петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    29728 прочитания

    10 любопитни научни факта за здравето

    Да живееш в лоша връзка е много по-пагубно за щастието и здравето, отколкото разводът
    25 март 2016, 11:36 a+ a- a

    Подбрахме някои любопитни научни факти и заключения от различни проучвания, свързани с човешкото здраве. 

    1. Хората с положително отношение към живота е по-вероятно да имат здрави сърца. Учени от Университета в Илинойс изчислили, че вероятността най-оптимистично настроените хора да имат идеално функционираща сърдечносъдова система е два пъти по-голяма в сравнение с песимистите.

    2. Да живееш в лоша връзка е много по-пагубно за щастието и здравето, отколкото разводът. И обратното – да поддържаш добри, близки и топли отношения е предпоставка за щастлив и здравословен начин на живот. Това е един от основните изводи от 75-годишно изследване на развитието на възрастните (Harvard Study of Adult Development). Удовлетвореността от връзките в живота е това, което има значение, не самите връзки. Нещо повече, тази удовлетвореност забавя процеса на стареене и ни поддържа млади.  

    3. Намаляването на приема на калории има по-голям ефект от упражненията, ако искаме да намалим теглото си в дългосрочен период и да подобрим здравето си и качеството си на живот. „Единственият начин да се избавим от нежелани килограми, е като се храним по-малко“, казва Джон Глин, специалист с над 20-годишен клиничен опит в областта на упражненията и ефектите от тях върху човешкото тяло. Ученият твърди, че упражненията не могат да ни помогнат, ако искаме да отслабнем. Трябва да променим хранителния си режим.

    4. За да си здрав и за да живееш дълго, трябва да се храниш умерено и да се движиш редовно. Не е нужно всеки ден да ходиш в спортната зала или до плувния басейн. По-важно е да превърнеш движението в нещо естествено, в ежедневен навик, твърди изследователят и автор в National Geographic Дан Бютнър, който проучва навиците на столетниците по света. И да се храниш умерено -  по-лека храна, по-малки порции, по-бавно хранене, по-ранна и по-лека вечеря. 

    5. Въглехидратите унищожават нашия ум. Според невролога Дейвид Пърлмътър начинът на живот и рискът от развиване на редица мозъчни заболявания са свързани. Днешната храна, която се състои главно от храни, богати на въглехидрати, лежи в основата на много от съвременните бичове на мозъка. Според Пърлмътърър пшеницата, въглехидратите и захарта имат погубен ефект върху мозъка.

    6. Емоционалната хигиена е не по-малко важна за здравето ни от личната. Според психолога Гай Уинч както тялото ни, така и умът ни има нужда от подобна „хигиена“. Ако предприемаме действия, когато сме самотни, променим отношението си към провала, защитаваме самоуважението си и изхвърляме негативните мисли, можем да подобрим значително здравето си и да повишим значително качеството си на живот.  

    7. По данни на Световната асоциация по медицина на съня 45% от световното население страда от нарушения на съня, но проблемът често се пренебрегва и не се вземат мерки за разрешаването му. Лишаването от сън се отразява не само на нашето здраве, но и на нашето настроение, концентрация, взаимоотношения... Според медицинските изследвания липсата на добър сън може да причини високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни заболявания и др.

    8. Подкрепата и помощта, оказани на другите, ни защитават от негативните ефекти на стреса. До този извод стигат учени от University of California и Yale University School of Medicine. Дори малки моменти на подкрепа и помощ могат да имат значителен ефект върху управлението на стреса в ежедневието ни, казват учените.  Подайте ръка, независимо колко зле се чувствате. Може да се окаже, че всъщност сте помогнали повече на себе си, отколкото на човека срещу вас.   

    9. Всички рискове за здравето на хората, свързани със застоялия начин на живот, взети заедно, са по-големи от тези от пушенето, твърди д-р Джемс А. Ливайн, разработил и въвел система за избавление от столовете за над 60 корпорации и десетки училища.   Застоялият начин на живот засяга и мъжете, и жените от всички краища на света.    

    10. Българите отделяме приблизително 6 пъти повече средства за поддръжка на личния си автомобил, отколкото за здравето си. Заключението е от сравнителен анализ на данни от Българския автомобилен съюз и Националния статистически институт за 2012, изготвен от Siemens. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 6 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 22 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 22 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 23 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство