петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    45898 прочитания

    Жените, които промениха света със своите иновации

    Вижте някои от най-великите жени изобретатели и какъв е техният принос за света
    08 март 2019, 09:46 a+ a- a

    Когато говорим за героите на технологиите и за най-значимите изобретатели, често в съзнанието ни изникват мъжки имена и приносът на нежната половинка от човечеството може да ни се изплъзне. По повод Международния ден на жената японската компания Toshiba ни предлага списък на забележителни жени, чиито изобретения трябва задължително да си припомним следващия път, когато някой каже, че живеем в „мъжки свят”. 

    Хеди Ламар – изобретява технологията, върху която днес се базира безжичният интернет 

    Хеди Ламар е популярна филмова звезда от 20-те години на миналия век, която успява да докаже, че е нещо повече от хубаво лице. Международната икона, често определяна за най-красивата жена в Холивуд,  освен това е учен, занимаващ се с ракетни технологии. Заедно със своя колега композитора Джордж Антийл, тя изобретява и патентова технология за управление на торпедо с „честа смяна на честотите”, която осуетява опитите да бъде заглушен сигналът, докато ракетата е в движение. Технологията получава патент през 1941, но значимостта на тяхното невероятно откритие се оценява едва десетилетия по-късно.

    „Мога да простя всичко освен скуката” - Хеди Ламар

    Чрез манипулиране на радио честотите на нередовни интервали между предаването и получаването на съобщението, се формира неразбиваем код, който предпазва улавянето на класифицираните съобщения от врага. Методът за комуникации със скок на честотата и разширяване на спектъра намират приложение в комуникациите на космически уреди със Земята, като например GPS системите и комуникациите на космическата совалка,  криптираните военни комуникации, а най-скорошното им приложение е в Wi-Fi мрежите за безжичен интернет.  

    Грейс Хопър -  създава някои от първите езиково базирани програмни езици

    Наричана от някои „кралицата на софтуера” и Баба Кобол от други, Грейс Хопър е американски военен, контраадмирал  и програмист – един от създателите на някои от първите езиково базирани програмни езици. Името й се свързва преди всичко с известния програмен език COBOL (Common Business-Oriented Language), който тя създава през 1958.

    „Най-опасната фраза в езика е: „Винаги сме го правели по този начин“ - Грейс Хопър

    Преди създаването на езиково базираното програмиране, компютрите разговаряли в бинарен код, който е неразбираем за хората. Хопър била убедена, че ако програмирането се създава във форма, която всеки би могъл да прочете, то тогава би имало много повече програмисти. Оказва се, че е била права. Също така, именно Баба Кобол превръща думата „бъг” в широко употребяван термин. 

    Ада Лъвлейс – първата жена програмист 

    Ада Лъвлейс, родена преди точно 200 години, е английска математичка и единствено законно дете на известния поет Лорд Байрон. Ада е уникална с това, че създава алгоритъм за компютър във време, в което компютърът все още не съществува – постижение, което според някои, я превръща в първия компютърен програмист в историята.

    Лъвлейс е назначена да работи с Чарлз Бабидж през 1843, документирайки неговата известна аналитична машина”, която представлява ранен модел на компютър.

    Ада Лъвлейс успява да прозре потенциала на компютъра отвъд простите математически сметки, за разлика от други, които се концентират само върху тези качества на машината, между които и самият Бабидж.

    „Мозъкът ми е нещо повече от тленен орган, както времето ще покаже” - Ада Лъвлейс

    Тя написва обширни бележки, свързани с машината на Бабидж, в които обяснява детайлно как на машината могат да бъдат зададени инструкции стъпка по стъпка, така че тя да извършва сложни математически изчисления и да бъде „научена” да работи не само с цифри, но също така и с думи и символи. Бележките се считат за първите описания на това, което сега наричаме алгоритми и компютърно програмиране.

    Робърта Уилямс -  пионер в създаването и популяризирането на приключенския жанр в гейминга

    Робърта Уилямс се счита за пионер и визионер в създаването и популяризирането на приключенския жанр в гейминга. Тя е един от най-влиятелните дизайнери на компютърни игри от 80-те и 90-те години на миналия век.

    „Добрата история никога не умира” - Робърта Уилямс

    Заедно със своя съпруг, двамата имат големи заслуги в оформянето на историята на видео игрите с техните сложни пъзели и детайлни сюжети. Игрите на Уилямс учат на логика и изграждат умения за разрешаване на проблеми, но едновремнно с това го правят по един забавен и приключенски начин през цялото време. 

    Мери Андерсън – изобретява чистачките за автомобили

    Всеки, който е шофирал в снежна буря или в силен дъжд, веднага би свидетелствал за изключителната важност на чистачките в подобни моменти. Дори не бихме могли да си представим пътния трафик преди това изобретение, чийто създател учудващо или не, е жена. Нейното име е Мери Андерсън и тя получава патент за своето устройство през 1903.

    Изобретението на Андерсън се ражда по време на пътуване до Ню Йорк, когато тя забелязва, че шофьорите на улицата трябвало да свалят прозорците на колите си при дъжд, за да могат да виждат. Като решение на този проблем, Андерсън изобретила уред, подобен на движеща се ръка с гумена предна част, която била задвижвана от шофьора от вътрешността на колата чрез лост.

    Много хора подходили първоначално подозрително към изобретението на Андерсън, мислейки си, че може да разсейва шофьорите, но до 1916 „бърсачката за предно стъкло” се превърнала в стандарт за повечето коли. 

    Патриша Билингс – създава първия в света работещ заместител на азбеста 

    Представете си строителен материал, който е неразрушим, огнеустойчив и нетоксичен. Звучи като нещо, което бихте открили в творение на научната фантастика, но всъщност това е съвсем реално изобретение, наречено Geobond® и създадено от Патриша Билингс. Пати била първоначално решена да създаде добавка към цимента, който да предпазва нейните скулптори от счупване през 70-те години на миналия век.

    След години на експериментиране тя най-накрая постигнала своята цел и създала неразрушима мазилка. Скоро след това Билингс открила, че материалът е изключително устойчив и на топлина, което отворило вратите за неговото разнообразно приложение в редица сфери. Тъй като изобретението, наречено Geobond®, е нетоксично, както и неразрушимо и огнеустойчиво, то е първият в света работещ заместител на азбеста. 

    Стефани Кволек – изобретява  синтетичен материал, който е пет пъти по-здрав от стоманата

    Стефани Кволек е една от първите жени изследователи химици. През 1971 анализите на Кволек довели до важно откритие, свързано с течно-кристалния полимер. Неговите изключителни здравина и устойчивост довели до изобретяването на Kevlar® - синтетичен материал, който е пет пъти по-здрав от стоманата.

    „Винаги казвам на младите хора да надхвърят границите си” - Стефани Кволек

    Kevlar® е устойчив на носене, корозия и пламъци и е основният компонент в производството на бронираните жилетки, превръщайки се в незаменим елемент от сигурността на военни и пазители на реда в цял свят. Освен това, Kevlar® се използва и при направата на много други продукти като например ски, защитни каски за пожарникари, военни и полицаи, оборудване за катерене, в кабелите на въжените мостове и много други. 

    Катрин Блоджет – изобретява „невидимо” стъкло, което намира приложение в изобретяването на очила, фотоапарати, екрани и др.

    Американският учен Катрин Блоджет е известна с големия си принос в полето на индустриалната химия. Тя е първата жена учен, наета от General Electric и първата жена, наградена с докторска степен по физика от Кеймбриджкия университет.

    Катрин изобретява нерефлективното стъкло, като открива начин да внедри тънки мономолекулни покрития за стъкло и метали през 1935.

    Резултатът е стъкло, което елиминира отблясъците и изкривяванията, наричано още „невидимо” стъкло. Революция, която не само подпомага изобретяването на очила, но и на фотоапарати, микроскопи, екрани и много други. 

    Маргарет Уилкокс -  създава първия радиатор

    Питали ли сте се някога кой е изобретил парното за кола докато се возите на топло през зимата?

    За това изобретение трябва да благодарим на Маргарет Уилкокс – машинен инженер, който експериментирал в своята лаборатория върху различни творения.

    Маргарет създава първия радиатор за кола през 1893, който работел, насочвайки въздуха от двигателя. 

    И в случай, че все още се чудите как би изглеждал света без всички тези невероятни изобретения, то можете ли да си представите живота без студена бира? Студена, защото електрическият хладилник също е изобретен от забележителна дама, а според историческите изследвания жените в древна Месопотамия са били първите, които са правели, продавали и дори пиели бира. Така че следващия път, в който се наслаждавате на напитката, можете да вдигнете тост за Нинкаси – шумерската богиня на пивото. 

       

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 10 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 11 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 13 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 15 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк