неделя, 20 август 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5226 прочитания

  Животът препуска покрай вас, живейте го

  Ако нямате представа накъде отивате и какво искате да постигнете, дните ви скоро ще се сливат в едно
  19 май 2017, 15:05 a+ a- a

  Из „Правилата на живота“ от Ричард Темплар („Обсидиан“)

  Всеки ден и всяка секунда животът препуска покрай нас и темпото непрекъснато се увеличава. Веднъж попитах един 84-годишен старец дали с напредването на възрастта животът забавя хода си. Отговорът му беше твърде нецензуриран, за да го цитирам, но в общи линии човекът обясни, че, напротив, животът непрекъснато ускорява темпото си. Понякога се питам дали не набираме скорост за излитане, нали ме разбирате – нещо като засилване, преди да напуснем този свят. Но ако искате животът ви да е успешен, щастлив, пълноценен, удовлетворвящ, изпълнен с приключения и доволство, правилото гласи просто да го живеете.

  И така, как да го живеем? Ами най-лесният начин е да подходим към живота като към всяко нещо, което трябва да свършим. Първо си поставяме цел, после изготвяме план, определяме стъпките, които трябва да предприемем и действаме.

  Представете си, че сте мениджър на отдел „Проекти“ в голяма компания и трябва да организирате изложба. Като начало ще си изясните какво очаквате от тази изложба, какво искате да постигнете с нея (например да продаде 100 експоната, да раздадете мостри или пък да привлечете 20 нови клиенти). Това е вашата цел. После ще начертаете плана си – ще наемете щанд, ще инструктирате персонала, ще разпечатате материали и т.н. След като имате план, ще сте наясно какви действия трябва да предприемете и ще запретнете ръкави.

  Животът не е по-различен. И той е проект – макар и изключително мащабен и неимоверно по-важен от един павилион в изложбена зала.

  Сигурен съм, че схванахте идеята ми. Животът трябва да се изживее, но ако няма цели и планове, човек лесно може да се обърка. Ако нямате представа накъде отивате и какво искате да постигнете, дните ви скоро ще се сливат в едно.

  И не си мислете, че това означава да зачеркнете всяка спонтанност от битието си. Не възприемам живота като работен проект. Напротив, смятам, че животът е предизвикателен, възнаграждаващ, вълнуващ, богат и разнообразен, изпълнен с неочаквани обрати и изобщо нещо фантастично. Но ако искате да го изживеете пълноценно, трябва да се замислите. Иначе дните ви ще преливат един в друг и вие ще се носите по течението.

  Навремето смятах, че каквото и да изникне, нещата ще се наредят. Бях нещо като авантюристичен фаталист – готов за всяко предизвикателство, което ми се изпречи. С течение на времето обаче все повече осъзнавам огромното предизвикателство в това да имаш цел в живота и да работиш за осъществяването ѝ, вместо да се носиш безцелно. Така приятните неща се случват много по-лесно.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 2 дни
  Удължиха срока за изграждането на туристическия комплекс край Елин Пелин
  По искане на инвеститора е издаден сертификат, с който се удължава неговото действие с две години до 2019
  преди 2 дни
  Какви са резултатите от проверките на храните по Черноморието?
  Възбранени и насочени за унищожаване са 933 килограма храни, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните
  преди 2 дни
  Xiaomi навлиза на българския пазар
  Мтел е първият телеком у нас, който ще предлага смартфоните на китайския производител
  преди 2 дни
  Международният панаир в Пловдив с 20% ръст
  Изложението ще се проведе от 25 до 30 септември и ще бъде доминирано от мащабното присъствие на български фирми