петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6548 прочитания

    Повече социални контакти, по-дълъг живот?

    Начинът на живот е много по-важен за дълголетието от гените, твърди социологът Сюзън Пинкер, която изследва навиците на живот на столетниците в Сардиния
    15 септември 2017, 14:35 a+ a- a

    Навсякъде в развития свят жените живеят средно от шест до осем години по-дълго от мъжете. Това е една огромна пропаст...  Но в света има едно място, където мъжете живеят средно колкото и жените.  Това е красивият остров Сардиния в Средиземно море. Той е една от т.нар. „сини зони“ в света - места, където има свръхконцентрация на дълголетници. Сардиния се отличава от всички останали „сини зони“ по това, че там съотношението на столетниците жени и мъже е едно към едно. За сравнение в другите такива области жените столетници обичайно са в пъти повече от мъжете (4:1). 

    Социологът Сюзън Пинкер решава да проучи на какво се дължи това и започва да изследва генетичния профил и навиците на живот на местните. И достига до следното заключение: начинът на живот е много по-важен за дълголетието от гените. Оказва се, че гените играят само 25-процентна роля в дълголетието, докато начинът на живот съставлява останалите 75%. 

    Какво е необходимо, за да доживеем до 100 години или повече? Какво правят жителите на остров Сардиния? Оказва се, че социалната интеграция и близките взаимоотношения са в основата на дългия и здравословен живот. Дори архитектурата и инфраструктурата на това място насърчава общуването и близките контакти между хората. Според Пинкер социалната изолация, в която живеят много хора днес, особено в развитите общества, крие сериозни рискове.

    На сцената на TED Сюзън Пинкер ни среща с различни столетници, които живеят на острова, опитвайки се да изведе формулата на дълголетието. Това, което установява, е, че всички те живеят в големи семейства или винаги са заобиколени от много хора. Никой от тях не живее самотен живот в изолация. Според Пинкер това е и една от причините жените да живеят по-дълго от мъжете. Те като цяло са склонни да общуват повече и да поддържат повече приятелства.

    Изграждането и поддържането на разнообразни човешки взаимоотношения със сигурност е предпоставка да живеем по-дълго, заключава Сюзън Пинкер. И ни кара да се замислим... с колко хора общуваме очи в очи през деня; говорим ли си със съседите; а с човека, който всяка сутрин ни прави кафе; заговаряме ли жената, която всеки ден разхожда кучето си край дома ни; членуваме ли в някакъв клуб... Защото тези взаимодействия са едни от най-силните предпоставки за това колко дълго ще живеем.

    Вижте видео: 

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 17 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам