четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4879 прочитания

    Излиза автобиографията на Бенджамин Франклин

    Мемоарите на Франклин са отдавна признати за класика, за образец на мемоарна литература
    12 март 2018, 13:48 a+ a- a

    Бенджамин Франклин е американски политик, общественик, учен, издател, дипломат, изобретател и един от Бащите основатели на САЩ. Играе важна роля в осигуряването на помощта на Франция за революцията, признаването на независимостта на колониите от Великобритания и създаването на Конституцията на САЩ.

    В началото на годината издателство „Апостроф“ постави началото на нова поредица, посветена на биографиите на значими исторически личности. След биографията на Кралица Виктория от Литън Стрейчи втората книга, която се присъединява към колекцията, събира мемоарите на Бенджамин Франклин.

    Мемоарите на Франклин са отдавна признати за класика, за образец на мемоарна литература. Образът на големия американски държавник, печатар, физик, общественик, изобретател, философ, писател, борец за независимост и свобода не може да не привлече читателя със своята многостранност и скромност, с вечно свежия си ум и стремеж да върши добро, да бъде полезен за хората. Всичко около него, което е нередно – от калните улици на Филаделфия и Лондон до политическите опасности – спира вниманието на Франклин и с необикновения си такт той се заема да го поправи.

    Книгата проследява как в периода на разцвета на капитализма се изгражда неговата личност, какви морални, обществени, лични и политически идеали е имал и с какви средства си е служил при трудните положения, в които времето го е поставяло.

    Мемоарите, претърпели действително стотици издания на всевъзможни езици, имат дълга история. Франклин ги пише на 4 пъти в продължение на 19 години – започва ги на 65-годишна възраст, но смъртта му през 1790 г. изпреварва тяхното завършване. Оттогава насам мемоарите му претърпяват различни редакции, а стремежът на сериозните изследователи и редактори е бил да запазят неправилно сложените запетайки, точки, главни букви и погрешния правопис. Всички упорито се опитват да озаглавяват „Автобиография“ това, което самият автор цял живот е наричал „Мемоари“. 

    Сега до българските читатели достига преводът на Сидер Флорин, направен по оригиналния ръкопис, както е издаден от Макс Фаранд (автентичния текст), с изключение на двете писма, включени в книгата по нареждането на автора.

    Съвсем скоро още една книга ще обогати поредицата биографии на „Апостроф“ – тази на Кралица Елизабет I, последния монарх от династията на Тюдорите.

     

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 4 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 4 часа
    преди 20 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 21 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 21 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата