четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4404 прочитания

    На какво се дължи дълголетието в Коста Рика?

    Малката централноамериканска държава стартира мащабно проучване, което ще даде отговор на този въпрос
    17 юли 2017, 14:24 a+ a- a

    Мащабно проучване, което има за цел да установи на какво се дължи дълголетието на местните жители, стартира Коста Рика. Към момента по данни на Националния статистически институт 626 столетници живеят в малката централноамериканска държава, разположена между Никарагуа на север, Панама на юг, Карибско море на изток и Тихия океан на запад.

    Полуостров Никоя, който е част от територията на Коста Рика, е една от т. нар. „сини зони“ в света, но новото проучване има за цел да изведе специфичните фактори за дълголетието като цяло за страната въз основа на вътрешни данни и проучвания. „Сини зони“ е термин, въведен от изследователя Дан Бютнер, който с екип от учени посещава и изследва местата с най-голяма концентрация на столетници в света. Полуостров Никоя е една от петте „сини зони“ в света, заедно с Лома Линда в Калифорния, Сардиния в Италия, Окинава в Япония и Икария в Гърция.

    „Изследването ще ни позволи да съберем собствена информация, а не да разчитаме на външни изследвания. Целта е да разберем на какво се дължи дълголетието на жителите на Коста Рика“, посочва в съобщение до медиите Фернандо Моралес, директор на National Geriatric Hospital. 

    Групата от специалисти, които отговарят за проучването, включва експерти в областта на геронтологията, гериатрията, статистиката, психологията и храненето. Те ще посещават възрастните хора в домовете им и ще правят оценки на място. Учените ще анализират физическите, социалните и психологическите аспекти в живота на всеки от столетниците, които ще вземат участие в проучването. Ще се анализират здравословното им състояние, начинът им на живот, храненето, физическата активност, способностите за концентрация, паметта и др. Изследователите ще анализират социалните връзки на столетници със семействата им, общността и средата, в които живеят. Те също така ще изследват тяхната духовност и мотивация в живота.

    Проучването ще започне от въпросния полуостров Никоя, където международни експерти са провеждали подобни изследвания през последните години. Очаква се резултатите от него да излязат до началото на 2018. 

    По-рано тази година козметичният гигант Chanel разработи и пусна нов продукт против стареене, базиран на източниците на дълголетието в „сините зони“. Една от съставките на иновативния серум е зелено кафе от полуостров Никоя. Другите основни съставки са маслини от Сардиния и мастиково дърво от Икария. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 5 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 5 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 6 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 22 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 23 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.