събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15879 прочитания

    Да се научиш да управляваш фирма...или поне себе си още в гимназията

    За възможностите, които обучението в Националната школа по мениджмънт дава, разказва Йонко Бушняшки, председател на УС на организацията
    16 март 2018, 19:07 a+ a- a

    Снимка: Йонко Бушняшки

    Националната школа по мениджмънт (НШМ) е основана през 1990 г. от група съмишленици. Първоначално е регистрирана като Градска школа по мениджмънт за средношколци. Впоследствие в продължение на няколко години се поддържат филиали и в други градове – Кърджали, Велико Търново и Бургас. НШМ е организация с нестопанска цел, осъществяваща дейността си в обществена полза, накратно - не се стреми към печалба. Нейният правен статут и ентусиазмът на шепа хора са дали възможност на близо 7 хил. ученици да се обучават по основни икономически дисциплини почти безплатно и да получат удостоверение за допълнителна квалификация по „Фирмено управление“ като допълнение към своята диплома за средно образование.

    Школата работи с екип от опитни университетски преподаватели, а учебният план е базиран на австрийска учебна програма. Наред с традиционните лекционни форми се използват практически и иновативни методи на обучение - симулации, групови тренинги, делови и бизнес игри, решаване на казуси.

    Срещнахме се с г-н Йонко Бушняшки, председател на Управителния съвет на Националната школа по мениджмънт, за да ни разкаже повече за приема и обучението в школата. Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

    Снимка: Ученици по време на лекция в НШМ

    Г-н Бушняшки, какво обхваща обучението в Националната школа по мениджмънт?
    Обучението е с продължителност от 2 години, в рамките на които се изучават петнадесет основни теми. Някои от тях са: Бизнес етикет и протокол, Микро- и Макроикономика, Маркетинг, Финанси, Право, Държавно управление, Предприемачество и Бизнес планиране...Дори сме включили Европейска интеграция, защото вярваме, че да се познават водещите процеси в Европа е полезно. Учебните предмети се преподават от университетски преподаватели. Партнираме си с Института за следдипломна квалификация към УНСС. Това дава възможност нашите ученици да получат и международно признато удостоверение за допълнителна квалификация. Но освен на традиционните дисциплини, обръщаме сериозно внимание и на социалните умения. Считаме, че те са много важни за всеки. От гледна точка на работодателите, много често именно социалните умения дават конкурентно предимство в професионалната реализация на хората. При добро желание човек може да намери всякаква информация, така че да повиши своята квалификация. Но социалните компетенции или т.нар. меки умения се изграждат през целия живот, и колкото по-рано се сложи началото на този процес чрез подходящо структурирано обучение, толкова е по-ефективен е той.

    Как учениците в НШМ развиват своите меки умения?
    В рамките на обучението организираме летни школи. Те са с продължителност една седмица и последните години ги провеждаме в Банско. По време на летните школи разделяме нашите курсисти на малки групи, в рамките на които заедно с психолози те работят по конкретни теми. Например: ефективна комуникация; умения за презентиране, за работа в екип; умения за справяне със стреса, за планиране на времето. Стараем се да ги провокираме да бъдат проактивни. Отделно от това организираме състезания и симулации. Имаме наша авторска игра „Фирми и имоти“, която представлява търговия с имоти, акции и пари, и винаги предизвиква големи емоции сред учениците. По-важното обаче е, че ги стимулира да използват всичко научено, докато се забавляват. Едно да четеш за нещо, друго да го преживееш.

    Колко време отнемат съботно-неделните занимания?
    Съботно-неделните занимания са винаги следобед. Отнемат от три до четири астрономически часа. Занятията се посещават веднъж седмично. Обучението се извършва на блокове.
    Всяка дисциплина приключва с изпит. Изпитите са писмени, тестове. Спазваме правилото, че ваканциите са свещено време за учениците и не ги ангажираме, с изключение на лятната школа. Реалната продължителност на обучението е година и няколко месеца, но предвид периодите на ваканции, сме фиксирали 24 месеца.

    Колко струва обучението в НШМ?
    Учениците са освободени от учебни такси или задължение да закупуват учебни материали. Плащат административна такса за записване в размер на 25 лв. и такса за явяване на изпит в същия размер. Лятната школа миналата година струва 260 лв. за 7 дни с осигурен транспорт и пълен пансион. С натрупване общата сума за двете години е близо 500 лв. Сумата е символична на общия фон, но тъй като целта ни е да сме максимално достъпни за будните младежи, които искат да се образоват, предлагаме възможност и за разсрочено плащане. Винаги търсим работещ вариант. Отворени сме и към партньорста, ако някой иска да ни подпомогне или да осъществява съвместна взаимно полезна дейност с нас.

    Снимка: Ученици в НШМ по време на групови задачи

    Колко ученици приемате по време на прием? Какви са изискванията?
    Типично на година приемаме между 80 и 120 души. Част от тях отпадат в процеса на обучение. Това е нормално предвид възрастта им - желанията и потребностите им се променят. Около 30% от първоначално записалите се завършват. За нас това съотношение е добро, защото крайната ни цел е да дадем възможност да будни деца да имат достъп до качествено образование. В действителност само най-добрите заслужават своите дипломи. Ако искахме да печелим от това, естествено щяхме да намерим начин да задържаме учениците или да им събираме пари предварително. Имаме две основни изисквания към учениците. Първото е да имат навършени 15 години. Горната граница е 18 години. Трябва да бъдат ученици в гимназиален етап на образование към момента на записване. Второто ни изискване е свързано със средния успех на учениците. Общо за последните три училищни срока, този успех трябва да е минимум добър 4. Така си гарантираме минимална грамотност, а в някаква степен този показател показва какво е отношението на човек към ученето. Иска ни се да поддържаме среда на будни, мотивирани хора.

    До кога могат учениците да подават заявления за прием?
    Заявленията могат да бъдат подавани онлайн и на място до 23 март включително.

    Снимка: Ученици от НШМ, преминали лятна школа

    Как става дипломирането?
    За да се дипломира ученик, трябва да е присъствал на минимум една лятна школа, да е положил всички изпити, да е представил дипломна работа в края на обучението си и да е преминал държавен изпит, който е обобщение върху целия изучаван материал. За хората, които отделят още една седмица през лятото за втора лятна школа, дипломирането е по-лесно. Първоначално учениците тръгват с една нагласа. Много често се възмущават, че уикендите, вместо да са навън в Борисовата градина, да речем, стоятв учебната зала и се занимават с учене на сложни предмети. Когато обаче приключи обучението, казват: „Защо свърши толкова бързо. Искаме още“.

    Според вас може ли играта да навлезе по-широко в българското образование?
    Играта трябва да навлезе по-широко в образованието. Атмосферата в училище трябва да бъде по-динамична. И това не е толкова трудно. Например съвсем наскоро приключи един наш международен партньорски проект, съфинансиран от ЕС по програма Еразъм+. Нарича се CL@SS – Competences Learning at Secondary Schools. В този проект по идея на една чешка консултантска компания трансферирахме и разработихме упражнения, които могат да се използват в часовете по различни предмети и имат за цел да развиват меките умения, като се включват елементи от преподавания предмет. Създали сме онлайн платформа с безплатен достъп, чрез която всички желаещи учители могат да изберат по всяко време подходящо упражнение на базата на учебен предмет и видове социални умения, които считат, че искат да развиват или упражняват в дадения час. В резултат от друг предишен наш проект, разполагаме също и с готова методология, чрез която учителят може да прилага коучинг подхода в работата с учениците си. Въобще, възможности има, всичко е въпрос на желание.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство