петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6432 прочитания

    Биткойн, форекс търговия и ипотека на апартамент чрез една платформа

    Вижте повече за проекта на една софтуерна компания в България
    23 февруари 2018, 08:47 a+ a- a

    На ден през 10-те най-големи криптоборси в света се търгуват активи на стойност от близо 9 млрд. щ.д., сочи справка в CoinMarketCap. Сумата е около 5 пъти по-малка от дневния обем на Нюйоркската фондова борса, но е достатъчно апетитна, за да привлича постоянно нови играчи. Голяма част от тях се конкурират чрез по-ниски такси или предлагане на по-редки криптомонети. Паскал Таларида е заложил на по-нестандартно решение. Неговата компания „Джарвис“ разработва платформа, която да позволи: търговия с криптовалути и фиатни пари, изпращане на средства към банкомат и дори ипотекиране на апартамент само с няколко кликвания. Вижте какво разказа младият предприемач за проекта си, който разработва в България пред Economy.bg:

    Г-н Таларида, досега сте се занимавали с форекс търговия, каква е причината да се насочите към блокчейн технологиите?
    Визията, която имам. Във Франция финтех компаниите бяха обект на големи надежди. Да, факт е, че благодарение на тях сега банките предлагат по-добро клиентско изживяване, но по същество индустрията не се промени. Банковата система си остана консервативна и откъсната от новото време. От друга страна блокчейн технологиите  и децентрализацията реално могат да променят финансовия свят. Например можете да качите в блокчейн нотариалния акт за Вашето жилище. След това може да генерирате тоукъни, които да дават право на процент от доходите, които това жилище ви носи, да речем, под формата на наем. Може лесно да дадете назаем пари на друго физическо лице, което в момента има нужда от тях, и да получите впоследствие по-висока сума. Съществуват най-различни блокчейн приложения. Основният проблем, който аз виждам, е, че те не са свързани помежду си. Затова и създадох „Джарвис“. Партнирам си с хора, които имат успешни брокерски фирми зад гърба си, и вярвам, че техният опит ще ни помогне по-бързо да се сдобием с всички необходими лицензи по цял свят. Моят 11-годишен опит като трейдър също ще бъде много полезен, защото чудесно знам от какво имат нужда нашите потребители.

    Защо решихте да реализирате проекта си тук, в България?
    Голяма част от опита си съм натрупал като трейдър във финансовата сфера. Това ми даде възможност доста да пътувам. Почти всяка година се местех в различна държава. В България ми хареса. Освен това прецених, че тук мога да направя нещо наистина мащабно. Животът в страната не е толкова скъп и това ти дава възможност да поемеш повече рискове. Не бих могъл да започна подобен проект във Франция например. Също така в България има много добри разработчици.

    Колко души работят в „Джарвис“?
    В компанията работят малко над 40 души. Една част от тях са в България, други в Русия. Екипът ни постоянно се разраства, доскоро бяхме едва 20 души. Основно търсим да наемем още разработчици и проджект мениджъри.

    Планирате да създадете платформа за търговия с криптовалути. Какво предвиждате да бъде различно в този проект в сравнение с другите предложения на пазара?
    Искаме да създадем финансова екосистема, едно място, от което да можете да управлявате всичките си активи. Това ще бъде първата платформа, която с една регистрация, ще дава достъп до повечето пазари в света. В момента съществуват множество полезни приложения, базирани на блокчейн. Проблемът е, че всяко от тях съществува само за себе си. Ние ще опитаме да ги интегрираме в една система, така че да получим синергия. Идеята е всичко да бъде на един клик разстояние. Ще има два интерфейса - един за начинаещи трейдъри и другия за такива, които са напреднали. В базовия вариант ще представлява система за управление на портфолио. Най-общо определяте какъв процент от средствата ви в какви активи да бъде обменен. Системата също ще може да ви предлага опции за инвестиране. Във версията за напреднали ще може да ползвате множество блокчейн приложения. Включително такива, чрез които да превръщате вещите си в криптоактиви.

    На каква фаза е проектът Ви и какви са плановете Ви за развитие?
    Планираме потребителският интерфейс да е готов през месец март, а с работеща бета версия да разполагаме през април. На този етап ще предложим борса, която да позволява търговия с фиатни валути и криптовалути. През тази и следващата година ще работим за подобряване на продукта и за свързването му с основни пазари. Основен фокус за нас ще бъде и спазването на различните регулации. Ключът към създаването на успешен продукт, който да се ползва масово, е той да съответства на всички законови изисквания.

    Използвате ли готови решения, върху които да надградите, или създавате този софтуер от нулата?
    По-голямата част сме създали от нулата, но си партнираме с няколко компании в световен мащаб, които са ни помогнали, давайки ни например библиотеки. Така че работим с различни библиотеки и ги моделираме, за да изглеждат така, както ние искаме. За софтуерната част, която свързва купувача с продавача, също си партнираме с друга компания, специалист в областта. Това ни позволява да направим продукта си по-бързо и да се съсредоточим върху дизайна.

    Как ще се справите с предизвикателствата, свързани със сигурността?
    На първо място е хардуерът. Съветвам, ако искате да имате най-високо ниво на сигурност, да ползвате USB key. Частните ви ключове могат да бъдат съхранявани на него. Така не можете да бъдете хакнати. Нашият сървър също няма да бъде интересен за хакерите, защото пробив в системата ни ще коства много усилия и в крайна сметка ще бъде безполезен. Ще комбинираме най-доброто от двата свята: на децентрализация и централизация. Така ще имаме и сигурност, и скалируемост.

    Тествали ли са потребители софтуера ви досега?
    Пуснахме прототип с ограничена функционалност в края на миналата година. Близо 400 души са пробвали версия, която позволява търговия на форекс пазара. Все още никой не е тествал пълната функционалност на софтуера.

    Притеснявате ли се, че банки или други финансови компании могат да откажат да работят с Вас? Случвало се е на други криптоборси...
    Това обикновено се дължи не неспазване на правилата от страна на самите борси. Към момента Visa и Mastercard работят с други криптоборси.

    Как ще реализирате приходи?
    Ще взимаме комисиона върху обема. Това е. Ще се използват дебитни карти и също така ще инвестираме в банкомати. Ще взимаме малка комисиона от всичко това, а самата платформа ще бъде свободна. Идеята е да привлечем много потребители бързо. Работим усилено и по скалируемостта на проекта. Ако имате 10 хил души, това е ок, но когато се целите в милиони, е различно. Разработили сме собствена архитектура, която ни прави лесноскалируеми.

    Колко банкомата мислите да поставите и къде?
    На първо време правим прототипи. Не искаме да създаваме огромна мрежа, защото наличието на банкомати е основно с маркетингова цел. Показваш какво можеш. Също така подготвяме много интересен софтуер за самия банкомат, така че това няма да е  един обикновен банкомат.

    А кое точно Ви прави лесноскалируеми?
    Не мога да разкрия подробности. Но нека вземем за пример Binance. Когато те имат много клиенти, сървърите им се претоварват. Намерили сме начин да преразпределим това натоварване, така че да не се стигне до забавяне. Мога да спомена само, че ще използваме компютърна мощност от множество хора. Предвидили сме и други мерки.

    Колко пари са инвестирани в този проект досега и как планирате да се финансирате за в бъдеще?
    Сумата достига приблизително 280 хил. евро. Обмисляме да се обърнем към фондове за рисково инвестиране на по-късен етап, защото правното обслужване на проекта ще струва много пари. За да бъде една борса много добра и ефикасна, имате нужда от ликвидност. Трябва да си партнираме с банки или други компании, които да ни дадат тази ликвидност. Планираме и първоначално предлагане на криптомонети.



    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 3 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 18 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 19 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 19 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство