петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4376 прочитания

    Постигнахте ли целите, които си набелязахте през 2014?

    Вижте какво препоръчват професионалисти от различни области за постигането на реална промяна във всяка сфера на живота
    13 декември 2014, 16:49 a+ a- a

    Краят на всяка година е време за равносметки, промяна и нови перспективи за предстоящите 12 месеца. И въпреки ентусиазма за промяна, с течение на дните постепенно забравяме за набелязаните цели и така не постигаме желаните неща в живота си. Защо се случва така и как това може да се промени? Вижте какво препоръчват професионалисти от различни области за постигането на реална промяна и върхови резултати във всяка сфера на живота:  

    Отпразнувайте успехите си до момента

    „Преди да започнете с набелязването на целите за следващата година, започнете с детайлен анализ на настоящата. Отпразнувайте успехите и си припомнете уроците, - препоръчва експертът по лидерство Робин Шарма. - Може да се окаже, че годината е била много по-успешна за нас, отколкото си мислим...“

    Опишете точно какви успехи искате да постигнете занапред

    „Ако искате да имате една наистина успешна година, седнете, помислете и пишете“, съветва журналистът и автор Лаура Вандеркам. Тези въпроси могат да ни бъдат от помощ:

    1. Кои са трите най-големи професионални цели, които бих искал да постигна през 2014-та? Тук трябва да си изясним нещата, върху които наистина трябва да се фокусираме и работим усилено, за да отчетем тези постижения.

    2. Какви стъпки ще трябва да предприема, за да постигна това?

    3. Какви пречки ще трябва да преодолея?

    4. Какви малки триумфи и постижения ще отпразнувам по пътя към големите цели?

    „Набелязвайки ясни и конкретни цели и начертавайки една успешна предстояща година, ние повишаваме шансовете си да превърнем тези прогнози в реалност“, твърди Лаура. 

    И си ги припомняйте редовно

    Записването на целите ни гарантира, че тя няма да бъдат забравени или изгубени в забързаното ни ежедневие. Направете си списък с дългосрочните и междинните цели, разпечатайте го с едри букви и го окачете там, където ще го виждате всеки ден (над бюрото, хладилника, огледалото). Четете ги, препрочитайте ги, запомнете ги наизуст и постоянно си повтаряйте „Какво правя, за да постигна тези цели?“, съветва Дейл Карнеги. 

    А когато сте готови с набелязаните цели, действайте

    „Най-добрият начин да учиш, създаваш и продължаваш напред, е да бъдеш решителен. Не е проблем да сбъркаш, а да не вземеш решение, защото само така можеш да се учиш. Дори и да грешиш, ще напредваш, но не и ако само обмисляш, дискутираш и анализираш нещата. А ако се окаже, че не си взел правилното решение по една или друга причина, веднага избери нещо друго“, съветва Джейсън Норкрос, творчески директор на рекламната агенция 72andSunny.

    Когато отделяме прекалено дълго време, опитвайки се да решим кой е най-добрият избор, започваме да се чувстваме професионално изчерпани и спираме прогреса. Колкото по-бързо разберем, че не сме взели най-доброто решение, толкова по-скоро можем да променим посоката на действие и достигнем до най-добрия избор.

    Позволете на промяната да се случи

    „Всичко е промяна и за да се развиваме и вървим напред, трябва да се променяме непрекъснато“, казва мексиканецът Алфредо Кулебро, популярен международен лектор, в интервю за Economy.bg.

    Във всяка една сфера на живота и бизнеса ти трябва да си напълно наясно каква е твоята мисия, за да постигаш целите в живота си, казва Алфредо Кулебро

    Най-големият проблем в живота на всеки от нас според Алфредо е онзи вътрешен глас, който чуваме непрекъснато в главата си. „Защото ние обикновено харесваме промяната и сме готови на нея, но нещо дълбоко в съзнанието ни спира, казвайки ни: „Не, не мога, не знам кой е най-добрият начин...“. „Най-добрият начин - продължава той  - е да предприемем действие и да позволим на промяната да се случи. Затованяма запетая накарайте този вътрешен глас да спре да говори“, препоръчва Кулебро. „Отговорността за вашите действие е в самите вас. Спрете да си намирате извинения или да вините или съдите другите – те не са отговорни за вашия живот. Вашият живот е ваш проблем. Никой не може да ви помогне, ако вие сами не го направите. Никой няма да „влезе“ в главата ви и да ви каже – ти трябва да промениш нещата“.

    Алфредо отбелязва, че често не осъзнаваме това и обикновено си мислим, че имаме нужда от помощ от гуру или някой по-велик от нас. „Да, тези хора могат да ви дадат някои идеи, но истинската промяна е във вашия мозък“, продължава той. „И след като промените мисленето си, трябва да разберете, че самоуважението е най-важният актив, който притежавате... Затова седнете и помислете върху въпроса „Кой съм аз?“.  

    Според Алфредо ние често не осъзнаваме това и обикновено си мислим, че имаме нужда от помощ от гуру или някой по-велик от нас. „Да, тези хора могат да ви дадат някои идеи, но истинската промяна е във вашия мозък“, продължи той. „И след като промените мисленето си, трябва да разберете, че самоуважението е най-важният актив, който притежавате... Затова седнете и помислете върху въпроса „Кой съм аз?“.  

    Вместо да се чудите „Какво следва?“, бъдете „Какво следва?“

    „Единствената новогодишна резолюция, от която всички имаме нужда, е да осъзнаем, че сме свободни“, пише Пати Чанк Анкър за Psychology Today. Какво и да се случва, не трябва да забравяме, че във всеки един момент имаме възможност за избор. Ще имаме възходи и падения, завои и обрати. Но каквото и да се случва, никога не трябва да се предаваме, да се превръщаме в жертва на обстоятелствата, да оставяме някой друг да избира и решава вместо нас. Трябва да бъдем главен герой, а не пасивен участник в живота си. И ако успеем да постигнем това, ще постигнем и целите си.  

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове