петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13961 прочитания

    Дийпак Чопра: Това, което е проблем за един, е възможност за друг

    Вижте видео с гуруто на холивудските звезди, който говори за успеха, щастието, технологиите и вътрешния баланс
    14 май 2014, 17:38 a+ a- a

    Легендата Дийпак Чопра започва преди 21 години, когато Майкъл Джексън се обажда на Опра Уинфри с настоятелното: „Ти трябва да поканиш този човек в шоуто си“. През 1999 авторитетното списание „Тайм“ определя Дийпак Чопра за една от 100-те най-значими личности на ХХ век. Чопра е автор на 75 книги, 18 от които са в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“.

    „Най-важният момент в живота Ви е настоящият, най-важният човек е този, който стои срещу вас в момента, най-важната работа е тази, която вършите сега”, подчерта на среща с журналисти по време на първото си посещение в България легендарният мистик, философ и автор Дийпак Чопра.

    Определеният за една от 100-те най-значими личности на ХХ век от списание „Тайм” мислител отбеляза, че едва 5% от българите благоденстват. Чопра цитира данни от проучване на Gallup, където той е старши изследовател, според които България заема 133-то място сред 146 изследвани страни по благоденствие. 50% от българите изпитват трудности, а 45% се чувстват измъчени.

    За благоденствието в България и по света

    Благоденствието се измерва чрез няколко компонента: кариера, социална реализация, финансово и икономическо преуспяване, достъп до здравеопазване и образование. По тези показатели в момента не повече от 20% от хората в света благоденстват. Първенец в класацията е Дания с 82% благоденстващо население. На второ място е Канада. САЩ заема 14-о място с 58% благоденстващи хора.

    Според Чопра песимизмът на българите се дължи на периода на тоталитаризъм, но и на възпитанието. Той счита, че не идеологиите, а хората са проблема. Алчността и егоизмът им могат да съсипят всяка система. По думите му усещането за нещастие може да се промени чрез самоосъзнаване, медитация и когнитивна терапия.

    За успеха и постигането му

    На въпрос на Economy.bg какво е за него успехът, Чопра отговори, че „успехът е прогресивното реализиране на зададени цели. Като човешки същества имаме йерархия на постигане на целите. Първата ни цел е оцеляване. Втората е материален успех. Третата е любов, връзки и чувство за принадлежност. На четвърто място е творческо изразяване. На пето е да сме намерили смисъла и предназначението си. На шесто - по-високото съзнание и на седмо – трансцендентност. Така определяме успеха – на кое ниво на постигане на целите сме – дали търсим все още материален успех или трансцендентност. Успехът включва всичко това. Способността да обичаш и да съчувстваш, дали можеш да се изразяваш творчески и т.н.”

    За връзката между работата на мозъка и ежедневните ни изживявания

     

    За да нямаме проблеми със себе си и останалите, отново на въпрос на Economy.bg известният писател препоръча: „Вашите ежедневни изживявания трябва да бъдат едно спокойно и енергично тяло, съчувстващо и емоционално сърце и тих, спокоен, но все пак буден мозък” .

     

     

    Рецептата за щастие на Чопра

    За да се чувстваме щастливи, Чопра препоръча няколко прости стъпки: „Първо, трябва ви добър сън. Медитацията също е много важна. След това идват движението, емоционално благоденствие, постигано чрез полезни и приятни контакти, и хранене с истинска храна, непреработена по токсичен начин”.

    За себе си той сподели, че се чувства добре, защото живее в настоящето и никога не взима себе си прекалено сериозно.

    Гуруто на звезди като Мадона, Майкъл Джексън, Опра Уинфри сподели, че някои от известните личности са много по-несигурни от обикновените хора. „Несигурността обаче може да е полезна за успеха. Тя те кара да вървиш напред”, подчерта Чопра.

    За отношението му към технологиите и социалните медии

    По отношение на технологиите и социалните медии той сподели, че обожава технологиите и не те са тези, които правят света лош или добър. „Последствията от използването на технологията се дължат на човека и това за какви цели той ще я използва”. Съветът му е да не се превръщаме в техни роби, а да определим време в деня си, което да прекарваме в социалните медии.

    Той се надява, че след около 20 години да се създаде мрежокрация и всички хора по света да станат глобални граждани, които гласуват по важни въпроси направо в интернет.

    Чопра беше в България за участие в семинар на тема „Бъдещето на благоденствието”. Лекцията му в София е първата в цяла Източна Европа.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 5 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 21 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 21 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 22 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство