петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9411 прочитания

    Български софтуерен продукт улеснява строителните компании

    Платформата ProductXchange може да спести до 20% от разходите в строителството
    23 март 2016, 11:08 a+ a- a

    През 2014 строителството в Европейския съюз (ЕС) е на пазарна стойност от €1,211 млрд., което представлява 45,1% от брутообразуването на основния капитал на ЕС (по данни на Европейската федерация на строителната индустрия - FIEC). Около 20% от общия разход в строителните и инфраструктурните проекти в ЕС и по света, могат да бъдат спестени или вложени в по-добри, по-зелени и по-устойчиви инвестиции. Това е възможно чрез следването на по-координирани процеси и по-ефективен обмен на данни и информация за продуктите, влагани в сградите и инфраструктурата. Това съобщиха от проекта ProductInfoX.

    Платформата ProductXchange е софтуерен продукт, разработен в рамките на ProductInfoX – проект, представен за първи път на 1 юни 2013 и финансиран от Седмата рамкова програма на ЕС. Камара на строителите в България и норвежката софтуерна компания coBuilder са партньори по проекта заедно с още 8 фирми и европейски браншови организации. Общият оборот на проекта възлиза на €2,1 млн. Развойната дейност се извършва изцяло в България. Проектът приключва на 1 юни 2016 и ще бъде представен в рамките на тазгодишното издание на Стройко 2000.

    Софтуерът улеснява събирането на тази документация в обща база данни, което позволява нейното разпространение до всички участници в строителния процес. Проектът е фокусиран върху най-новите промени и разработки в законодателството на ЕС, като например Регламента за строителни продукти (CPR), който поставя допълнителни изисквания към продуктите в ЕС във връзка с т. нар. CE-маркировка.

    Благодарение на проекта, продуктовата информация ще е налична на 11 европейски езика, включително български, и е в съответствие с хармонизираната строителна терминология на ЕС.

    coBuilder е норвежка компания, която трупа опит в разработването на софтуер за строителството от 1997 насам. Сред клиентите ѝ в европа са строителни компании като Skanska, Carillion и Balfour Beatty. Българският офис на компанията наброява над 50 специалисти в различни области – строителни и софтуерни инженери, архитекти, ел. инженери и филолози. Компанията разполага с база данни с над 2,5 млн. продукта и има богат опит с BIM технологиите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 58 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 4 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla