събота, 21 юли 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12390 прочитания

  Пазарът на земеделска земя се развива динамично

  Вижте какво още каза за цените на земята и доходността председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи Борислав Петков в интервю за Economy.bg
  19 юни 2012, 15:22 a+ a- a

  Борислав Петков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи

  Борислав Петков е председател на УС на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Той е завършил аграрна икономика в Пловдивския селскостопански университет и след това право във Великотърновския университет. Изпълнителен директор е на "Омега агроинвест" ЕАД. В интервю за Economy.bg Петков разказа повече на нивата на пазара на земеделска земя от началото на тази година, за боря на сделките, доходността и нивата на цените. 

  Господин Петков, накъде вървят цените на земеделска земя от началото на тази година?
  Пазарът в момента е изключително динамичен и затова и цените са динамични.  В определени райони, като констатация за първото шестмесечие, обемът на сделките се запазва и дори на места се повишава броят им. Самите цени в някои райони бележат лек ръст, на други са в застой. На някои места има и връщане назад в цените, но това зависи от конюнктурата на всеки географски район. В зависимост от сезона търсенето и предлагането на земеделска земя варира. Можем обаче да кажем, че в момента пазарът е стабилен. За мен критерият за стабилност е, когато един продавач може да намери купувач в рамките на от един до три дни. В момента това е напълно постижимо на пазара на земеделска земя. Имаме голяма палитра от инвеститори в сектора  – арендаторите, инвестиционните дружества и други частни инвеститори, които пренасочват своите капитали съм сектора на земеделска земя. Това прави пазара в момента много интересен. 

  В такъв случай изгодно ли е да се инвестира сега в земеделска земя?
  Да, изгодно е, но до определена степен. Необходимо да се постъпва с икономическа логика и с  необходимата сериозност към подобна инвестиция, за да не се окаже, че тя не е достатъчно доходоносна за самите инвеститори. В такъв случай може да се окаже и че те могат да си възвърнат парите за периода, за който са си определили възвръщаемост. Съществуват такива инвеститори, които в нашите среди наричаме камикадзета. Те влизат на пазара без да са подготвени. Аз съм убеден, че този пазар е за професионалисти и много добре трябва да бъде обмислена всяка една покупка.  Призмата, през която гледа един арендатор е една, а призмата на инвеститора е друга. 

  В началото споменахте, че в някои райони има ръст на цените. Кои са тези райони и в какъв процент се изразява повишаването?
  Ръстът на цените на земеделска земя е между 5-7% в Централна, Северна и Североизточна България. От Южна България можем да споменем района на Стара  Загора като място, където цените вървят нагоре.

  Каква е доходността на земеделската земя от началото на тази година?
  Зависи дали гледаме през призмата на арендаторите или на инвеститорите. Един уважаващ себе си инвеститор и правилно планирал своите финанси би следвало да заложи на доходност не по-ниска от 5.5-6% текущо. Ако той плати цена от 400 лв., трябва да получи минимум около 27 лв. рента. 

  Как изглежда пазарът на земеделска земя в Северозападна България, един район, за който се предполага, че е от най-бавноразвиващите се икономически район в страната?
  Северозападна България стана интересна за арендуване и търговия в последната година и половина. Преди това тя наистина беше доста непривлекателна. Желанието за обработка от страна на арендаторите, особено от тези, които са ситуирани в Централна и Северна България, ги накара да погледнат на запад от тях и да видят свободни терени, които не са усвоени, затова мощно навлязоха там. Наистина има терени в тази област, които не са пригодни за обработка. Например в Белоградчик. Там земята не е подходяща за интензивно земеделско производство, но пък е пригодна за отглеждане на овощни дървета. Рано или късно обаче пазарът и там ще се развие със същата сила, с която се развива във Видин, Враца, Монтана, по поречието на Дунав. Северозападна България в момента изпреварва и по обем на сделки, и като ръст на цените някои райони в България. 

  Изгодно ли да се продава земя там в момента?
  Изгодно е. Решението да се продава или не, е лично на собственика. Продава този, който е решил да се раздели със собствеността си. Ако имаш 100 дка, пръснати на различни места по 5 дка, няма как нейната цена да се повиши. Земята трябва да отиде при тези, които могат да я обработват и да я управляват добре. Това са арендаторите и инвеститорите. Защото инвеститорите,  влагайки  пари в нея, търсят начин да я окрупнят или заменят, търсят най-добрата цена за аренда. Докато когато има много наследници на една земя, те не мога да направят нищо, за да я управляват. Затова е по-добре да продадат и да инвестират в нещо друго.

  Как виждате развитието на пазара до края на годината?
  Не очаквам някакви съществени сътресения или колебания на пазара. Няма да е по-различно от миналата година. Сега влизаме в един съществен, динамичен период – след жътва, когато земята се търгува най-много. Интерес има. Пазарът е стабилен и ще става все по-интересен.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  преди 14 часа
  преди 17 часа
  Българин редом до Марк Зукърбърг в нова класация
  Владимир Тенев попадна в класацията "40 под 40" на Fortune на най-влиятелните млади хора в бизнеса
  преди 18 часа
  Компания от Нова Зеландия планира да мине на 4-дневна работна седмица
  След 2-месечен експеримент фирмата отчита по-висока производителност и по-ниски нива на стрес сред служителите си