Ако не можете да си представите живота без шоколад, имате късмет, че не сте родени преди 16 век. Допреди това шоколадът бил достъпен само в Мезоамерика под форма, доста по-различна от познатата ни. Още през 1900 г. пр. Хр. хората от този регион знаели как да приготвят зърната на местното какаово дърво. Най-старите анали твърдят, че зърната били млени и смесвани с царевично брашно и люти чушлета за приготвянето на напитка - не освежаващата чаша топло какао, а горчива, силна смес, която се пени.
Как се стига да появата на шоколада във формата, позната ни днес? Отговорът на този въпрос и други любопитни факти за историята на сладкото изкушение разкрива ново видео, публикувано в образователния канал TED-Ed (може да заредите субтитри на български език от бутона за настройки долу вдясно):