петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7325 прочитания

    Лятна ученическа ИТ академия 2018 стартира във Варна

    „Още от създаването на Advance Academy знаехме, че трябва да се насочим към децата“, казва Адрияна Митева, основател на образователната организация
    03 юли 2018, 11:30 a+ a- a

    За втора поредна година образователната организация Advance Academy стартира летни курсове по програмиране за ученици във Варна. Първата група стартира на 2 юли и вече е запълнена. Следващият курс започва на 30 юли и записването за него е отворено. 

    „Още от създаването на Академията знаехме, че трябва да се насочим към децата. Това е политика на всички големи трейнинг центрове в Сан Франциско, от които черпим идеи и успешни практики. Развитието на мислене на програмист трябва да се формира отрано, както и да се придобият някои основни умения, свързани с логиката на мислене, планиране на време за изпълнение на определени задачи и креативността, която трябва да се влага във всичко, което един разработчик прави“, казва Адрияна Митева, собственик на Advance Human Capital и основател на Академията.

    Стартът на обученията е и в отговор на нарастващия интерес на учениците във Варна към програмирането: „Още от месец януари имахме запитвания за Лятната ученическа академия 2018 и веднага след обявяването имахме почти запълнена група. Поради големия интерес направихме по 2 учебни групи за всеки от месеците юли и август, където близо 100 деца ще преминат обучения по основи на Уеб програмирането - HTML5, CSS3, Bootstrap.“

    Вижте какво разказа още Адрияна Митева пред Economy.bg за предстоящите обучения, търсенето на ИТ специалисти в морската столица и плановете на Advance Academy. 

    За какви ученици е подходяща програмата, какво ще се изучава и каква е цената?

    Групите са доста цветни - имаме деца в 6-7 клас, какво и в 9-10. Повечето са момчета, но имаме и доста млади дами с амбиции в програмирането. Програмата е пригодена еднакво добре за всяка възраст, а на разположение на учениците са 3-ма преподаватели, които в определени моменти помагат едновременно в часовете за практическо обучение.

    В рамките на месец ще учат основите, които да им послужат за в бъдеще - как се структурира страница на HTML, как се правят различни ефекти със CSS, как да направят една страница мобилна с framework-a на Bootstrap. Това са първите стъпки, необходими за навлизане в света на Уеб програмирането.

    Цената за летния курс е 290 лв., като благодарение на нашите партньори, които подкрепят финансово идеята за ученическите курсове, успяваме да я задържим втора поредна година на това ниво.

    Какви са възможностите след завършване на курса?

    След като завършат курса, учениците ще имат знанията да създават собствени интернет страници, ефекти и анимации. 

    През септември стартираме второ ниво, което ще им покаже основите на JavaScript, докато разработват своя собствена онлайн игра. 

    Една от най-вдъхновяващите истории на Advance Academy е за ученик от много скромно семейство, който завърши първото издание на Лятната ученическа ИТ академия през 2017. Последователно премина курс за Front End Fundamentals и PHP/MySQL Fundamentals и получи предложение за стаж в една от фирмите партньори на Академията. Два месеца по-късно вече бе на постоянен трудов договор със заплата над средната за страната и с работно време съобразено с учебните му ангажименти. Той е нашият малък пример за това как постоянството, всекидневната работа и старанието се отплащат много бързо в ИТ сектора.

    Вече мина повече от година от старта на Advance Academy. Какво се  промени от създаването на Академията досега?

    Advance Academy се утвърди като най-големия, най-модерен и най-търсен учебен център за ИТ умения във Варненска област. Разширихме се до 3 учебни зали, с над 60 работни места, които са напълно оборудвани с компютърна техника. Имаме и учебна лаборатория с 12 места за мобилни приложения, където курсистите се обучават да създават приложения за iOS на Objective-C и Swift. Уникалното предимство на мобилната лаборатория на Академията е, че всяко работно място е оборудвано с MacBook Pro, допълнителен IPS монитор и Apple периферия. По този начин всеки, който иска да се занимава с iOS програмиране може да стартира, без да трябва да купува собствен Apple компютър. 

    През последната година разширихме видовете курсове и изучаваните езици, добавихме двумесечен курс по Дигитален маркетинг, където лектори са хора, които са истински професори в своите направления - Любомир Любомиров - Content Marketing, Неви Коева - Email Marketing, Георги Христов - SEO. Развихме партньорски отношения с най-големите ИТ фирми в рeгиона - iCard, Fantastic Services, Astound Bulgaria, Flex Bricks Software, TaxBack, които привличат най-добрите курсисти с реален стаж. Имаме и ключови партньорства с най-големия търговски център GrandMall Varna, 2 учебни ИТ академии в Сан Франциско, САЩ и Меделин, Колумбия. 

    Колко човека обучихте и колко се обучават в момента? А колко от тях  вече работят?

    Над 180 са завършилите курсисти през последната година, над 35 от тях получиха покани да започнат стаж във фирмите партньори на Advance Academy – Fantastic Services, iCard, TaxBack, Flex Bricks Software. Други наши курсисти вече работят за други големи компании, опериращи във Варна. 

    Какви ИТ специалисти търсят най-много компаниите във Варна?

    Компаниите търсят всякакви ИТ специалисти. Най-трудни за намиране естествено са Java Developers, мобилни (iOS, Android) разработчици, JavaScript програмисти и .Net ASP. Няма сериозна ИТ компания, която да върне човек с потенциал, независимо от нивото му, стига да има правилната мотивация да се развива. Нашите успешни истории са не само за хора, отличници по време на курсовете, но и такива с огромно упорство и желание да вървят напред. Все пак в ИТ сферата всеки ден трябва да научаваш нещо ново, за да си релевантен на пазарните нужди.

    Какви са амбициите ви занапред? Планирате ли нови обучения и програми?

    Краткосрочните ни планове са да развием курсовете, като увеличим техния брой, вариативност и дадем възможност на хора, завършили едно ниво, да могат да надграждат знанията и уменията си. За учениците искаме да продължим курсовете с такива през цялата учебна година, като наблегнем на практическите им умения, разработвайки онлайн игри и други неща, които са им близки като интереси. 

    Главният ни проект в дългосрочен план е да създадем учебна фирма, в която завършилите курсисти да изпълняват проекти срещу заплащане. Това е начин да трупат реален опит под менторството на специалисти и в същото време да получат първото си заплащане като програмисти. За бизнеса това е страхотен начин да получат добро качество на конкурентна цена, без да се инвестират ценни ресурси, време и енергия за несвойствени дейности.

    За колко време се става програмист? Откъде и с какво е добре да започне човек?

    Човек никога не може да стане завършен програмист. Това е нещо, което се учи цял живот, трябва да се усъвършенстваш постоянно, без оправдания и извинения. Да работиш по проекти всеки ден - независимо дали са собствени идеи или поръчки от бизнеса. Всеки един проект е опит и експертиза, която няма как да се придобие само с четене. Откъде е добре да започне човек - зависи от неговата идея къде трябва да стигне. Най-близко до ежедневието са уеб езиците, с които се сблъскваме всеки ден - HTML, JavaScript. Най-добре платени и търсени са програмистите, които владеят няколко езика. 

    Във всеки случай правилото, че всеки ден, в който не научиш нещо ново е пропилян ден, важи с пълна сила. Всеки курс стартираме с това, че за 3 месеца програмист от нулата не може да се стане. В курсовете хората трябва да се учат как сами да се обучават, да им се показват методики и примери, да трупат рутина на работа, с много изписани редове код и много безсънни нощи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 45 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS