петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3661 прочитания

    Подвеждащи ли са мантри като „бъди в момента“, „прави само едно нещо“, „мисли позитивно“...?

    Нова книга на един от най-популярните мислители в света излиза в България
    03 май 2017, 15:34 a+ a- a

    Какво реално гласят множество модерни и популярни мантри като „бъди в момента“, „прави само едно нещо в даден момент“, „мисли позитивно“ и др.? Според известния автор и мислител Садхгуру смисълът на тези послания може да се окаже измамен и опасно подвеждащ.  

    „Днес са модерни множество измамни и опасно подвеждащи учения. Едно от тях е „бъди в момента“. Идеята му е, че ако искаш, би могъл да си някъде другаде. Как изобщо е възможно това? Настоящето е единственото, в което можеш да бъдеш. Ако живееш, живееш в този момент. Ако умреш, умираш в този момент. Този момент е вечност. Как би могъл да се измъкнеш от него, дори да се опитваш?“, разсъждава Садхгуру в новата си книга, която излиза в България - „Вътрешно изграждане“ („Бард“). 

    Садхгуру често се изявява като говорител в най-престижните световни форуми и конференции, като Световната мирна конференция на ООН и Световния икономически форум. В книгата мистикът дава практични насоки, чрез които да създаваме вътрешните ситуации точно по начина, по който ги желаем, и да се превърнем в архитект на собственото си тяло.

    Садхгуру разкрива историята на собственото си пробуждане от дете с наклонности към природния свят в буен младеж, прекосил Индийския субконтинент с мотоциклета си. Той разказва за просветлението си на един връх в Южна Индия – събитие, което го променило коренно. Днес, като основател на йога центъра Иша, той осветява пътя за милиони хора.

    Публикуваме откъс от книгата, без редакторска намеса: 
     
    Четирибуквената дума
     
    Веднъж се случи... Клиент, влизащ в аптеката на Шанкаран Пилай, видял отвън някакъв човек, който прегръщал улична лампа и въртял диво очи.
     
    – Кой е онзи човек? – попитал клиентът, щом влязъл. – Какво му има?
     
    – А, онзи ли – невъзмутимо отвърнал Шанкаран Пилай. – Един от клиентите ми.
     
    – Но какво му има?
     
    – Искаше нещо за магарешка кашлица. Дадох му подходящото лекарство.
     
    – Какво му даде?
     
    – Разслабително. Накарах го да го изпие още тук.
     
    – Разслабително за магарешка кашлица? Защо, за бога, си му дал точно това?
     
    – О, я стига, нали го видя. Мислиш ли, че ще посмее да се закашля?
     
    Разслабителното на Шанкаран Пилай е емблематично за типа решения, пробутвани днес по цял свят на онези, които търсят здраве. Това е основната причина терминът „гуру“ да се превърне в просто четирибуквена дума.
     
    За съжаление, ние сме забравили истинското значение на тази дума. „Гуру“ буквално означава „прогонващ мрака“. Противно на разпространеното схващане, функцията на гуру не е да учи, проповядва или да привлича към правата вяра. Гуруто е тук, за да хвърли светлина върху измеренията отвъд сетивните ви възприятия и психологическата ви драма – измерения, които в момента не сте в състояние да видите. И най-вече гуруто е тук, за да хвърли светлина върху самата природа на битието.
     
    Днес са модерни множество измамни и опасно подвеждащи учения. Едно от тях е „бъди в момента“. Идеята му е, че ако искаш, би могъл да си някъде другаде. Как изобщо е възможно това? Настоящето е единственото, в което можеш да бъдеш. Ако живееш, живееш в този момент. Ако умреш, умираш в този момент. Този момент е вечност. Как би могъл да се измъкнеш от него, дори да се опитваш?
     
    В момента може би страдате заради нещо, което се е случило преди десет години, или заради нещо, което може да се случи вдругиден. И двете неща не са истина. Те са просто игра на паметта и въображението. Това означава ли, че за да намерите покой, трябва да унищожите ума си? В никакъв случай. Означава просто, че трябва да поемете командването. Умът ви носи огромни резерви от памет и невероятни възможности на въображението, които са резултат от еволюционен процес, продължил милиони години. Ако можете да го използвате, когато поискате, и да го оставите настрана, когато не ви е нужен, умът може да бъде фантастичен инструмент. Да отбягвате миналото и да не обръщате внимание на бъдещето означава да превърнете тази чудесна способност в тривиалност. Така „бъди в момента“ става осакатяващо психологическо ограничение, тъй като отрича нашата екзистенциална реалност.
     
    Друг популярен лозунг на нашето време е „прави само едно нещо в даден момент“. Защо да правите само едно нещо, когато умът е феноменална многомерна машина, способна да поддържа няколко нива на активност едновременно? Защо ви е да заличавате ума, вместо да го овладеете и да се научите да го управлявате? Щом можете да познаете опияняващата радост от мисловната дейност, защо да избирате лоботомията и доброволно да предпочитате да съществувате като зеленчук?
     
    Друга фраза, превърнала се в клише от прекалено използване, е „позитивно мислене“. Когато се опростява прекалено и се използва като някаква мантра за бързо намиране на решения, позитивното мислене е начин да замажете или захаросате реалността. Когато не можете да обработвате информацията в реално време и да контролирате психологическата си драма, вие се вкопчвате в „позитивното мислене“ като в успокоително. Първоначално може да ви се стори, че то вдъхва в живота ви нова увереност и оптимизъм, но по същество позитивното мислене е ограничено. Ако отричате или ампутирате една част от реалността, това ви дава изкривена гледна точка към живота в дългосрочен план.
     
    Да не забравяме и стария бизнес с експорта на човешкото благополучие в небесата и твърдението, че сърцевината на вселената е любовта. Любовта е човешка възможност. Ако се нуждаете от опреснителен курс, можете да вземете уроци от кучето си. То е изпълнено с обич! Не е нужно да излизате в открития космос, за да познаете любовта. Всички тези детински философии идват от приемането, че битието е центрирано около човека. Тази идея ни е лишавала от всякакъв здрав разум и ни е карала да извършваме някои от най-нечовешките и ужасни престъпления в историята, които продължават да се повтарят и до днес.
     
    Като гуру, аз нямам доктрина за учене, философия за насаждане и вяра за пропагандиране. И е така, защото единственото решение за всички несгоди, измъчващи човечеството, е преобразяването на самите нас. Това преобразяване не е постъпателно подобрение. То се постига не чрез промени в морала, нагласите или поведението, а чрез докосване до собствената ни безкрайна природа. Преобразяването означава, че от старото не остава нищо. То е коренна промяна на начина, по който възприемаме живота.
     
    Да знаеш това е йога. Този, който въплъщава това, е йога. Онзи, който те насочва в тази посока, е гуру.
     
    Целта ми в тази книга е да ви помогна да превърнете радостта в свой постоянен спътник. За да постигне това, книгата ви предлага не проповеди, а наука; не учение, а технология; не предписания, а път. А сега е време да започнем да изследваме тази наука, да използваме технологията, да вървим по пътя.
     
    При това пътешествие гуруто не е крайната цел, а пътна карта. Вътрешните измерения са непознат терен. Ако изследвате непознат терен, не е ли по-добре да има указатели? Възможно е сами да си намерите път, но кой знае, това може да отнеме цял живот. Когато се намирате на непознат терен, просто е разумно да имате упътване. На едно ниво гуруто е точно това – жива пътна карта.
     
    И точно затова съществува тази прословута четирибуквена дума.
     
    И за да направя нещата два пъти по-лесни за вас, реших да я направя осембуквена...
     
    ...Садхгуру 
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS