петък, 23 март 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8043 прочитания

  Животът препуска покрай вас, живейте го

  Ако нямате представа накъде отивате и какво искате да постигнете, дните ви скоро ще се сливат в едно
  19 май 2017, 15:05 a+ a- a

  Из „Правилата на живота“ от Ричард Темплар („Обсидиан“) 

  Всеки ден и всяка секунда животът препуска покрай нас и темпото непрекъснато се увеличава. Веднъж попитах един 84-годишен старец дали с напредването на възрастта животът забавя хода си. Отговорът му беше твърде нецензуриран, за да го цитирам, но в общи линии човекът обясни, че, напротив, животът непрекъснато ускорява темпото си. Понякога се питам дали не набираме скорост за излитане, нали ме разбирате – нещо като засилване, преди да напуснем този свят. Но ако искате животът ви да е успешен, щастлив, пълноценен, удовлетворвящ, изпълнен с приключения и доволство, правилото гласи просто да го живеете. 

  И така, как да го живеем? Ами най-лесният начин е да подходим към живота като към всяко нещо, което трябва да свършим. Първо си поставяме цел, после изготвяме план, определяме стъпките, които трябва да предприемем и действаме. 

  Представете си, че сте мениджър на отдел „Проекти“ в голяма компания и трябва да организирате изложба. Като начало ще си изясните какво очаквате от тази изложба, какво искате да постигнете с нея (например да продаде 100 експоната, да раздадете мостри или пък да привлечете 20 нови клиенти). Това е вашата цел. После ще начертаете плана си – ще наемете щанд, ще инструктирате персонала, ще разпечатате материали и т.н. След като имате план, ще сте наясно какви действия трябва да предприемете и ще запретнете ръкави.

  Животът не е по-различен. И той е проект – макар и изключително мащабен и неимоверно по-важен от един павилион в изложбена зала. 

  Сигурен съм, че схванахте идеята ми. Животът трябва да се изживее, но ако няма цели и планове, човек лесно може да се обърка. Ако нямате представа накъде отивате и какво искате да постигнете, дните ви скоро ще се сливат в едно. 

  И не си мислете, че това означава да зачеркнете всяка спонтанност от битието си. Не възприемам живота като работен проект. Напротив, смятам, че животът е предизвикателен, възнаграждаващ, вълнуващ, богат и разнообразен, изпълнен с неочаквани обрати и изобщо нещо фантастично. Но ако искате да го изживеете пълноценно, трябва да се замислите. Иначе дните ви ще преливат един в друг и вие ще се носите по течението.

  Навремето смятах, че каквото и да изникне, нещата ще се наредят. Бях нещо като авантюристичен фаталист – готов за всяко предизвикателство, което ми се изпречи. С течение на времето обаче все повече осъзнавам огромното предизвикателство в това да имаш цел в живота и да работиш за осъществяването ѝ, вместо да се носиш безцелно. Така приятните неща се случват много по-лесно. 

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 9 часа
  85% от работните места на бъдещето още не съществуват
  Смяната на хора с роботи може да съкрати разходите за труд с до 90%, посочват анализатори от Dell
  преди 11 часа
  Telus откри новия си бизнес център в София
  Компанията планира да инвестира 150 млн. евро в българската икономика до 2020
  преди 11 часа
  Google води преговори за придобиването на Lytro
  Компанията иска да развиe продуктите си за виртуална реалност
  преди 14 часа
  Средната цена на земеделската земя в Югозападния район е най-ниска
  Вижте колко струва обработваемата площ в различни държави от ЕС