четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6455 прочитания

    100 неща, които успелите хора правят

    Радвате ли се на успеха на другите?
    11 септември 2017, 13:58 a+ a- a

    На 14 септември в България излeзe „100 неща, които успелите хора правят“ от Найджъл Къмбърланд („Обсидиан“). Популярният мотивационен експерт предлага кратки и лесно приложими упражнения за успешен живот.

    Книгата ни насочва какво да правим и как да свикнем да го правим.

    Ето и някои от съветите в нея:

    Родени сте като оригинали, не умирайте като копия.

    Не се тревожете за нещата извън контрола ви.

    Купувайте си преживявания, не вещи.

    Не можете да промените миналото си, а само начина, по който го възприемате.

    Публикуваме откъс от книгата, без редакторска намеса: 

    „ОЦЕНЯВАЙТЕ ОНОВА,КОЕТО ИМАТЕ

    Бъдете благодарни за онова, което имате, и спрете да се оплаквате – досаждате на всички, нямате полза и не решавате своите проблеми. - Зиг Зиглар

    Тревата у съседа винаги е по-зелена... докато не започнете да оценявате онова, което имате. Ако постоянно копнеете за следващата голяма придобивка, била тя статус или материално притежание, ще бъдете недоволни и напрегнати. Решението на проблема е да сте благодарни за онова, което имате. Спрете се за момент да го оцените истински.

    Вероятно ще установите, че всъщност не ви трябва нищо друго. А не е ли хубаво да осъзнаете, че вече имате всичко, което ви е нужно?

    Това не означава, че не трябва да се опитвате да се усъвършенствате, но се научете да сте благодарни за сегашното си положение. Ако не можете да се радвате на постиженията и придобивките си днес, кое ви кара да мислите, че ще се радвате на спечеленото утре?

    Не се сравнявайте с другите. Никого не го е грижа за оценките на децата на съседа или колко е голям телевизорът му. Състезаването с околните е като надпреварата във въоръжаването.

    Купувате нова кола по-висок клас, някой друг си взема още по-хубава. Сега пак вие сте на ход, освен ако не махнете с ръка – а именно това трябва да направите, за да прекъснете омагьосания кръг. Не се сравнявайте с другите.

    НАПРАВЕТЕ ТОВА: Радвайте се за другите

    Добър начин да елиминирате завистта, която лежи зад манталитета „оттатък тревата е по-зелена“, е да се радвате на успехите на другите. Изкажете похвала на приятел, който току-що е получил повишение във фирмата си, и празнувайте с него. Отдадете ли се на позитивни емоции, цялото ви същество реагира позитивно. Опитайте го още днес в социалните мрежи. Вместо да игнорирате или да лайкнете неохотно новина, която споделя някой от контактите ви, оставете коментар, в който го поздравявате искрено и сърдечно. Скоро ще установите ползата от тази промяна в отношението ви – ще ви се отплатят със същото.

    Сами си доливайте чашата

    Наскоро чух, че чашата не била наполовина пълна, нито пък наполовина празна, а просто чаша, която винаги може да се долее. Колко прекрасна гледна точка към живота. Седнете и направете списък на онова, което имате, което сте постигнали и преживели. Фокусирайте се върху течността в чашата си, а не върху празното пространство.

    Спрете да сравнявате размера на чашата си с този на другите. Срещу всеки ваш познат, който има повече от вас, стоят милиони, притежаващи по-малко. Светът е пълен с хора, които биха се радвали на вашата зелена трева.

    Обмислете списъка си и веднъж щом постигнете душевно равновесие относно онова, което имате, ще сте в изгодна позиция да планирате какво е важно за вас оттук нататък, без да сте движени от завист, а само от собствените ви позитивни цели да изживеете живота си пълноценно.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 38 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 1 час
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 2 часа
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните