петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6918 прочитания

    Колко печелят създателите на съвременно изкуство?

    Вижте класацията на Forbes, която представя милионерите в арт средите
    04 ноември 2013, 14:39 a+ a- a

    * Деймиън Хърст

    Макар и екстравагантното и не до там пасващо на масовия вкус, изкуството днес има своите почитатели. Ако в миналото художниците са били оценявани едва след смъртта им, то тези пет имена в съвременното изкуство, продават творбите си на цени, каквито предшествениците достигат днес. 

    Дейвид Чоу

    Художникът става известен след като изрисува централата на Facebook. Заради уменията му Марк Зукърбърк заплаща за живописната  графити 60 000 долара под формата на акции на компанията. Преди 2 години продажбата им донася на Чоу огромна сума, а известността, която повлича след себе си изрисуваната стена в офиса на социалната мрежа, му осигурява работа с години напред. Така богатството му се трупа и към днешна дата е приблизително 100 млн. долара

    Джеф Кунс

    Неговите творби са едни от най-скъпо продаваните произведения на съвременното изкуство. Кунс е истински провокатор сред съвременниците си. Критиците често казват за него, че обръща клишетата и изразява духовното с материалното. Запазена марка на скулптора са животните, които прави от балони.  Състоянието му възлиза на около 110 млн. долара. 

    Андрю Викари

    Художникът е с френски произход и дори името му да не говори много на повечето хора, той е натрупал сериозната сума от 210 млн. долара в банковата си сметка. Специализирал се е в портретите, които изрисувани от неговата ръка вървят между 6 и 20 млн. долара. Клиентите му са милионери от висша класа, големи фамилии и предприемачи. 

    Джаспър Джонс

    Типичен представител на съвременното абстрактно изкуство, нетипичен милионер. Богатството му надхвърля 212 млн. долара. Част от тях Джаспър получи само за една своя картина, която му донесе приход от 80 млн. долара през 2006, когато бе продадена на търг, ораганизиран от Sotheby's. Името на творбата е Fall Start. 

    Деймиън Хърст

    Колкото и прозаично да звучи, той е „лошото момче“ на изкуството. Наричан от почитателите си хулиган, от критиците гений на съвременното творчество, Хърст притежава сумата от 350 млн. долара. Художникът е единственият представител на арт средите в света, който успява да продаде цяла изложба от картини наведнъж по време на търг. Последната му творба – череп, покрит със скъпоценни камъни, се оценява на 100 млн. долара. 

    Вижте повече за искуството на Деймиън Хърст, което от скоро има сериозно представяне в Катар 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 13 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 14 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 21 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 21 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава