петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12858 прочитания

    Как една малка компания възроди розопроизводството в Панагюрище?

    За първите стъпки и инвестициите до момента разказва Веселина Ралчева, създател на малката семейна дестилерия „Ина“
    07 юни 2017, 11:36 a+ a- a

    Веселина Ралчева – създател на малката семейна фирма за етерични масла „Ина“

    Всяка година в края на май и началото на юни в Долината на розите започва брането на розовия цвят, съпроводено от вековни културни и празнични традиции. Традицията по отглеждането на маслодайна роза на територията, очертана между Стара планина и Средна гора води началото си от 19 век. Това, което е по-малко известно обаче е, че Розовата долина не започва от Стрелча, както често си представяме, а от Панагюрище. През 2001 г. в планинското градче, разположено на 90 километра от столицата, практиката по отглеждане на рози и производството на розово масло, прекъсната след Първата световна война, е възобновена. А заслугата е на Веселина Ралчева – създател на малката семейна фирма за етерични масла „Ина“.

    Примерът на „Ина“ помага на цял един град да се завърне към отглеждане на рози. Компанията разполага с 80 декара собствени розови насаждения, но близо 50 семейства от Панагюрище и околностите постепенно започват също да отглеждат насаждения. През 2012 г., с помощта на съфинансиране от Европейския съюз, „Ина“ закупува втора инсталация за дестилиране и обособява линия за производство на органични продукти.  Тази инвестиция води до многократно увеличаване на износа на розоварната за козметичната и парфюмерийната индустрия в Европа.  

    За началото, инвестициите и разрастването на биологичното производство. Вижте какво разказа пред Economy.bg Веселина Ралчева. А как се прави розово масло, вижте ТУК

    За началото

    Г-жо Ралчева, кога започнахте да отглеждате рози в Панагюрище и как стартира дестилерията? 

    Панагюрище се включи по-късно към Розовата долина, която между впрочем вече продължава на Запад от нас и достига през Оборище, Поибрене до Пирдоп и Златица. Ние стартирахме през 2000 година с лавандулови насаждения. Година по-късно засадихме и първите си рози. А след още една година решихме да направим и малка семейна дестилерия с идеята да преработваме нашия розов цвят. По онова време в Панагюрище имаше още един-двама производители, а сега вече са над 50-60 семейства. Самите ние много разширихме нашите насаждения през годините. През 2005 започнахме да сертифицираме биологично нашите лавандулови насаждения, а няколко години по-късно и розовите. 

    С помощта на съфинансиране от Европейския съюз в размер на 20 хил. лева, през 2014 закупихме допълнително оборудване за 40 хил. лева, което ни позволи да отделим биологичната от конвенционалната продукция и да добиваме биологично розово масло от нашите сертифицирани насаждения. А след нас вече има и други ентусиасти, които постепенно преминават към биологичен начин на производство. И така успяваме да произведем това екзотично, търсено на пазара, биологично масло, което доста трудно се добива предвид спецификите в отглеждането на розите по биологичен начин.  

    Как се гледат рози по биологичен начин? 

    Трудното идва най-вече от факта, че розите трябва да се отглеждат без никакви химични торове и препарати. А розите са култура, която доста боледува, напада се и от специфични инсектициди и справянето без химични препарати е трудно. Макар и технологиите да напредват и да има все повече биологични препарати за справяне с проблема, те от една страна са по-скъпи, от друга – по-малко ефективни. Така че решението е много ръчна работа и изрязване през 2-3 години в дъно, за да могат да се унищожат всякакви болести и вредители. Когато те се подхранват добре по биологичните методи с компост и оборска тор и коренът им е достатъчно стабилен, те се подмладяват, израстват бързо наново. По-скъпо е, добивите са по-малки, но цената естествено е малко по-висока. 

    За другите култури и биопроизводството

    Колко са насажденията ви с рози и само рози ли отглеждате? 

    Розовите ни градини, които в момента са в процес на цъфтеж, са 80 декара. Имаме още толкова все още млади насаждения, от които ще очакваме реколта през следващите години. Имаме също над 200 декара лавандула, отглеждаме и биологична шипка. А през последните години с моето активно включване в Асоциацията на биопроизводителите, започнахме да отглеждаме много други биологични култури. Насочили сме се към производство на биологични малини. Първо, защото това е характерен и добър отрасъл за България, и второ – за да успеем да уплътним работния цикъл през месеците август и септември, когато нашите работници няма с какво да бъдат ангажирани, след като сме приключили с лавандулата. И през тези месеци те ще имат възможност да работят на малиновите полета. Също така отглеждаме картофи, пъпеши, тикви, лимец, ръж - различни видове биокултури на принципа на сеитбооборота, който е основен принцип в биоземеделието. 

    Къде реализирате тази продукция? 

    Тази продукция, както и розовото масло, отива основно за износ. Нашият пазар на биологични продукти не е достатъчно развит и за съжаление много малко развито е биологичното животновъдство и биологичната преработка. Едни недостатъци, които се надяваме сегашната Програма за развитие на селските райони да реши, като стимулира повече такива проекти. В момента ние сме основен износител на суровини, а след това тази продукция се връща препакетирана или преработена на много по-високи цени. Което пък създава у потребителите усещането, че биологичното е много скъпо, а всъщност разликата не е толкова голяма. И искрено се надяваме тези проблеми с развитието на биоземеделието да се решат. Тъй като то е една цялостна система между животновъдство и растениевъдството и трябва да вървят ръка за ръка всичките сектори – животновъдство, растениевъдство и преработка, за да можем за задържим тук добавената стойност от този сектор. 

    Колко човека работят за вас? 

    Сега, в пика на розовата кампанията, около 90 души. Близо 30 души работят на полето на 9-месечни договори, 6-7 човека - в розоварната. Имаме малка администрация, трактористи. А сега, в момента на прибиране на розовата реколта, имаме още около 50 заети с едномесечни трудови договори само за кампанията. 

    За бъдещите планове

    Какво предстои? Ще разширявате ли розовите градини и производството? 

    Имаме желание да построим нова дестилерия. Ние много разширихме нашите насаждения и имаме намерение да продължим да ги увеличаваме и в следващите години. Имаме вече закупени земи, подготвени и сертифицирани. Искаме да направим дестилерия, в която да преработваме само нашия биологичен розов цвят, която да гарантира наистина високо качество и абсолютна чистота. И тази дестилерия да не бъде само икономически ориентирана към самото производство, а да има демонстративни розови градини, да развием туризъм, да организираме семинари, презентации, включване в розобера и в производствения процес. Тя ще се намира в съседното на Панагюрище село Бъта, където също се отглеждат рози. Там също сме закупили земи, които смятаме да засадим с рози. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове