четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5439 прочитания

    Нова книга ни отвежда в най-щастливата и тайнствена страна в света

    В „Омъжена за Бутан“ Линда Лийминг разказва за малкото кралство Бутан и ключа към щастието и внезапното просветление
    26 май 2017, 13:04 a+ a- a

    Закътано в източния край на Хималаите, лежи малкотo, но необикновено кралство Бутан. Невъобразимо далечно и почти недостъпно, то е богато на природни красоти, екзотични растения и животни и чудновата мъдрост. Бутанците са усвоили до съвършенство изкуството да живеят в настоящия момент и дори измерват държавния си просперитет не с Брутен национален продукт, а с Брутно национално щастие. Малкото кралство пази ключа към щастието и внезапното просветление. 

    А кой е той, ни разкрива американската писателка Линда Лийминг в книгата „Омъжена за Бутан“, която излиза в България („Вакон“).

    Като един от малкото чужденци, живели в Бутан, Линда предлага рядък поглед към чудатото планинско кралство, за което мнозина само мечтаят. В продължение на почти 20 години Лийминг живее и работи в столицата Тхимпху, където няма светофари и населението е под сто хиляди души.

    Линда се влюбва в Бутан още с първото си посещение през 1994 г. Тя се озовава в земя на древни манастири, гърмящи дракони и главозамайваща природна красота, където история и митология се сливат в едно. Три години по-късно Линда оставя всичко, на което някога е държала, за да се премести в забравената от времето бутанска столица Тхимпху. 

    „Невероятно мъдра и трогателна книга. Изящната, остроумна проза на Лийминг долавя магията на Бутан – едно място, където щастието е повече от идея. То е начин на живот.“ - Ерик Уайнър, автор на „География на блаженството“

    „Вълнуваща и магична както самата страна, написана проникновено и със сърце, книгата е прекрасна биография и страхотно пътешествие.“ - Сюзан Орлиън, автор на „Крадецът на орхидеи“

    Читателят ще се смее и просълзява с американката, докато тя се потапя в новите език и култура, научава как да се къпе с половин кофа вода, открива любовта в лицето на будистки художник и най-сетне съумява да спре и да помирише цветята. Мнозина от хората на Запад са прекалено заети с трупане на материални придобивки, за да забележат чудесата, които ги заобикалят. Бавните темпове и ограничените ресурси, белязали ежедневието на бутанския народ, обаче помагат на Линда да прозре истински значимото в живота. „Ако на този свят е възможно просветление, мисля, че Бутан е най-подходящото място“, пише тя.

    Бутанският начин на живот може да изглежда плашещ за повечето от хората на Запад, чието ежедневие се диктува от часовника, нуждата от продуктивност и трупането на вещи. Но Линда ни показва, че не трябва непременно да обиколим света, за да се насладим на частица от Бутан в собствения си живот, и че следването на мечтите е начинът да бъдем истински щастливи.

    Едновременно прост и сложен за разбиране, неземен и земен, Бутан ще развихри въображението ви, а разказът на Линда ще събуди у вас носталгия по страна, за чието съществуване вероятно дори не сте подозирали.

    Линда Лийминг е писател и журналист на свободна практика, чиито статии са публикувани в „Лейдис Хоум Джърнъл“, „Мандала“, „Гардиън“, „Азия на жените“ („Разкази от пътешественици“, 2005 г.) и много други. Има магистърска степен по творческо писане от Университета на Аризона. През 1994 г. Линда Лийминг посещава Бутан за пръв път, а три години по-късно се премества да живее там. Пише за срещите и преживяванията си в кралството, което я пленява завинаги и я научава да забавя крачка, за да се огледа за магията – защото в Бутан тя е навсякъде. Омъжена е за бутанския художник на тханка Пхурба Намгял.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 5 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа