четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10032 прочитания

    Всеки от нас може да плува в ледени води

    Контролът на дишането и на ума и излагането на студ разгръщат човешкия потенциал, казва Уим Хоф, познат като „Ледения човек“
    18 януари 2018, 13:23 a+ a- a


    „Студът има силата да ни разкрие истинския човешки потенциал – ако му позволим.“ - Уим Хоф. Снимка: Facebook

    Той изкачва снежни планини само по шорти, плува в ледени води, прекарва почти два часа потопен в ледена камера и записва 26 световни рекорда в „Книгата на Гинес“. Той е  Уим Хоф, популярен като „Ледения човек“, и многократно показва колко голям потенциал крие човешкото тяло. Стига ду му позволим да се изяви...

    „Когато плувам в ледените води, не чувствам студа, чувствам силата. Не усещам болка, защото аз съм по-силен от болката в този момент“, казва Уим. Удивителното е, че „Леденият човек“ не е такъв по рождение, а постига всички тези неща с тренировки – на ума, на дишането и на тялото. И твърди, че всеки от нас може да постигне това. „Съединяване на ума, духа и тялото. Това е всичко!“, казва Уим Хоф. „Когато ум, дух и тяло се слеят, сетивата ви са под ваш контрол.“

     Уим развива свръхчовешки способности с помощта на дихателни и физически упражнения, концентрация на ума (медитативни практики) и постепенно излагане на студ.

    Дихателните техники включват дълбоко вдишване и издишване. В ежедневието човек не диша с целия си капацитет, дишането е плитко и учестено. Така в тялото се задържа много повече въглероден диоксид и киселина от нормалното и много по-малко въздух достига до всяка една точка, което от своя страна пречи на пълноценното функциониране на органите и мозъка. Дълбокото дишане, казва Хоф, разбива тази киселинност, насища с кислород клетките и всички системи в тялото започват да функционират много по-оптимално.

    Медитацията, контролът на ума и леки физически разтягания са другите компоненти на метода на „Ледения човек“, благодарение на които проявява свръхчовешки способности. Концентрацията и медитацията помагат за осъзнаване и разгръщане на вътрешната сила. За разлика от традиционната медитация обаче, която обикновено води до отпускане и релаксиране, упражненията за концентрация на Хоф отвеждат тялото към активно състояние, висока издръжливост и постигане на свръхрезултати.  

    И, разбира се, редовното излагане на студ е неизменна част от неговия метод. Излагането на студ или т.нар. „студена баня“ подсилва имунитета и намалява т.нар. инфламация на тялото, която се свързва с депресивни състояния. Друга полза, която Хоф изтъква, е увеличеното производство на т.нар. кафява мастна тъкан.  Кафявите клетки изгарят калории, като ги превръщат в топлина. Това позволява по-силно излъчване на телесна топлина при ниски външни температури.

     „Мисля за студа като за величествена сила. Просто ми помага, тренира ме, връща ме към природата... И така не просто устоявам на студа, аз обичам студа“, казва Уим. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 8 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 9 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 9 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 11 часа
    преди 14 часа