събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    73584 прочитания

    От беден дърводелец до краля на лукса

    Вижте историята на успеха на френския милиардер Франсоа Пино
    26 август 2016, 15:49 a+ a- a

    Photo by S. Plaine / CC-BY-SA-4.0

    Той е четвъртият по богатство във Фpaнция и 81-и в света. Forbes оценява състоянието му на 13 млрд. долара. В колекцията му от бизнеси попадат луксозни модни марки като Gucci, Stella McCartney, Alexander McQueen и Yves Saint Laurent. Името му стои зад аукционната къща Christie's, прочутата спортна марка Puma, компанията за производство на куфари Samsonite и винарната Chateau Latour. Той е собственик на най-голямата частна колекция съвременно изкуство в света. Запознайте се с Франсоа Пино.

    Милиардерът без диплома
    Пътят на Пино тръгва от малко село в област Бретан в Западна Франция. Роден е на 21 август 1936 в семейството на дребен дърводелец, който припечелвал малко и едва свързвал двата края. В училище често му се подигравали заради износените дрехи и бедния му произход. Затова на 15 години той решава да напусне училище. Връща се в родното село и започва да работи в дъскорезницата на баща си. Няколко години по-късно, когато започнала войната в Алжир, Пино бил призован в армията.

    Първи стъпки в бизнеса
    Когато се завърнал в Бретан през 1958, Пино започнал работа за бащата на негов приятел, собственик на фирма, специализирана в продажбата на дървен материал. През 1960 той се жени за дъщерята на собственика и две години по-късно оглавява фирмата Gauthier Brothers. Преименува я в Pinault Company. Тъстът му помага в бизнес делата, като го подкрепя и финансово. През 1968 Пино се развежда със съпругата си, но запазва контрол върху компанията, като връща дълговете на тъста си.

    Бизнес акула
    В първите години на 70-те години на 20-ти век вече понатрупал опит в бизнеса, той започнал да изкупува малки фирми и да ги трансформира в гигантски печеливши предприятия. През 1973, усещайки приближаващата се криза на пазара, той продава 80% от дърводелския си бизнес на британска компания за 30 млн. франка. Няколко месеца по-късно след последвалия срив на пазара той успява да откупи отново компанията си срещу 5 млн. франка.
    „Той има невероятно усещане, кога е точният момент за действие”, обяснява пред Guardian един от най-близките му съветници. „Бизнес находчивостта му е близка до перфектност”, допълва той.

    Бизнес империя за милиарди
    След поредица от успешни спекулативни сделки Пино успява да създаде огромна империя. През 1988 Pinault Group излиза на борсата, а в началото на 90-те години на 20-ти век започва да се разраства към търговията на дребно и модата. През 1992 се преименува в Pinault-Printemps-Redoute. През 1998 тя придобива аукционната къща Christie's, а през 1999 след дълга и оспорвана битка с конкурента Бернар Арно, собственик на компанията за луксозни стоки LVMH, Пино успява да спечели контрола над италианската модна марка Gucci.
    През следващите години Пино продължава да прибавя нови бизнеси към империята си. През 2013 тя е преименувана на Kering. В момента холдингът се управлява от най-големия му син Франсоа-Анри Пино, съпруг на известната актриса Салма Хайек.

    Готов на всичко, за да успее
    „Не изпитвам чувство на носталгия. Утре е това, което ме интересува”, споделя Франсоа Пино, цитиран от Guardian.
    „Нещата не винаги стават по неговия начин”, казва бивш ръководен кадър в компанията на Пино. „Но понеже идва от нищото, той е готов да направи всичко, за да успее. Елиминира своите врагове, а после свидетелите на успеха му. Не иска да длъжни нищо на никого”.
    „Той е толкова добър в правенето на пари, че това дори е плашещо”, споделя пред Guardian анализатор във френска банка. „Има шесто чувство за бизнес възможностите. Избира перфектното време за продажби и придобивки. Няма милост и не се страхува от никого”.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 17 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство