петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11302 прочитания

    Животът препуска покрай вас, живейте го

    Ако нямате представа накъде отивате и какво искате да постигнете, дните ви скоро ще се сливат в едно
    19 май 2017, 15:05 a+ a- a

    Из „Правилата на живота“ от Ричард Темплар („Обсидиан“) 

    Всеки ден и всяка секунда животът препуска покрай нас и темпото непрекъснато се увеличава. Веднъж попитах един 84-годишен старец дали с напредването на възрастта животът забавя хода си. Отговорът му беше твърде нецензуриран, за да го цитирам, но в общи линии човекът обясни, че, напротив, животът непрекъснато ускорява темпото си. Понякога се питам дали не набираме скорост за излитане, нали ме разбирате – нещо като засилване, преди да напуснем този свят. Но ако искате животът ви да е успешен, щастлив, пълноценен, удовлетворвящ, изпълнен с приключения и доволство, правилото гласи просто да го живеете. 

    И така, как да го живеем? Ами най-лесният начин е да подходим към живота като към всяко нещо, което трябва да свършим. Първо си поставяме цел, после изготвяме план, определяме стъпките, които трябва да предприемем и действаме. 

    Представете си, че сте мениджър на отдел „Проекти“ в голяма компания и трябва да организирате изложба. Като начало ще си изясните какво очаквате от тази изложба, какво искате да постигнете с нея (например да продаде 100 експоната, да раздадете мостри или пък да привлечете 20 нови клиенти). Това е вашата цел. После ще начертаете плана си – ще наемете щанд, ще инструктирате персонала, ще разпечатате материали и т.н. След като имате план, ще сте наясно какви действия трябва да предприемете и ще запретнете ръкави.

    Животът не е по-различен. И той е проект – макар и изключително мащабен и неимоверно по-важен от един павилион в изложбена зала. 

    Сигурен съм, че схванахте идеята ми. Животът трябва да се изживее, но ако няма цели и планове, човек лесно може да се обърка. Ако нямате представа накъде отивате и какво искате да постигнете, дните ви скоро ще се сливат в едно. 

    И не си мислете, че това означава да зачеркнете всяка спонтанност от битието си. Не възприемам живота като работен проект. Напротив, смятам, че животът е предизвикателен, възнаграждаващ, вълнуващ, богат и разнообразен, изпълнен с неочаквани обрати и изобщо нещо фантастично. Но ако искате да го изживеете пълноценно, трябва да се замислите. Иначе дните ви ще преливат един в друг и вие ще се носите по течението.

    Навремето смятах, че каквото и да изникне, нещата ще се наредят. Бях нещо като авантюристичен фаталист – готов за всяко предизвикателство, което ми се изпречи. С течение на времето обаче все повече осъзнавам огромното предизвикателство в това да имаш цел в живота и да работиш за осъществяването ѝ, вместо да се носиш безцелно. Така приятните неща се случват много по-лесно. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 6 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 6 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 7 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 9 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години