четвъртък, 18 януари 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2499 прочитания

  Кабинетът одобри опростяването на процедурата са издаване на „синя карта“

  Промените са по инициатива на бизнеса заради недостига на квалифицирани кадри в ИТ сектора
  07 октомври 2015, 13:15 a+ a- a

  Кабинетът одобри опростяването на процедурата за издаване на „Синя карта на ЕС“ за висококвалифицирана заетост на чужденци, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Това ще стане с промени в Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в Република България.

  От работодателя вече няма да се изисква предварително проучване на работната сила. Досега то беше задължително условие за даване на решение на Агенцията по заетостта за достъп до пазара на труда и издаване от МВР на разрешение тип „синя карта” на чужденеца.

  Промените са инициирани поради недостига на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда – основно в ІТ-сектора, но и в други силно засегнати сектори.

  Изменението касае наемането само по професии, определени в Списък на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти. Целта на този списък е да се облекчи наемането на специалисти по професии с несъответствие между търсенето и предлагането на работна сила. В същото време ще възпрепятства безконтролно наемане на граждани на трети държави, уточняват още от кабинета.

  Списъкът на професиите ще се изготвя по предложение на национално представителните организации на работодателите и ще се утвърждава от министъра на труда и социалната политика след обсъждане в Националния съвет по трудова миграция и Националния съвет за насърчаване на заетостта. Той ще може да се актуализира ежегодно до 31 януари.

  Останалите условия за даване на решения за упражняване на висококвалифицирана заетост не се променят.

  Нагоре
  Отпечатай
  Коментари ()
   

  преди 11 минути
  преди 3 часа
  По-малко от една трета от българите пазаруват онлайн
  Държим едно от последните места в ЕС по този показател
  преди 4 часа
  ЕП иска да забрани употребата на палмово масло в горивата от 2021
  Възобновяемите енергийни източници трябва да представляват 35% от цялостното потребление, решиха евродепутатите
  преди 5 часа
  Гръцките туристи у нас вече над 1 млн. души
  За една година броят им е нараснал с над 8%