вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3058 прочитания

    Интернет на нещата ще превземе мобилните телефони до 2018

    До 2021 се очаква броят на свързаните устройства да расте с по 23% ежегодно, отчита Ericsson Mobility Report
    14 юни 2016, 15:16 a+ a- a

    Интернет на нещата (IoT) ще превземе мобилните телефони като най-голямата категория свързани устройства до 2018. Това показват данните от най-новото издание на Ericsson Mobility Report.

    Между 2015 и 2021 година, броят на IoT свързаните устройства се очаква да расте с 23% на година, от които според прогнозите най-висок ръст ще имат клетъчните IoT устройства. От очакваните общо 28 милиарда устройства, които ще бъдат свързани до 2021, близо 16 милиарда ще бъдат IoT устройства.

    Западна Европа ще има водеща роля в разрастването на IoT свързаността – броят на IoT устройствата на този пазар се очаква да се увеличи с 400% до 2021. Двигател на процеса ще бъдат главно регулаторните изисквания (напр. за интелигентни измервателни уреди в комуналния сектор) и нарастващото търсене на свързани коли, включително Директивата на ЕС за система за спешни повиквания от автомобили (e-call), която трябва да влезе в сила през 2018.

    Смартфон абонаментите продължават да нарастват и се очаква да надминат тези за базови телефони през третото тримесечие на тази година. До 2021 смартфон абонаментите почти ще се удвоят – от 3.4 милиарда на 6.3 милиарда. Докладът разкрива също, че в момента в света има 5 милиарда мобилни абонати – уникални потребители – доказателство за феноменалния ръст на мобилните технологии за сравнително кратък период от време.

    Установена е базова промяна в навиците на тийнейджърите за гледане на видео: използването на мобилно видео съдържание през смартфон от тийнейджъри се е увеличило със 127% само за 15 месеца (2014-15). За период от четири години (2011-15) има 50% спад на времето, което тийнейджърите прекарват в гледане на телевизия и видео на телевизионен екран, в сравнение с ръст от 85% на времето, в което гледат телевизия или видео на смартфон. Това, наред с факта, че новото поколение потребители на мобилни услуги са най-големите консуматори на данни за видео стрийминг през смартфон (комбинирано през Wi-Fi и през клетъчна мрежа), ги прави най-важната група за наблюдение от страна на мобилните оператори.

    През 2016 беше направено дългоочаквано ключово постижение: търговски LTE мрежи да поддържат пикови скорости за сваляне на данни от 1 Gbps. Очаква се устройства, които поддържат 1 Gbps, да се появят през втората половина на тази година първоначално на пазари като Япония, САЩ, Южна Корея и Китай, но бързо да получат разпространение и в други региони. Мобилните потребители ще се наслаждават на изключително бърз достъп до съдържание, благодарение на тази по-мощна технология, която ще дава възможност за до две трети по-високи скорости за теглене на данни в сравнение с най-бързите технологии, налични днес.

    Другите ключови резултати от Ericsson Mobility Report включват:
    Глобален ръст: абонаментите за мобилен широколентов достъп ще се увеличат четирикратно в Близкия Изток и Африка в периода 2015 – 2021; мобилният трафик на данни в Индия ще нарасне 15 пъти до 2021; и въпреки че е най-зрелият пазар, мобилният трафик в САЩ ще се увеличи с 50% само за 2016.

    Трафикът на данни продължава да расте: глобалният мобилен трафик на данни е нараснал с 60% в периода между първото тримесечие на 2015 и първото тримесечие на 2016 в резултат от увеличаващия се брой смартфон абонаменти и растящата консумация на данни на абонат. Към края на 2021 около 90% процента от мобилния трафик на данни ще бъде от смартфони.

    LTE абонаментите растат с бързи темпове: през първите три месеца на годината има 150 милиона нови абонамента в резултат от търсенето на подобрено потребителско изживяване и по-бързите мрежи, като общият брой абонаменти в световен мащаб достига 1.2 милиарда.

    Необходима е допълнителна хармонизация на спектъра между страните, планиращи ранно въвеждане на 5G: Очаква се 5G да стартира много по-бързо от очакваното и това налага хармонизация на спектъра между държавите, планирали ранното му внедряване и пускане.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    Siemens и Nvidia разширяват сътрудничеството си в сферата на генеративния AI
    Нов продукт съчетава Siemens Xcelerator с Nvidia Omniverse Cloud API
    преди 2 часа
    Анна Панчева е новото лице на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 4 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 5 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 22 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 23 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив