петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14517 прочитания

    Вижте какво са правили след дипломирането си 10 популярни личности

    Дипломата невинаги отваря веднага вратите към желаната кариера
    21 август 2014, 10:54 a+ a- a

    Малко след като завършва, Елън Мъск основава първата си компания

    Първата година след завършването на университета за някои е начало на бляскава кариера и устрем към успех, а за други – на разочарования и отчаяние. Главният изпълнителен директор на Tesla Елън Мъск основава първата си компания, малко след като се дипломира. 

    Но и първоначалните несполуки и трудности не винаги са фактор за провал в живота. Така например в продължение на две години след завършването си Алберт Айнщайн няма никаква работа.  Вижте какви са първите крачки след университета и на други успели хора. 

    1. Малко след като завършва Wellesley University, Хилъри Клинтън прекарва лятото като мияч на чинии в Mt. McKinley National Park и работник във фабрика за сьомга в Аляска.

    2. След дипломирането си Ангела Меркел получава място в Централния институт за физична химия на Академията на науките в Берлин, където работи в отдел теоретична химия.  

    3. Две години след завършването си Алберт Айнщайн няма никаква работа, главно заради липсата на препоръки от преподавателите. Професорите не адмирирали неговите редовни отсъствия.

    4. Елън Мъск записва докторантура по приложна физика в Stanford, но два дни след това напуска с идеята да започне собствен бизнес в интернет. Малко след това, заедно със своя брат, основава първата си компания -  Zip2.

    5. Шерил Сандберг започва работа като асистент на своя ментор (професорът по икономика Лари Съмърс) в Световната банка, където той става главен икономист, малко след дипломирането й.

    6. Основателят на BuzzFeed Джона Перети започва работа като начален учител в Ню Орлеанс.

    7. Опра Уинфри напуска Тенеси, още преди да се дипломира, за да води новинарски емисия в Балтимор. 

    8. Още от дете Карлос Слим получава уроци по инвестиране от бащата си. Започва да инвестира на борсата едва 12-годишен. След завършване на колежа продължава по този път и започва работа като инвестиционен брокер. 

    9. Настоящият главен изпълнителен директор на General Motors – Мари Бара, още преди дипломирането си работела за автогиганта. След като завършва General Motors Institute през 1985, започва работа като инженер в един от заводите. 

    10. Стивън Кинг се дипломира като учител, но не може да си намери работа по професията. Вместо това работи в обществена пералня в Мейн и от време на време продава кратки разкази на едно мъжко списание. По един от тези разкази заснемат филм 20 години по-късно. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 3 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 4 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 4 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 6 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години