вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    21590 прочитания

    Биткойн променя из основи паричните отношения между хората

    За първия биткойн автомат у нас и за потенциала на криптовалутата – Павел Чорбаджийски, председател на Българската Биткойн Асоциация, пред Economy.bg
    18 август 2014, 14:40 a+ a- a

    Павел Чорбаджийски e председател на Българската Биткойн Асоциация. Собственик e на „Биткойн България” (www.bitcoin.bg) - фирмата оператор на първия биткойн автомат в България. Чорбаджийски е пожизнен член на Биткойн Фондацията във Вашингтон (bitcoinfoundation.org). Спонсор на Open Transaction (monetas.net) и член на Международния консорциум за многоезичен интернет (minc.org). Има 10-годишен опит на различни позиции в няколко български банки. Специализирал е и в чужди банки. Завършил е специалност МИО в УНСС.

    Economy.bg потърси г-н Чорбаджийски, за да ни разкаже повече за първия биткойн автомат в България, за проникването на биткойн у нас и за потенциала му в световен план.

    Г-н Чорбаджийски, този месец в София беше открит първият биткойн автомат. Какво могат хората да си купят с биткойни?
    Всичко. Все повече са търговците, които наред с логото на „Виза” и „Мастеркард” слагат и Биткойн. Най-големият процесор за биткойн плащания към момента (bitpay.com) приема по 3000 нови търговци на ден, някои от тях са от България. Предоставя възможността търговецът да продава стоките и услугите си срещу биткойни, но да получава частично или изцяло равностойността им в евро, долари или левове, без да носи валутен риск. Ако притежавате биткойни, вие ставате гражданин на света и не зависите от нито една банка, организация или правителство.

    Как точно работи биткойн автоматът?
    Потребителят подава информация на битомата за своята биткойн сметка, като сканира QR код (най-използваната разновидност на матричен баркод) със съответните данни. Подава една или една след друга няколко левови банкноти, достигайки желаната сума на покупката, след което натиска бутона „Биткойн Превод”. Voilà, това е всичко. Може веднага да се убеди в достоверността на транзакцията чрез присвоената уникална референция на превода в биткойн мрежата. След около час вече може да харчи закупените биткойни, независимо от часа на денонощието или деня от седмицата.
    В самия автомат няма биткойни, както много хора биха си помислили. Сървърът на битомата се свързва със сървър извън България, където е административното приложение. А той, от своя страна, се свързва със сървър в трета страна, който служи за уеб базиран биткойн портфейл. Никъде не се използват база данни с потребителски имена или пароли, за да бъдат „хаквани”. Трите сървъра имат 2048 битови електронни подписи, общуват само помежду си и само чрез криптирана връзка. Никой от тези сървъри самостоятелно не може да изхарчи никакви биткойни, ако не получи съответните пълномощия от останалите два при конкретната покупка. Влизането в административния панел изисква двуфакторно удостоверяване на самоличност и използва 4096 битов ключ.

    Да очакваме ли скоро да се появят още биткойн автомати?
    Определено. Това, което виждате като първи биткойн автомат в България, е само първата лястовичка. Към момента съществуват над 25 производители на биткойн автомати в света. Веселбата в тази ниша на биткойн икономиката ще започне, когато към тези начинаещи фирми се присъединят утвърдени имена, които обслужват банките и произвеждат банкомати. Вече имаме договор за сътрудничество между Bitpay и Toshiba за вграждане на биткойн модул в POS устройствата на Toshiba.

    След еднопосочния битомат следват двупосочните. След битоматите тип ATM следват биткойн POS терминалите. След единичните биткойн автомати следват мрежите от биткойн автомати. Битоматите в една мрежа в едно и също време ще предлагат различни курсове за покупко-продажба. Предоставянето на възможността за курсов арбитраж на потребителите всъщност ще е „изнесена” инкасова услуга, извършвана от самия потребител, за която той получава печалба от курсовата разлика при арбитража. Такава мрежа от битомати, с различни обменни курсове по едно и също време, ще е ценообразуващ фактор, допринасящ за разсредоточаването на биткойн борсите, където към момента се определя цената на биткойн срещу основните валути.
    Освен това битоматите ще са мултифункционални устройства, защото от „парите” на Интернет биткойн вече се превърна в „Интернета” на парите. Освен на пари, биткойн може да е и носител на допълнителна информация. Може да направите емисия на ППП чрез блок-веригата („оцветени” биткойни), прозрачно да водите книга на акционери/облигационери и да плащате дивиденти, да сключвате „умни” договори с контрагенти, чрез множествени подписи да откривате акредитиви без банки, да правите заверки или завещания без нужда от нотариуси и много, много други неща. Неща, които потребителят може да прави сам, без принудително да ползва услугите на изкуствено създадени монополи.

    Имате ли информация колко обекти/търговци у нас приемат разплащания с биткойн?
    Няма такава обобщена информация и едва ли ще намерите някъде, тъй като биткойн е разпределена криптовалута. Силата й е в това, че няма централно място, откъдето да се управлява и да се води доказуема статистика.

    В сравнение с другите страни по света къде е България по отношение на проникване на биткойн?
    Няма как да знаем каква част от наличните биткойни са притежание на българи или каква част от оборота при преводите са с участието на българи. Може да се следи каква част от търсенето в „Гугъл” с ключова дума „биткойн” идва от България, колко пъти най-използваните приложения за портфейли са свалени от потребители в България, каква част от пълноценните разклонения в мрежата са с български IP адреси, каква част от миньорите в миньорските пулове са български и др. Като използват такива статистики, някои автори подреждат България сред първите 30 държави по показател на човек от населението. Лично аз обаче не съм успял да намеря подробности за използваната методология при тези изследвания.

    Как ще коментирате решението на НАП да облага доходи от сделки с биткойн?
    Ако вие осъществявате стопанска дейност и разпределяте печалба, трябва да плащате данъци. Биткойн не трябва да прави изключение. Проблемът не е да се види и провери на каква цена сте купили биткойни и на каква сте ги продали. Належащият проблем пред НАП е друг. Трябва да се дадат указания на счетоводните фирми, по коя сметка в сметкоплана да се осчетоводяват биткойните. Освен това, когато дойде време за годишните финансови отчети и всяка фирма с актив от биткойни трябва да направи и обнародва годишен баланс, по какъв фиксинг към лева да ги осчетоводи? Очевидно нашите данъчни власти правят това, което правят всички в ЕС - чакат указания от Брюксел! Дотогава фирмите, използващи биткойн в България, ще импровизираме и ще предложим нещо на данъчните власти, което е прозрачно и - надяваме се - приемливо за тях.

    Има ли необходимост от допълнителна регулация?
    Необходимост няма, но желание за регулации от страна на регулаторите никак не липсва. Мерките за постигане на контрол върху всяка нова технология винаги се маскират като загриженост за сигурността на потребителя. Следя с интерес разговорите между Биткойн Фондацията в САЩ и финансовия регулатор на Ню Йорк за тъй наречените „битлицензи”. Това е само проект за регулация и е добре, че разумът надделя и влизането му в сила бе отложено за допълнителни проучвания.
    Много от държавите по света рискуват да допуснат грешки, като натоварват банковите регулатори с разработване на правила за криптовалутите.
    Общото между криповалутите и декретните валути, които използваме в ежедневието си, е само думичката „валута”. Точно толкова е общото между електронната поща и обикновената поща. И двете носят едно и също име – „поща” - и двете служат за пренос на информация и съобщения, но технически и организационно нямат нищо общо помежду си. Кога за последно сте писали писмо, слагали сте го в плик и сте залепяли марка върху него? Кога за последно някой е изпращал телеграма от пощата: обикновена - 48 часа, по-скъпа бърза - 24 часа, още по-скъпа светкавица - 2 часа? И така бе по целия свят „само” преди 20 години! Не ви ли напомня това днешната практика на стандартния вальор за банков превод - 2 работни дни, по-скъп - утрешен вальор, още по-скъп - днешен вальор? Приликата е удивителна. Ако банките продължават да се ослушват за новите парични системи, те рискуват след 15-20 години да се окажат в положението на сегашните пощи. Много банкови деятели сега повтарят рефрена за „истинските” пари, така както пощите по света повтаряха рефрена за „истинските” пощенски картички преди 15 години в опит да се конкурират с електронната поща.

    Как виждате бъдещето на биткойн в България?
    Бъдещето на биткойн в България ще е такова, каквото е и в другите страни на ЕС. Може и да има биткойн след 10 години, но може и да няма. Едно е абсолютно сигурно. Бъдеще без криптовалути вече е невъзможно. Ако няма биткойн, ще има някаква друга разпределена криптовалута, която ще е още по-неподатлива на цензура и държавна намеса! А думичката биткойн ще си остане нарицателно за криптовалута.

    Изчерпаем ресурс ли е биткойн?
    Разбира се. Всяко нещо, което служи за пари, трябва да е оскъдно и изчерпаемо. Ако един ресурс, който служи за пари, е неизчерпаем ресурс, тогава това нещо не е пари, а обикновени талони или купони. Купоните се печатат и раздават по целесъобразност по преценка на собствениците на печатницата или на поръчителите. Мрежовият протокол на биткойн не позволява произволни емисии на биткойн. Биткойн е ограничен до 21 милиона цифрови монети, като всяка монета може да се дели до 100 милиона единици наречени сатоши.

    Как се отразиха на биткойн фалитите на платформите за търговия с криптовалутата?
    По същия начин, по който се отразиха фалитите на „Лимън Брадърс” и „МГ Глобал” на долара. Имаше отражение за седмица-две или месец-два, след което цената се възстанови.

    Как най-големите световни икономики възприемат биткойн?
    Нееднозначно е и няма някаква закономерност. Отрицателно е в страни като Канада, Русия, Норвегия. Властите в тези страни обявиха, че не препоръчват ползването на биткойн и не могат да гарантират нищо, свързано с биткойн. В Канада в началото дори се опитаха да го обложат както с такса продажба по подобие на обичайните стоки в магазините, така и с данък върху капиталовата печалба. Страни като Индия и Бразилия нямат официална позиция досега.
    В страни като Китай и САЩ е силно противоречиво. Китай на няколко пъти затваряха борсите за биткойн, а след това отново ги отваряха. В САЩ някои щати поставиха такива условия, че на практика забраниха биткойн автоматите, но пък в Калифорния обявиха биткойн за законни пари. В Ню Йорк регулаторите все още умуват. Как да забраниш нещо, когато не можеш да наложиш спазването на забраната? А от друга страна, как да се лишиш от такава норма на печалба, каквато предлага долара? Разходите за напечатването на една 100 доларова банкнота са само 17 цента. А ако създаваш по 50 милиарда долара на месец само с няколко натискания на клавиши по клавиатурата, разходите са още по-малко... От трета страна пък си изхарчил златото, което други държави са ти поверили на отговорно пазене?! А биткойн е добър заместител на златото и може да отклони част от платежоспособното търсене на злато. Определено САЩ ще имат най-сложното отношение към биткойна и не се знае в крайна сметка кое лоби във Вашингтон ще излезе най-силно.
    По-скоро положително е отношението в държави като Великобритания, Швейцария и Сингапур. Финансовият министър на Великобритания обяви преди няколко седмици, че възнамерява да направи страната си лидер в областта на новите парични системи. Няма изненада. Бившият британски премиер Гордън Браун продаде английското злато в края на 90-те по 500 долара тройунцията и при задаващото се хиперинфлационно цунами Обединеното кралство няма какво толкова да губи. Две от най-големите биткойн борси, като Bitstamp и Kraken, са домицилирани в Лондон. Кантонът Цуг в Швейцария вече е известен като световната криптодолина. Два от най-обещаващите проекти, свързани с новите парични системи, като Etherium и Open Transaction, вече преместиха персонала си там. В Цуг се намира и наскоро създадената от учени в MIT и CERN свръхсигурна електронна поща Protonmail.

    Какъв е потенциалът на биткойн?
    Биткойн е революция. Разбива всеки изкуствено създаден монопол в икономиката. Променя из основи паричните отношения между хората. За пръв път в човешката история може да изпращате или получавате пари от напълно непознати хора от другия край на планетата при символична такса и без необходимост от доверено трето лице, което да удостоверява самоличността на двама ви.
    Едновременно с това не трябва да се забравя, че биткойн все още е един лабораторен опит. Има всички изгледи този опит да е успешен. И все пак, ако решите да използвате биткойн с инвестиционна цел, трябва да знаете много добре какво правите! Не рискувайте пари, които не може да си позволите да загубите с усмивка!
    Целта на пъвия биткойн автомат е преди всичко образователна. Всеки в България да има лесен достъп и възможност да си купи биткойни за една скромна сума от 10, 20 или 50 лева, за да усети какво означава да носиш сам отговорността за собствените си пари и съответно да се прецени дали това не е прекомерна тежест за конкретния човек. Много от хората ще решат, че е по-добре да преотстъпят тази отговорност на други лица, както е сега с банките. Разбираемо е, биткойн не е за всеки. Пълната финансова свобода изисква и пълна отговорност. Биткойн е само за онези , които притежават съответните умения и предпочитат сами да сгъват финансовия си парашут.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 28 минути
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 1 час
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 2 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 5 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 6 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 8 часа