петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10170 прочитания

    Какво бъдеще очаква човечеството?

    В новата си книга „Homo deus. Кратка история на бъдещето“ израелският професор по история Ювал Ноа Харари дава отговор на този въпрос
    20 април 2018, 12:05 a+ a- a

    На 30 април в България излезе „Homo deus. Кратка история на бъдещето“ от израелски професор по история Ювал Ноа Харари и автор на международния бестселър „Sapiens. Кратка история на човечеството”, съобщават от издателство „Изток-Запад“. 

    В зората на третото хилядолетие човешкият род се събужда, протяга се и разтърква очи. В ума му все още кръжат откъслеци от ужасен кошмар: „Имаше някакво място с бодлива тел, огромни облаци с формата на гъби. Но това е просто лош сън.“ Човечеството отива в банята, измива лицето си, оглежда бръчките си в огледалото, после си приготвя чаша кафе и отваря тефтерчето си: „Сега да видим какво е на дневен ред днес.“

    В международния бестселър „Sapiens“ Ювал Ноа Харари ни показа как човешкият род надделява в битката за оцеляване и завладява планетата. В „Homo deus“ – своята нова, не по-малко завладяваща и провокативна книга, той насочва поглед към бъдещето на човечеството и стремежа на хората да станат богоравни.

    Човешкият род днес е в състояние да овладее масовия глад, епидемиите и войната. Те вече не са непонятни и неконтролируеми природни сили, а предизвикателства, които могат да бъдат преодолени. За пръв път в историята повече хора умират от преяждане, отколкото от глад; от старост, отколкото от заразни болести; повече хора се самоубиват, отколкото са убити от войници, терористи и престъпници.

    Какви тогава ще са занапред най-важните точки в дневния ред на човечеството? Изкуственият интелект и надмогването на смъртта? Ще се превърнат ли хората в „богове“ и как ще защитят този крехък свят от собствената си разрушителна сила?

    Вижте част от отзивите за книгата:

     „Homo deus“ ще ви шокира. Ще ви завладее. Но преди всичко ще ви накара да мислите по начин, по който никога по-рано не сте го правили.“  – Даниъл Канеман, израелски психолог и Нобелов лауреат

    „Вълнуващо е да видиш как един толкова талантлив автор свободно прекрачва границите между толкова научни дисциплини… И навсякъде съумява да наклони призмата така, че да покаже света от различен ъгъл и да хвърли нова светлина върху онова, което си мислим, че знаем…“ –  „Файнаншъл Таймс“

    Ювал Ноа Харари e израелски професор по история и автор на международния бестселър „Sapiens. Кратка история на човечеството”. Роден е на 24 февруари, 1976 г. Преподава в Катедрата по история на Еврейския университет в Ерусалим.

    Харари за пръв път се задълбочава и специализира в средновековната и военна история в проучванията си от 1993 до 1998 г. в Еврейския университет в Йерусалим. През 2002 г. завършва дипломирането си в Ийдж Колидж, Оксфорд. 

    Оттогава той е публикувал много книги и статии, включително „Специални операции в епохата на рицарството“, „Крайният опит: Откритията на бойното поле и създаването на съвременна война“, „Концепцията за "решителни битки" в световната история“ и др.

    Сега специализира в световната история и макроисторическите процеси.

    Книгата му „Sapiens: Кратка история на човечеството“ е публикувана на иврит през 2011 г., а след това на английски език през 2014 г. Оттогава е преведен на още 30 езика. Книгата изследва цялата човешка история, от еволюцията на Homo sapiens в каменната епоха до политическите и технологични революции на 21 век. Еврейското издание се превръща в бестселър в Израел и предизвиква голям интерес както в академичната общност, така и сред широката общественост, превръщайки Харари в знаменитост. Видеоклиповете на лекции на Харари за историята на света се разглеждат от десетки хиляди зрители по цял свят.

    Харари също така предлага безплатен онлайн курс на английски, озаглавен "Кратка история на човечеството". Повече от 100 000 души по света вече са започнали този курс.

    Авторът два пъти печели награда за творчество и оригиналност през 2009 г. и 2012 г.  През 2015 г. Sapiens бе избранa от Марк Зукърбърг за неговия онлайн клуб на книгата. Марк кани своите последователи да прочетат това, което той нарича "голям исторически разказ за човешката цивилизация".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 12 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 12 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 19 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 20 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава