събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5416 прочитания

    Нов тип светлина може да захрани квантовите компютри

    Фотони ще могат да бъдат групирани и да споделят информация
    20 февруари 2018, 15:11 a+ a- a

    Фотоните са основна частица от квантовата система, но в момента не взаимодействат помежду си. Изследователи от Масачузетския технологичен университет и „Харвард“ успяха да групират и наблюдават поведението на частиците, сформирайки нов тип светлина. За момента проучването е напълно експериментално, но може да позволи преплитането на фотони, което е основен елемент от развитието на квантовите компютри.

    Елементи като водород и кислород могат да се групират в двойки или тройки, сформирайки O2 (кислород) или O3 (озон). При комбинирането на два светлинни източника, фотоните преминават един през друг и не взаимодействат помежду си. Това е поради факта, че те нямат маса или заряд. Въпреки това те могат да бъдат заредени под формата на рентгенови или гама лъчи.

    За да групират светлинните частици, изследователите излъчиха светлина от слаб лазер през плътен облак от атомите на рубидий, охладени до малко над нулата. Вместо да напускат облака един по един, фотоните се групират в двойки или тройки. Освен това те придобиват маса.

    Получените плетки са много по-тромави. Вместо да се движат със стандартната си скорост от близо 300 хил. километра в секунда, те се придвижват 100 хил. пъти по-бавно. Преминавайки през атомите рубидий фотоните предават част от енергията си. Въпреки това поради процес, наречен „блокада на Ридбърг“, съседните атоми не могат да бъдат възбудени до същата степен, като по-малко повлияният атом и фотонът образуват хибрид, наречен „поларитон“. Преминавайки през поларитони, фотоните взаимодействат един с друг по начин, по който не биха взаимодействали в обикновена среда. Някои от тях остават групирани дори след напускането на облака. Това се случва бавно на квантово равнище – за една милионна от секундата между влизането и излизането.

    Това не е първият път, в който учени успяват да комбинират фотони. Членове на съшия екип успяха да получат двойки фотони през 2013. Новото откритие обаче постига за пръв път принудено и целенасочено взаимодействие между частиците.

    Откритието не е значимо само за физиката. То може да отключи нови възможности за развитието на квантовите компютри. Тройките преплетени фотони могат да служат в квибитови процесори за транспортирането на информация на големи разстояния. Комбинирането на повече фотони ще направи възможно създаването на по-издръжливи и мощни системи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 21 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство