петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    24374 прочитания

    Любимият въпрос на интервю за работа на Тина Атанасова, „Язаки Димитровград“

    Какъв въпрос обича да задава тя на кандидатите и какво цели с него?
    14 февруари 2018, 13:51 a+ a- a

    Повечето HR мениджъри имат любим въпрос, който обичат да задават по време на интервю за работа и с който целят да научат нещо повече за кандидата извън обичайните и клиширани въпроси. Economy.bg попита HR професионалисти и мениджъри във водещи компании в България: „Кой е любимият Ви въпрос, който задавате на интервю за работа, и защо?“.

    Заводът в Димитровград е третият в групата заводи на „Язаки“ у нас, след тези в Сливен и Ямбол. Наскоро оттам обявиха, че от 1 март въвеждат увеличение в основната заплата на операторите и стартират нова програма за наемане на хора в Димитровград. (Повече ТУК)

    Вижте какво отговори Тина Атанасова, ръководител отдел „Човешки ресурси“ в „Язаки Димитровград“:

    „Има смисъл в задаването на стандартни въпроси, тъй като ми дават възможност да съпоставям сравними неща. Ние целим да привлечем хора, които са професионалисти и затова на моите интервюта за работа стандартни са основно въпросите за професионалните компетенции – така наречените твърди умения. Моята цел е още в самото начало да валидирам това, което е представено в автобиографията, за да може да стъпим на солидна основа и да надградим взаимното представяне в последващия разговор. 

    Останалите качества, които правят кандидата подходящ за служител в „Язаки Димитровград“, не са толкова видими и тук вече е личният ми подход за тяхното разкриване. За да се случи това, аз създавам атмосфера на равенство и хармония, свободна и искрена комуникация. Целта ми е да разчупя ледовете и да оставя кандидата да говори, като просто го насочвам. Тук стандартен подход нямам и не желая да ползвам – всеки човек е различен. 

    Има все пак един въпрос, който не пропускам да задам, независимо от нивото на позицията, поредността на интервюто и продължителността на срещата с кандидата:

    „Останаха ли Ви въпроси по отношение на компанията, организацията или ролята, на които не получихте отговор дотук?“ Допълнително правя уговорката, че няма ограничение на броя на въпросите, важно е да изясним всичко. 

    Така зададен, въпросът работи за мен в няколко посоки.

    Първо, разбирам дали интересът на кандидата към компанията и работата е искрен или задава клиширан въпрос, прочетен в съветите „как да сме успешни на интервю за работа“.

    Второ, очевидно ми дава информация какво кандидатът е разбрал от разговора ни и дали ме е разбрал вярно. Разбирам и как интерпретира получената информация, какво го впечатлява и на какво не е обърнал внимание.

    Трето, дава ми информация за евентуалните неизказани очаквания на кандидата. Например хората, за които извънредният труд е изключен, е вероятно да имат въпроси за работното време, честотата на работата през уикенда, отношението към оставането след работно време и т.н. Хората, за които ученето и усвояването на нови умения е ценност, биха попитали за периода на обучение и наличните ресурси. Хората, за които собственото им представяне е важно, биха задавали въпроси, свързани с ключовите показатели и т.н. 

    И още въпросите на кандидатите ми помагат да съм по-добра на следващото интервю с предварително подготвена информация, която кандидатите намират за важна, но аз съм пропускала.“

    Как протича интервю за работа в „Язаки България“, вижте ТУК.

     

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 18 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България