Канада; насърчаване на инвестициите между България и Канада; по-добри възможности за българския малък бизнес да изнася в Канада.

    Какви български стоки и услуги могат да намерят пазар в Канада?
    България вече изнася в Канада значително количество машини, електрическо оборудване, оптични влакна, медицински инструменти, химични, фармацевтични, земеделски и хранителни продукти като сирене, бисквити и др. Износът на всички тези продукти ще нарасне, защото митническите такси вече няма да ги има. Така стоят нещата и по отношение на износа на български услуги към Канада. Става дума основно за телекомуникационни услуги – област, която очаквам да отчете ръст с влизането в сила на CETA. Като цяло смятам, че със CETA има голям потенциал за търговията с услуги между двете страни.

    Можете ли да дадете пример за успешни български предприемачи в Канада?
    Има много, но един определено се отличава. Това е Игнат Канев от Торонто. Имигрира в Канада през 1950 почти без никакви средства. Започва работа в строителството и с упорит труд и уникален бизнес нюх, основава и постепенно изгражда компания за недвижими имоти, която днес е една от най-големите и най-успешни канадски компании в този сектор. Десетки хиляди канадци живеят в домове, построени и менажирани от Kaneff Group. И днес, на 91-годишна възраст Канев е един от най-щедрите канадски филантропи, който прави дарения на училища, университети, болници, различни общности и детски благотворителни организации както в Канада, така и в родната България. За работата и благотворителната си дейност той е награден с най-високото канадско отличие – Ордена на Канада.

    Какви канадски продукти можем да очакваме на българския пазар?
    Канада също изнася за България много машини, електрическо оборудване, химически продукти, пластмасови изделия, ИКТ услуги. Премахването на митническите тарифи със CETA ще допринесе за по-голяма динамика в тези сектори. Българските потребители могат да очакват да видят повече канадски специалитети по рафтовете – кленов сироп, канадска дива сьомга и други морски продукти от Тихоокеанското и Атлантическо крайбрежие, висококачествено говеждо от Алберта, сирене от Квебек, и много други.

    Можем ли да очакваме повече канадски инвестиции в България в резултат на CETA? В кои сектори? Има ли планове за нови инвестиции тази година?
    България е една от най-важните дестинации за известни канадски инвестиции в ЕС. Канадски фирми инвестират във вашата страна в сектори,(без) като ИКТ (Adastra, Paysafe и Telus), аутомотив (Automotive Leather Company и Montupet/ Linamar), енергетика (Black Sea Oil and Gas), фармацевтика (Valeant), добивна промишленост (Black Sea Copper and Gold, Dundee Mining, Mundoro). Без съмнение влизането в сила на CETA ще насърчи повече канадски компании да инвестират за първи път или да разширят бизнеса си в целия ЕС, включително и в България.

    Има ли разлики между бизнес средата в Румъния и България?
    България както и Румъния осъществиха голям прогрес в изграждането на по-предвидима, прозрачна и благоприятна за инвеститорите бизнес среда, която допринесе за стимулиране на ръста в преките чуждестранни инвестиции през последните години. Вярвам, че тази тенденция ще продължи и че CETA ще е ключов фактор за реализирането на нови инвестиции в двете страни.

    Кои са най-големите проблеми, с които се сблъскват канадските инвеститори в България?
    България е привлекателна инвестиционна дестинация за канадските компании. Доказателство за това е и големият брой канадски компании с големи инвестиции в България, които правят бизнес в различни сектори – от ИКТ, през добивна промишленост, фармацевтика, до енергетика. Привлекателността на страната като инвестиционна дестинация може да бъде подсилена още чрез повече предвидимост по отношение на законодателния и данъчен режим и по-добра координация между правителство и бизнес. България и икономиката й могат само да спечелят от по-прозрачни отношения между правителство, институции, местни и чужди компании.

    Канада пое председателство на Г7 тази година. Това съвпада с българското председателство на Съвета на ЕС. Как тези събития могат да допринесат за по-доброто сътрудничество между ЕС и Канада?
    Канадското председателство на Г7 е фокусирано около пет теми, някои от които съвпадат с дневния ред на българското председателство на Съвета на ЕС, по-конкретно в икономическата сфера. Всички канадски приоритети имат глобално приложение и ние разглеждаме Европа като основен партньор в постигането на тези глобални цели. Нашият фокус ще е върху следните области:
    • Инвестиции в растеж за всички
    • Подготовка за професиите на бъдещето
    • Прогрес по отношение на равенство на половете и овластяване на жените
    • Сътрудничество по отношение на климатичните промени, океаните и чистата енергия
    • Изграждане на по-мирен и сигурен свят

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 3 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 19 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 20 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 20 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство