петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15281 прочитания

    Диана Стефанова, VMware: Имаме голямо желание да помогнем на ИТ индустрията в България

    Какво представлява новата инициатива за безплатно обучение на софтуерни специалисти, научете от управляващия директор на технологичната компания за България
    15 юни 2015, 17:35 a+ a- a

    VMware стартира програма за безплатно обучение на софтуерни специалисти в България. Инициативата е на местния офис на компанията.

    Всеки желаещ може да кандидатства, като основните изисквания към студентите са базови познания по програмиране и добро владеене на английски език. На 20 юни 2015 ще бъдат избрани първите 20 таланти, които ще станат част от VMware Talent Boost. Селекцията ще се извършва на база интервю или задача по програмиране. Най-добре представилите се студенти ще получат и предложение за стаж в най-големия център за разработки на VMware в EMEA.

    Срещнахме се с Диана Стефанова - управляващия директор на VMware България, за да ни разкаже повече за инициативата, която стартират.  Как реално протича обучението и какво е научил, сподели Валери Цолов – студент  в Нов български университет, специалност „Мрежови технологии“ , който е бил част от пилотната програма.

    Какво представлява програмата на VMware, в която ще се обучават безплатно софтуерни специалисти и кой може да се включи?

    Г-жо Стефанова, разкажете ни за програмата, в която ще обучавате безплатно софтуерни специалисти. Кой може да се включи и какви са условията? 
    Тalent Boost е платформа за интензивно обучение на курсисти, които в случая са студенти, като има две страни на обучението. От една страна е подобряване на познанията – чисто теоретичните знания, и привеждането им на по-високо ниво. По-интересната страна е практическата страна, защото по време на тези шест седмици, в които продължава Тalent Boost, курсистите имат възможност да се потопят в реалната технологична среда, да решават реални практически задачи, с които нашите служители тук всекидневно се сблъскват и решават. Това, което мен много ме впечатли и ме радва в тази програма, е, че всъщност и концепцията, и реализацията са плод на нашите служители и инженери. Те са тези, които водят курсовете, те направиха цялата програма, защото видяха от какво има нужда на пазара.  

    Към кого е насочена най-вече тази програма? Кандидатите трябва ли да имат познания в ИТ областта?
    Определено, да.  Очакваме да дойдат с добри базови познания по обектно ориентирано програмиране, алгоритми, бази данни, структури от данни. Като цяло искаме много добро ниво. Ще имат една входна задачка, която се дава на кандидатите за програмата, като има и интервю. Причината е, че това е интензивна шестседмична програма и ако нямат това ниво, ще им е трудно да достигнат нужните резултати.Казахте шестседмична програма. Това не е ли твърде кратък период? Какво ще научат за това време? Какво реално ще могат след като приключат обучението си?
    Да, шест седмици не е дълъг период, затова е абсолютно необходимо да се имат тези базови познания. Това, което ще надградим, освен по-задълбочени познания в чисто теоретичната част, ще имат практическите задачи, симулиране на работната среда. Ще се потопят в ежедневието на инженерите на VMware, което е наистина ценното и в крайна сметка е от полза на тези курсисти. Така те ще научат различни неща в различни аспекти. 


    Как и къде реално ще протече програмата, във вашия офис ли? 

    Да, курсистите ще бъдат в офиса на VMware. Има зали, определени за това. Ние сме инвестирали много в тях и те разполагат с цялостната инфраструктура, лицензи за достъп до сървърно пространство, всичко, което им е необходимо, за да усетят и да работят по нещата, по които нашите служители работят реално.

    Валери Цолов е студент в Нов български университет, специалност „Мрежови технологии“ , втори курс. Той е бил един от участниците в тестовото издание на Talent Boost и е сред първите избрани кандидати да започнат кариерата си в VMware България, където в момента работи като младши софтуерен разработчик във VMware.

    Той разказа, че е решил да се включи в пилотното издание, защото според него обучението е отлична възможност за един човек, намиращ се в началото на своя кариерен път, да разшири познанията си за софтуерното инженерство, да придобие практически умения и да се сблъска с реална среда за софтуерна разработка. Влияние е оказал и фактът, че негов приятел, преминал това обучение, му дал много позитивна обратна връзка. И не на последно място, разбира се, възможността да започне стаж във водеща технологична компания.

    Валери споделя, че занятията се състоят от два компонента - лекции и упражнения, в които прилагаш наученото от лекциите. По време на упражнението има лектори, към които участниците могат да се обръщат с въпроси. Наученото се оценява посредством тестове и практически разработки. Обучението включва голям набор от теми, целящи да запознаят всеки един от кандидатите с целия процес по разработка на софтуер. Има заложени чисто технологични теми, като алгоритми и структури от данни, лекции, описващи различните етапи на разработката на софтуер, като дизайн, имплементация, тестване, и лекции, свързани със съществуващите методологии и техники за управление на софтуерни проекти.

    Той казва още, че всяка една от темите в Talent Boost програмата намира своето приложение в ежедневната му работа. „Лично за мен най-полезно беше, че в края на обучението имах реална представа за фазите на жизнения цикъл на софтуерната разработка и ролите на участниците в него”, казва още Валери. разкажете ни за програмата, в която ще обучавате безплатно софтуерни специалисти.

    Това първото издание ли е на програмата?
    Направихме пилотни издания в предходните години, които се получиха много добре. Имаше невероятна обратна връзка от самите курсисти. Голяма част от тях преминаха успешно докрай обучението. Започнахме с четири седмици, след това го удължихме, добавихме нови теми. Постоянно се актуализира съдържанието на  програмата с най-новите технологии, което наистина е заслуга на нашите служители. Досега беше доста успешна. Тази година е още по-мащабна, очакваме много. Псме планирали сме 20 човека да участват в Тalent Boost и най-добрите ще  получат предложение за стаж, който може да е между 3 и 6 месеца и наистина да погледнат нещата съвсем отвътре.  Пилотните издания показаха, че повече от половината от курсистите приеха възможността да се присъединят към стажантската ни програма, а вече голяма част от тях са и служители на VMware.


    Казахте най-добрите, но все пак на колко от тях ще можете да предложите стаж?
    Аз не бих ограничавала бройката, защото 20 студенти, които са заслужили да влязат, влизат в нея. Очаква се да си повишат нивото, което ще се види на база входно-изходния тест, който правят. Исторически голям брой от тях успяват да стигнат до необходимото ниво, за да бъдат част от стажантската ни програма. Надявам се тази година всички да успеят, нека да видим резултатите.


    Нямате ограничения и може да приемете и 20-те? 
    Нямаме ограничения. Най-добрите ще бъдат приети с удоволствие.


    Обучението е безплатно, нали?
    Абсолютно безплатно, на доброволни начала. Пак казвам, преди няколко години, по идея на нашите служители, програмата започна да се реализира, аз и другите директори тук във VMware България ги подкрепихме с необходимите ресурси, но реално те инвестираха от собственото си време. Възползваха се от глобалната програма на VMware, която е насочена към социалните каузи в обществото, и използвайки всички тези ресурси, успяхме да осъществим първата пилотна програма. Но това вече стана традиция, защото те видяха резултатите. Така че наистина се гордея с екипа на VMware България. 


    Официално тази година давате старт на Тalent Boost. На какъв период от време планирате да правите подобно интензивно шестседмично обучение?
    Планираме да го правим всяка година, по време на летния сезон, когато студентите са най-свободни. Също така, за да можем и ние максимално много да отделим за подготовка на програмата, актуализацията на темите, които ще се засягат, и съответно да имаме една добра среда, за да могат те да се развиват, да стават все по-конкурентоспособни и въобще да инвестираме в образованието. 


    Планирате ли да разраствате програмата като брой курсисти, които да обучавате?
    Засега не бих правила планове за бройка. За мен по-важно е качеството и желанието на хората да правят такива социални проекти.


    Вие имате различни инициативи, насочени към младите хора в България, включително академии в различни университети. Какво показват наблюденията ви, увеличава ли се интересът на младите хора към ИТ областта? 
    Определено ние сме много активни. Инвестираме много усилия и имаме страхотно голямо желание да помогнем на ИТ индустрията в България. Да спомогнем за едно по-добро образование. Говорим с различни университети, организации, за да можем да подпомогнем това да се случи. Самите ние инвестираме собствените си усилия, дори и личното си време, за да се случват тези неща. Имаме две успешни ИТ академии, повечето са в процес да бъдат обявени, когато те се реализират. Като цяло, много добър е диалогът с институциите и има желание нещата да се случват. От гледна точка на студентите, това, което наблюдавам, е, че все повече и повече интересът към компютърните науки и ИТ технологиите нараства. Младите хора имат желание да се развиват. Самият факт, че имаме такъв наплив за ИТ академиите, Тalent Boost, стажантските програми, показва, че хората са млади, амбициозни, искат да се научат и да бъдат успешни в дългосрочен план.


    Усилията на бизнеса в тази посока дават резултат?
    Те са общи усилията, бих казала. Не бих казала, че само бизнесът може да направи това. Това е цялото общество, институциите, образователната система и разбира се – бизнесът. 

    Каква инвестиция е необходима за стартирането на програма за обучение на хора без опит и това ли е посоката, в която трябва да се върви, за да се отговори на все по-голямото търсене на ИТ специалисти?


    Можете ли да ни кажете каква инвестиция е необходима за стартирането на  програма за обучение на хора без опит? Въпреки че много компании в България имат някакви инициативи в тази посока, за други може би изглежда необосновано да инвестират ресурси в тази посока?

    Инвестицията наистина не е малка. Например в нашия случай с Тalent Boost двайсет служители отделят повече от два месеца време, за да подготвят програмата, за да имаме най-новите теми, добра инфраструктура, лицензи, оборудвани зали. Да координираме курсистите като начална бройка, хората, които ще се присъединят. През цялото време да бъдем с тях и, разбира се, накрая да видим как са се справили. Защото това е успех не само за курсистите, но и на преподавателите. Така че усилията са огромни - от една страна, голям ресурс, това са хора, които имат работа по цял ден и в допълнение правят и такива доброволни инициативи. Защото дали ще е е Тalent Boost, или магистърски степени или класове в различни университети, това отново нашите служители го правят доброволно и абсолютно безплатно. Усилията са големи, но си заслужава. Подобни инициативи имат не само големи компании. Аз бях на една сбирка на ИТ компаниите и това, което ми направи впечатление, е, че малките компании са още по-активни за това да генерират и да спомагат за по-добри, по-качествени, повече ресурси на пазара. Така че вижда се една много полезна, дългосрочно благоприятна за индустрията тенденция. 


    За липсата на ИТ хора у нас се говори от години. Това ли е посоката, в която трябва да се върви?
    Това определено е една от посоките, но не мисля, че ще бъде достатъчно. Българската образователна система може откъм бройка да допринесе с някакъв лимитиран брой специалисти на пазара. Откъм качество образователната система върши много работа. Университетите постоянно се опитват да стават все по-добри, да имат по-добри кадри. Бизнесът също се старае в това отношение. Така че откъм качество правим големи стъпки в правилната посока. Въпреки това нуждата на пазара е много по-голяма от това, което можем да направим, така че има много разговори на тема синя карта в последно време. Има много държави извън ЕС, от които ние бихме могли да привлечем много качествени специалисти и би било грешка, ако не се възползваме от това.


    Много хора, най-вече извън ИТ сферата, се опасяват, че либерализирането на трудовия пазар ще доведе до това чужденци да изместят българи от работните им места. Какво бихте казали?

    Има редица статистики и разчети, които показват, че в рамките на три до пет години бихме могли да утроим индустрията, ако нямахме лимит на ресурси, така че не може да става дума въобще за отнемане на работни места на българи. Това е свободен пазар. Има много българи, които отиват в чужбина да работят и после се връщат. Това е свободен пазар, но акоАко ние не отворим вратите си, няма да можем да се възползваме от този свободен пазар, а това е абсолютно необходимо за успеха ни в дългосрочен план.  

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 минути
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 16 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 16 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 17 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 24 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 1 ден
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава